Bedrijven kunnen ervoor kiezen om een deel van de winst uit te keren aan hun aandeelhouders. De winst die wordt uitgekeerd noemen we dividend. Bedrijven hoeven geen dividend uit te betalen en mogen zelf bepalen hoe vaak en wanneer ze uitkeren.
Je vermogen wordt door ons beheerd op een beleggingsrekening op jouw naam. Zo blijven je beleggingen altijd van jou, ongeacht wat er met ons gebeurt. Het geld op je rekening valt onder het depositogarantiestelsel.
Beleggen brengt risico's met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.
Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die jaar in jaar uit een hoog dividend uitkeren. De meeste bedrijven die veel dividend uitkeren, hebben een stabiele omzet en winst.
Bij stockdividend ontvang je als aandeelhouder nieuwe aandelen. Het voordeel van stockdividend is dat je door de extra aandelen steeds meer dividend kunt ontvangen.
Wanneer je aandeelhouder bent en je dividend krijgt uitgekeerd, kun je in sommige gevallen kiezen of het dividend wordt uitgekeerd in aandelen of cash. Dit noemen we keuzedividend.
Bij Axento vermogensbeheer beleggen we in ETF's en beleggingsfondsen.
Deze fondsen volgen een bepaalde index, bevatten vaak honderden aandelen of obligaties én hebben lage kosten. Zo beleggen we je vermogen efficiënt in een optimale mix van aandelen en obligaties.
Waar je ook voor wilt beleggen, bij Axento kun je terecht. Kies het type rekening dat bij jou past. Wij spreiden jouw vermogen wereldwijd over ETF’s voor een optimaal rendement.
Meest gekozen
Persoonlijke rekening
Beleggen voor jezelf of samen met iemand anders | |
Flexibel en onbeperkt inleggen | |
Kosteloos opnemen wanneer jij dat wil |
Meest gekozen
Zakelijke rekening
Beleggen op naam van je bedrijf | |
Flexibel en onbeperkt inleggen | |
Kosteloos opnemen wanneer jij dat wil |
Meest gekozen
Pensioenrekening
Beleggen voor een zorgeloos pensioen | |
Periodiek inleggen zonder transactiekosten | |
Profiteren van belastingvoordelen |
Bedrijven mogen zelf bepalen wanneer ze dividend uitkeren. Ze mogen ook zelf bepalen hoe vaak dit gebeurt. Bij de meeste bedrijven vindt de uitkering van dividend één keer per jaar plaats of ieder kwartaal.
Bedrijven geven dit van tevoren aan. Zo kun je op de website meestal de dividend kalender van een bedrijf vinden. Hierin staat precies wanneer dividend wordt uitbetaald en wanneer de ex-dividend datum is.
Dividend is een vorm van inkomen en daarom wordt er ook belasting over geheven. Het belastingpercentage ligt op 15% in Nederland. Dit bedrag dient door de uitkerende partij te worden ingehouden op de dividenduitkering. Wanneer je dividend ontvangt, is de belasting dus al ingehouden.
In het buitenland gelden andere tarieven, dit kan soms zelfs 0% zijn. Op basis van een belastingverdrag met andere landen is vaak afgesproken dat de maximale dividendbelasting 15% is voor inwoners van Nederland.
Je kunt de dividendbelasting verrekenen met de inkomstenbelasting. Bedrijven die dividend ontvangen kunnen de belasting verrekenen met de vennootschapsbelasting.
Ieder land kent verschillende belastingpercentages. Dit kan voor problemen zorgen bij beleggers die internationaal beleggen. Het kan namelijk voorkomen dat zij hierdoor meer belasting moeten betalen over hun dividend dan het tarief in Nederland.
Dividend strippen kan voor beleggers een manier zijn om wat extra rendement te behalen. Het is echter niet voor iedereen geschikt, zeker niet voor beginnende beleggers.
Het dividend per aandeel kan je helpen met het beoordelen en vergelijken van aandelen. Vind je het aandeel koopwaardig of kies je liever voor een ander aandeel?
Er zijn twee soorten dividend: stockdividend en cashdividend. Bedrijven bepalen zelf welke vorm van dividend zij uitkeren aan hun aandeelhouders. Beide vormen hebben hun eigen voor- en nadelen.
Beleggen doe je met geld dat je langere tijd niet nodig hebt. Beleggen kan interessant zijn, maar brengt risico's met zich mee. Het is belangrijk dat je vooraf op de hoogte bent van de kenmerken en risico's van beleggen. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.