Wat is het verschil tussen stock- en cashdividend?

Wat is het verschil tussen stock- en cashdividend?

Je kunt met beleggen geld verdienen door middel van dividend. Je hebt twee verschillende soorten dividend, namelijk stock- en cashdividend. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee.

Alles weten over dividend bij aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is dividend?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat dividend eigenlijk betekent. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf. Het bedrijf keert (een deel van) de bedrijfswinst uit aan haar aandeelhouders. Het andere deel gaat vaak naar herinvesteringen.

Beursgenoteerde bedrijven mogen zelf bepalen of en hoeveel dividend zij uitkeren aan hun aandeelhouders. Als de winstcijfers tegenvallen, zijn deze bedrijven niet verplicht om dividend uit te keren. 

Een reden om juist wel dividend uit te keren is het aantrekkelijk maken van de aandelen. Vaak is het doel van een bedrijf om vermogen bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld voor een investering. Door dividend uit te keren, trekt het bedrijf nieuwe aandeelhouders aan. Zo komt het aan zijn benodigde vermogen.

Stockdividend

Stockdividend wordt uitgekeerd in aandelen in plaats van contanten. Als een bedrijf nog aandelen in reserve heeft, kunnen zij hiertoe overgaan. 

Dit gebeurt vaak als er weinig cash geld beschikbaar is om de aandeelhouders mee te betalen. Zo kunnen bedrijven toch dividend uitkeren, maar komen zij niet aan hun cash reserves. 

Stockdividend is gunstig voor dividendbelasting. Doordat je geen geld krijgt maar extra aandelen, hoef je deze belasting niet te betalen. Dat is een voordeel voor de belegger. 

Wil je meer lezen over stockdividend, lees dan ons andere artikel: Wat is stockdividend?

Cashdividend

Zoals de naam al weggeeft, ontvang je bij cashdividend cash. Wil je bijvoorbeeld een passief inkomen, dan is cashdividend handig. Deze vorm van dividend wordt namelijk gestort op je bankrekening. Je wordt als het ware dus uitbetaald door de bedrijven die dit uitkeren. 

Wel zal je bij cashdivident te maken krijgen met dividendbelasting. Deze belasting bedraagt ongeveer 15%.

Dit dividend kan de aandeelhouder eventueel weer herbeleggen door nieuwe aandelen te kopen, zodat hij de volgende keer weer meer dividend ontvangt. Maar dan moeten zij wel transactiekosten betalen.

Wil je meer lezen over cashdividend, lees dan ons andere artikel: Wat is cashdividend?

Verschil tussen stock- en cashdividend

Het verschil tussen stock- en cashdividend is dat bij stockdividend het bedrijf niet aan haar cash reserves hoeft te komen. Je krijgt als belegger extra aandelen van het bedrijf, maar geen geld. Bij cashdividend krijg je als aandeelhouder wel je dividend uitbetaald. 

Welke kun je het beste kiezen?

In sommige gevallen kun je kiezen tussen stock- en cashdividend. Dit wordt ook wel keuzedividend genoemd. Maar wat nou als je moet kiezen tussen deze twee? Welke kun je dan het beste kiezen?

Bij cashdividend krijg je alles uitbetaald in de vorm van dividend. Je krijgt hier echter wel te maken met dividendbelasting.

Bij stockdividend is dit niet het geval. Je krijgt in feite namelijk niets uitbetaald. Je zou in principe de aandelen die je hebt ontvangen als stockdividend kunnen verkopen. Dan kun je een passief inkomen krijgen. 

Wanneer je moet kiezen tussen deze twee soorten kun je de voor- en nadelen van beide dividensvormen naast elkaar houden. Zo kun je je keuze aanpassen aan je persoonlijke voorkeur

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.