Wat is stockdividend?

Wat is stockdividend?

Beleggen kan geld opleveren door het ontvangen van dividend. Dit dividend kan uitgekeerd worden op twee verschillende manieren, namelijk stockdividend en cashdividend. In dit artikel leggen we uit wat er precies wordt bedoeld met stockdividend.

Wat is dividend?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat dividend eigenlijk betekent. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf. Het bedrijf keert (een deel van) de bedrijfswinst uit aan haar aandeelhouders. Het andere deel gaat vaak naar herinvesteringen. 

Beursgenoteerde bedrijven mogen zelf bepalen of en hoeveel dividend zij uitkeren aan hun aandeelhouders. Als de winstcijfers tegenvallen, zijn deze bedrijven niet verplicht om dividend uit te keren. 

Een reden om juist wel aandelen uit te keren is het aantrekkelijk maken van de aandelen. Vaak is het doel van een bedrijf om vermogen bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld voor een investering. Door dividend uit te keren, trekt het bedrijf nieuwe aandeelhouders aan. Zo komt het aan zijn benodigde vermogen. 

Wanneer ontvang je dividend?

Dividend wordt doorgaans één keer per jaar uitgekeerd, indien het bedrijf dit wenst te doen. Wanneer een bedrijf winst maakt kunnen zij ervoor kiezen om deze winst te delen met hun aandeelhouders. Zij zijn immers ook voor een deel eigenaar van het bedrijf. De exacte datum van de uitkering verschilt per bedrijf.

Stockdividend

Bij het ontvangen van stockdividend ontvang je nieuwe aandelen. Hierdoor heeft de aandeelhouder uiteindelijk meer aandelen in het bedrijf waarin ze beleggen

Het voordeel van stockdividend is dat zij extra aandelen ontvangen. Hierdoor kunnen zij de volgende keer een groter dividend ontvangen.

Ook is het voor bedrijven een voordeel om stockdividend uit te keren. Er worden nu geen kostbare liquide middelen aan de aandeelhouders uitgekeerd. Hierdoor kunnen zij het niet-uitgekeerde geld gebruiken voor de financiering van de bedrijfsactiviteiten.

Hoe werkt een stockdividend?

Veel bedrijven geven hun aandeelhouders de keuze om hun dividenden ofwel in aandelen of in contanten te ontvangen. 

Indien je kiest voor stockdividend, krijg je dividendbewijzen. Deze dividendbewijzen, ook wel certificaten genoemd, kunnen ingewisseld worden tegen nieuwe aandelen of kunnen verkocht worden op de beurs.

Wanneer is het verstandig om te kiezen voor stockdividend?

Het aantal aandelen dat je ontvangt staat altijd in verhouding met de koers gedeeld door het dividend. Je kunt jezelf afvragen of je het aandeel zal kopen tegen de huidige koers. Indien je deze vraag met ja beantwoordt, kun je ervoor kiezen om je dividend in aandelen te laten uitkeren.

Als je de koers van het aandeel te hoog (overgewaardeerd) vindt, is het verstandiger om je dividend in cash te laten uitkeren.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.