De rol van dividend bij beleggen

De rol van dividend bij beleggen

Beleggen kan op twee manieren geld opleveren. Je kunt koerswinst behalen, en/of je krijgt dividend. Maar wat is de rol van dividend bij beleggen? In deze blog zullen we uitleggen wat dividend is en wat je ermee kunt doen.

Alles weten over dividend bij aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is dividend?

Dividend is een uitkering van een bedrijf. Het bedrijf keert (een deel van de) bedrijfswinst uit aan haar aandeelhouders. Het andere deel gaat vaak naar herinvesteringen. Beursgenoteerde bedrijven mogen zelf bepalen of en hoeveel dividend zij uitkeren aan hun aandeelhouders. Het dividend kan uitgekeerd worden op twee verschillende manieren, stockdividend en cashdividend. 

Stockdividend

Bij het ontvangen van stockdividend ontvang je nieuwe aandelen. Hierdoor heeft de aandeelhouder uiteindelijk meer aandelen in het bedrijf waarin ze beleggen. Doordat zij extra aandelen ontvangen kunnen zij de volgende keer een groter dividend ontvangen.

Cashdividend

Bij het ontvangen van cashdividend ontvang je, zoals het woord al zegt, cash. Dit dividend kan de aandeelhouder eventueel weer herbeleggen door nieuwe aandelen te kopen, zodat zij de volgende keer weer een groter dividend ontvangen.

Wanneer ontvang je dividend?

Dividend wordt doorgaans één keer per jaar uitgekeerd, indien het bedrijf dit wenst te doen. Wanneer een bedrijf winst maakt kunnen zij ervoor kiezen om deze winst te delen met hun aandeelhouders. Zij zijn immers ook voor een deel eigenaar van het bedrijf. De exacte datum van de uitkering verschilt per bedrijf. 

De winst wordt niet altijd uitgekeerd. Bedrijven kunnen er ook voor kiezen om het geld te gebruiken voor investeringen of een fusie. Het komt dan ook geregeld voor dat bedrijven minder dividend uitkeren dan waar aandeelhouders op hadden gehoopt. 

Het kan ook voorkomen dat een bedrijf helemaal geen dividend uitkeert. Dit komt vaak voor bij groeiende bedrijven, zij gebruiken de winst om hun groei te realiseren. Om groei te realiseren moeten zij in het bedrijf investeren. 

Het verschil tussen dividend en koerswinst

Zoals eerder aangegeven kan er op twee manieren rendement gemaakt worden wanneer je aandelen van een bedrijf bezit. Dit kan door middel van dividend en door middel van koerswinst. Bij dividend ben je afhankelijk van de winst die het bedrijf maakt, en hoeveel zij wensen uit te keren. Bij koerswinst ben je afhankelijk van de koers van het aandeel.

Hoe zit het met dividendbelasting?

Dividend wordt gezien als een vorm van inkomen. Over je inkomen moet je belasting betalen, dus ook over je ontvangen dividend. In Nederland is het verplicht om 15% dividendbelasting in te houden op je dividend. Dit bedrag kan wel weer teruggevraagd worden bij de Belastingdienst

Dividend herbeleggen

Door je dividend te herbeleggen groeit je belegde vermogen en ontvang je hier later mogelijk weer meer dividend over. Dit wordt samengesteld dividend genoemd. Je kunt er echter ook voor kiezen om het dividend zelf te behouden.

Let op: dividend en koerswinst zijn niet vanzelfsprekend bij beleggen. Aan beleggen zitten risico’s verbonden en je beleggingen kunnen minder waard worden. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.