Wat is dividendlekkage?

Wat is dividendlekkage?

Ieder land kent verschillende belastingpercentages. Dit kan voor problemen zorgen bij beleggers die internationaal beleggen. Het kan namelijk voorkomen dat ze hierdoor meer belasting moeten betalen over hun dividend dan het tarief in Nederland. In Nederland is de dividendbelasting 15%.

We noemen dit dividendlekkage. In dit artikel leggen we je er meer over uit. 

Alles weten over

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Belastingtarieven in het buitenland

Het komt voor dat iemand belegt in buitenlandse aandelen of ETF’s. Wanneer deze effecten dividend uitkeren, moet hierover het dividendbelastingtarief worden betaald dat in het betreffende land geldt. Deze percentages kunnen hoger zijn dan de 15% die in Nederland geldt.

Nu is het zo dat Nederland met veel andere landen een belastingverdrag heeft. Dit zorgt ervoor dat Nederlanders die beleggen in het buitenland hetzelfde percentage betalen als in Nederland. Het percentage dat extra aan belasting wordt betaald kan worden teruggevorderd via de Belastingdienst. 

Maar er zijn ook landen met wie geen verdrag is afgesloten. Bij deze landen geldt een ander tarief. Wanneer het tarief voor dividendbelasting hoger is dan in Nederland, ontstaat er dividendlekkage. 

Voorbeeld van dividendlekkage

Nederland hanteert een dividendbelasting van 15%. Buurland Duitsland hanteert bijvoorbeeld 25%. Wanneer je als belegger dividend ontvangt uit een Duits aandeel of ETF, geldt het lokale belastingpercentage. 

Wanneer deze landen geen belastingverdrag zouden hebben wordt er 25% belasting betaald over de dividenduitkering. Er wordt in dat geval voor 10% “te veel” belasting betaald.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.