Skip to main content
Open een rekening

Dividend strippen of dividend stripping, kán voor beleggers een manier zijn om wat extra rendement te behalen. Het is echter niet voor iedereen geschikt, zeker niet voor beginnende beleggers. In dit artikel leggen we uit hoe het werkt.

Hoe werkt dividend strippen?

Dividendstrippen werkt als volgt. Als belegger koop je een aandeel een dag voordat het XD (ex dividend) gaat, dus nog in de CD-periode (cum dividend). De CD-periode houdt in dat wanneer je binnen die periode een aandeel koopt, je ook recht hebt op het toekomstige dividend. Wanneer het aandeel vervolgens XD gaat, verkoop je je aandelen weer en profiteer je dus van het dividend.

In theorie is dividendstrippen niet rendabel. De koers van een aandeel met dividend daalt namelijk wanneer het ex dividend gaat. In de praktijk zie je echter dat dit nooit precies gaat zoals het op papier staat.

De koers van een aandeel reageert namelijk vaak anders dan hoe het in theorie verloopt, die kan op zo’n moment namelijk ook juist stijgen in plaats van dalen.

Dividend strippen lijkt dus een snelle, handige manier om extra rendement te behalen. Let wel op dat het ook risico’s met zich meebrengt, de waarde van een aandeel kan namelijk ook flink zakken in de tijd dat je als belegger het aandeel in je portefeuille hebt. Dat verlies kan groter zijn dan het dividend dat je ermee verdient.

Loont dividend strippen?

Dividend strippen kan voor beleggers voordelig uitpakken. Er zitten natuurlijk, net als bij elke belegging, risico’s aan verbonden.

Daarnaast heb je vaak dubbele transactiekosten. Je koopt namelijk een aandeel, om deze zo snel mogelijk weer te verkopen. Dat is al een nadeel op zich, maar wanneer je dit met bijvoorbeeld Amerikaanse aandelen doet, komen daar ook nog eens valutakosten bovenop. Daarnaast loop je dan, zoals altijd met vreemde valuta, valutarisico.

Dividend strippen is niet geschikt voor een passieve beleggingsstrategie, bijvoorbeeld de buy-and-hold strategie.

Dividend strippen is een vorm van daytraden en daarmee een actieve beleggingsstrategie. Voor beleggers die aan dividend strippen doen, is het belangrijk om te kijken of het bedrijf waarvan zij de aandelen aan-  en verkopen, een sterk bedrijf is met goede winstvooruitzichten.

Illegale praktijken

Naast de uitleg van hierboven, is er ook een illegale variant van dividend stripping. Dat is een techniek die wordt gebruikt voor het ontwijken van dividendbelasting, of het onrechtmatig terugvragen van dividendbelasting. Een andere benaming voor deze praktijken is cum-ex deal.

Dit gebeurt met drie partijen. Er worden aandelentransacties uitgevoerd rond de XD-datum. Hierdoor wordt voor de fiscus verhuld welke van de drie partijen recht heeft op dividend. Twee partijen vorderen dividendbelasting terug, terwijl er maar één partij recht heeft op terugvordering.

Conclusie

Dividendstrippen kan dus een snelle manier zijn om wat extra rendement te behalen. Het is wel belangrijk dat je als belegger van tevoren goed nagaat hoe het betreffende bedrijf er op dat moment voor staat. De kans dat het geen rendement oplevert is ook vrij groot, omdat de koers van het aandeel naar beneden gaat wanneer er dividend wordt uitgekeerd.

Daarnaast is dividendstrippen een actieve beleggingsstrategie en daarmee niet geschikt voor de passieve belegger.