Wat betekent cashdividend?

Wat betekent cashdividend?

Beleggen kan geld opleveren door het ontvangen van dividend. Dit dividend kan uitgekeerd worden op twee verschillende manieren, namelijk stockdividend en cashdividend. In dit artikel leggen we uit wat er precies wordt bedoeld met cashdividend.

Wat is dividend?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat dividend eigenlijk betekent. Dividend is een winstuitkering van een bedrijf. Het bedrijf keert (een deel van) de bedrijfswinst uit aan haar aandeelhouders. Het andere deel gaat vaak naar herinvesteringen. 

Beursgenoteerde bedrijven mogen zelf bepalen of en hoeveel dividend zij uitkeren aan hun aandeelhouders. Als de winstcijfers tegenvallen, zijn deze bedrijven niet verplicht om dividend uit te keren. 

Een reden om juist wel aandelen uit te keren is het aantrekkelijk maken van de aandelen. Vaak is het doel van een bedrijf om vermogen bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld voor een investering. Door dividend uit te keren, trekt het bedrijf nieuwe aandeelhouders aan. Zo komt het aan zijn benodigde vermogen. 

Wanneer ontvang je dividend?

Dividend wordt doorgaans één keer per jaar uitgekeerd, indien het bedrijf dit wenst te doen. Wanneer een bedrijf winst maakt kunnen zij ervoor kiezen om deze winst te delen met hun aandeelhouders. Zij zijn immers ook voor een deel eigenaar van het bedrijf. De exacte datum van de uitkering verschilt per bedrijf.

Cashdividend

Bij het ontvangen van cashdividend ontvang je, zoals het woord al zegt, cash. Dit dividend kan de aandeelhouder eventueel weer herbeleggen door nieuwe aandelen te kopen, zodat zij de volgende keer weer een groter dividend ontvangen.

Hoogte cashdividend

Veel bedrijven geven hun aandeelhouders de keuze om hun dividenden ofwel in aandelen of in contanten te ontvangen.

Indien je kiest voor cashdividend, ontvang je je dividend in cash. De hoogte van het cash dividend wordt bepaald door de Raad van Bestuur van een onderneming. Aandeelhouders met stemrecht hebben het voorrecht om het voorstel af te keuren. Echter, in de praktijk wordt dit niet altijd toegestaan.

Wanneer is het verstandig om te kiezen voor cashdividend?

Voordat je de keuze maakt tussen cashdividend of stockdividend, is het verstandig om de koers te bekijken. Als je de koers op dit moment te hoog (overgewaardeerd) vindt om aandelen te kopen, is het verstandig om te kiezen voor cashdividend.

Lijkt het je op dit moment aantrekkelijk om aandelen te kopen, dan is het verstandig om te kiezen voor stockdividend.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.