Wat is de betekenis van XD?

Wat is de betekenis van XD?

De afkorting XD staat voor ex dividend. Soms wordt alleen de X gebruikt, dan is de betekenis gewoon hetzelfde. In dit artikel vertellen we meer over de term, en leggen we termen en data die erbij horen verder uit.

Alles weten over dividend bij aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat houdt de term precies in?

Ex dividend betekent letterlijk vertaald ‘zonder dividend’. Wanneer iemand een aandeel koopt na het moment dat een aandeel XD wordt verklaard, heeft de aandeelhouder geen recht op dividend over de voorafgaande periode. Degene die het aandeel de dag vóór de ex dividend datum bezat, heeft dan recht op het dividend.

Naast ex dividend is er ook nog cum dividend (CD). Dat betekent ‘met dividend’. De periode vóór de ex dividend datum, is cum dividend. Wanneer je een aandeel koopt in de CD periode, heb je wél recht op het toekomstige dividend.

Belangrijke dividend-data op een rijtje

De meeste bedrijven keren jaarlijks dividend uit. Allereerst geeft een bedrijf jaarresultaten. Als de resultaten niet goed zijn, kan het bedrijf het besluit nemen om geen dividend uit te keren. Wanneer de resultaten wel goed zijn, dan keert het bedrijf wél dividend uit.

Wanneer dat besluit genomen is, wordt aangekondigd hoeveel en wanneer het dividend wordt uitgekeerd. Dat noemen we de aankondigingsdatum.

Allereerst is er de cum dividend periode: als je tijdens deze periode aandelen in bezit hebt, maar je ook in deze periode besluit deze te verkopen, zul je geen dividend ontvangen op de betaaldatum. Wanneer je de aandelen bezit of aankoopt in deze periode, ontvang je wel dividend op de betaaldatum.

Na de cum dividend periode, volgt de ex dividend datum. Wanneer je je aandelen op of na die datum verkoopt, ontvang je wel het dividend van de voorafgaande periode. Koop je vanaf dat moment aandelen, dan zul je geen dividend ontvangen.

De eerste werkdag na de ex-dividenddatum is de boekdatum. Op deze dag zal het aandeel in waarde zakken, dat komt omdat het dividend dan van de waarde van het aandeel wordt gehaald.

Als laatste volgt de paydate, oftewel de betaaldatum. Op deze datum wordt het dividend uitgekeerd, aan (ex-)aandeelhouders die daar recht op hebben.

Praktijkvoorbeeld

Bedrijf Y besluit dividend uit te keren aan zijn aandeelhouders. Dat gaat als volgt:

  1. De aankondigingsdatum. De hoeveelheid dividend wordt aangekondigd. Bedrijf Y is van plan om €5,00 dividend per aandeel uit te keren. Dit maken zij bekend op 10 november 2019.
  2. De ex-dividend datum. Dat is 5 december 2019. Als je op of na 5 december een aandeel van bedrijf Y aankoopt, zul je geen dividend ontvangen op de komende betaaldatum. Als je een aandeel van bedrijf Y verkoopt op of na 5 december, dan zul je nog wel dividend ontvangen. De koers van het aandeel zal op deze datum dalen, en wel met €5,00 euro per aandeel.
  3. De boekdatum. Dat is 6 december 2019. Op deze datum worden alle aandeelhouders van bedrijf Y gecontroleerd. De aandeelhouders die recht hebben op divided, krijgen op dit moment een tijdelijke dividendpositie ter waarde van €5,00 euro aan hun portefeuille toegevoegd, wat de daling van het aandeel compenseert.
  4. De betaaldatum. Dat is 2 januari 2020. Op deze datum wordt het dividend (€5,00 euro) uitgekeerd aan de aandeelhouders, of de ex-aandeelhouders die hun aandeel na de ex-dividenddatum hebben verkocht. Zij krijgen nu €5,00 per aandeel uitgekeerd en dat wordt aan hun portefeuille toegevoegd.

De belangrijkste punten samengevat

Ex-dividend lijkt een lastig begrip, maar eigenlijk is het heel simpel. We vatten de belangrijkste punten even kort samen:

  • Wanneer je een aandeel koopt tijdens XD, zul je geen dividend ontvangen. Verkoop je je aandeel tijdens XD? Dan zul je wel dividend ontvangen.
  • Wanneer je een aandeel koopt tijdens CD, zul je dividend ontvangen, mits je het aandeel niet binnen de CD periode weer verkoopt.
  • De ex-dividend datum van een aandeel is de dag waarop het aandeel verhandeld wordt zonder dividend. De koers van het aandeel zakt dan meestal.

Wil je meer weten over het aan- en verkopen van aandelen? Lees dan eens onze artikelen Aandelen kopen? Lees onze 8 essentiële tips!Wanneer kun je het beste aandelen kopen?en Wanneer moet je aandelen verkopen?


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.