Wat zijn dividendaandelen?

Wat zijn dividendaandelen?

Dividendaandelen zijn aandelen van bedrijven die jaar in jaar uit een hoog dividend uitkeren. De meeste bedrijven die een hoog dividend uitkeren, hebben een stabiele omzet en winst. Lange termijn beleggers vinden de jaarlijkse uitkering aantrekkelijk. Door het stabiele dividend hoeven ze niet bezig te zijn met het laatste beursnieuws.

Alles weten over dividend bij aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Kenmerken van dividendaandelen

Dividendaandelen hebben een stabiele omzet en winst. Ze zitten in sectoren die niet zo snel groeien. Ze doen daarom weinig investeringen in groei. Een groot deel van de winst blijft over om dividend uit te keren aan de aandeelhouders. Dividendaandelen lijken in die zin ook op waarde-aandelen

Bekijk video Wat zijn dividendaandelen?

Verschillende vormen van dividend

Er zijn verschillende vormen van dividenduitkeringen.

Cash dividend

Bij cashdividend ontvangt de belegger een geldbedrag per aandeel. Je ontvangt in dit geval gewoon een geldbedrag op je geldrekening bij je broker of bank.

Stock dividend

Beleggers ontvangen het uitgekeerde dividend in de vorm van aandelen. Daarvoor worden vaak nieuwe aandelen uitgegeven. Voor elke 30 aandelen ontvangt de belegger bijvoorbeeld 1 aandeel extra als stockdividend.

Interim- en slotdividend

Sommige bedrijven keren meerdere keren per jaar dividend uit. De tussentijdse dividenden noemen we interim dividend. Tijdens de jaarvergadering wordt het dividend over het jaar vastgesteld. Vervolgens wordt het slotdividend uitgekeerd.

Dividendrendement

Je kunt het dividendrendement berekenen door de jaarlijkse uitkeringen te delen door de aandelenkoers. Een aandeel met een koers van € 20 en € 1 dividend per aandeel heeft 5% dividendrendement. 

Dividendbeleggen

Dividendbeleggers stellen een portefeuille samen van aandelen met een hoog dividendrendement, bijvoorbeeld minimaal 3%. De koersdaling in februari zorgde ervoor dat het dividendrendement op de Amerikaanse S&P 500 index hoger ligt dan de 10-jaars rente. In Europa ligt het dividendrendement al langer ruim boven de rente. Maar in de VS was dit voor het eerst sinds maart 2009. Dit geeft aan dat aandelen goedkoop gewaardeerd zijn.

Risico's van dividendaandelen

Het belangrijkste risico is dat het dividend niet wordt uitgekeerd. Als minder winst wordt gemaakt, kan het nodig zijn om het dividend op te schorten. Een verlaging van het dividend leidt meestal tot een koersdaling. Dividendbeleggers verkopen hun stukken. Tijdens de corona crisis mochten banken geen dividend uitkeren. Bankaandelen gingen vervolgens in de uitverkoop.


Om het risico van een dividend verlaging te beperken kies je bedrijven met:

  1. Stabiele of stijgende winsten
  2. Stabiel of stijgende dividenden
  3. Lage schulden
  4. Percentage van de winst dat uitgekeerd wordt moet niet te hoog zijn (pay out ratio)

Aandelen met deze kenmerken worden ook wel dividend aristocrats genoemd. Verder is het belangrijk om voldoende te spreiden over bedrijven, sectoren en regio’s.

Kritiek op dividendbeleggen

Het aantal aandelen met een hoog dividend is niet zo groot. Door die beperking ontstaat vaak een eenzijdige portefeuille met beperkte spreiding en weinig snel groeiende bedrijven. Groeiaandelen zoals Amazon, Google en Facebook keren geen dividend uit. Maar ze hebben de afgelopen jaren wel een hoog rendement gehaald door koerswinst.

Voorbeelden van dividendaandelen

Voorbeelden van Nederlandse dividendaandelen zijn Royal Dutch Shell, Unilever en KPN. Voor een hoog dividend kun je aandelen kopen in de energie-, voeding-, vastgoed- en de financiële sector. In die sectoren worden relatief hoge dividenden uitgekeerd. In onzekere tijden op de beurs is een goede aandelenkeuze nog belangrijker. Onderzoek vooral of het bedrijf het dividend kan blijven betalen.

In onderstaande tabel het dividendrendement van een aantal Nederlandse aandelen.

Aandeel Dividend in 2019 27-03-2020 Dividendrendement
Ahold Delhaize 0,76 21,28 3,6%
ASR Nederland 1,90 23,17 8,2%
KPN 0,13 2,11 6,2%
Phillips 0,85 35,31 2,4%
Relx 0,54 18,94 2,9%
Unilever 1,64 42,61 3,8%
Bron: fd - 30 maart 2020

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.