Wat is de betekenis van keuzedividend?

Wat is de betekenis van keuzedividend?

Als aandeelhouder krijg je te maken met verschillende soorten dividend. Wanneer je bij een bedrijf zelf mag kiezen tussen cash- of stockdividend, noemen we dit keuzedividend. In dit artikel gaan we er verder op in.

Definitie van keuzedividend

Wanneer je aandeelhouder bent, krijg je van een bedrijf dividend uitgekeerd. Dit dividend wordt uitgekeerd in geld of in aandelen. Dit wordt ook wel cashdividend en stockdividend genoemd.

Bij keuzedividend mag een aandeelhouder zelf kiezen tussen een uitkering in aandelen of geld. 

Keuzedividend en belastingen

Wanneer een aandeelhouder kiest voor een uitkering in aandelen, hoeft er geen belasting te worden betaald. Daarentegen moet over een uitkering in geld wel belasting worden betaald. Dit is meestal 15%.
Als  er wordt gekozen voor een combinatie van een uitkering in geld en aandelen wordt er over beide belasting betaald. Dat werkt zo:

Er wordt door een bedrijf €10.000 aan dividend uitgekeerd. Bij een combinatie wordt dit bedrag dan in tweeën verdeeld: er wordt €5.000 in geld uitgekeerd en €5.000 in aandelen.
In dit geval dient er belasting te worden betaald over het gehele bedrag aan dividend. Dit houdt in dat er €10.000 x 0,15 = €1.500 aan belasting moet worden betaald. Dit bedrag wordt dan afgetrokken van het cashdividend.

Voor de aandeelhouder die deze uitkering ontvangt zal het er als volgt uit te komen zien:
● Cashdividend €3.500
● Stockdividend €5.000


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.