Een achtergestelde (converteerbare) obligatie

Een achtergestelde (converteerbare) obligatie

Bij een achtergestelde obligatie gelden andere voorwaarden dan bij een normale obligatie.
Wat dit precies inhoudt leggen we hieronder uit.

Eerst zullen we uitleggen wat een normale obligatie ook alweer is. En aan de hand daarvan
leggen we uit wat een achtergestelde obligatie is.

Wat is een obligatie?

Simpel uitgelegd is een obligatie een lening die via de beurs verhandelbaar is. Wanneer overheden of grote bedrijven geld nodig hebben om te investeren, geven zij obligaties uit.

Om te zorgen dat beleggers bereid zijn om hun geld uit te lenen, betaalt de uitgevende partij rente op de obligaties (ook wel ‘rentecoupon’ genoemd). Dat is de jaarlijkse vergoeding die een belegger ontvangt voor het uitlenen van zijn geld.

Wat is een achtergestelde obligatie?

Een achtergestelde obligatie heeft vrijwel dezelfde kenmerken als een reguliere obligatie, maar er is een belangrijk verschil. Wanneer een bedrijf failliet gaat, dan worden beleggers met een achtergestelde obligatie pas uitbetaald nadat beleggers met reguliere obligaties hun geld terugkrijgen.

Wel worden houders van achtergestelde obligaties vóór aandeelhouders uitbetaald.

Risico en rente

Een achtergestelde obligatie is hierdoor een stuk risicovoller dan een normale obligatie. Bij faillissement  is de kans dat je je geld nog terugkrijgt namelijk een stuk kleiner. Hiertegenover staat wel dat de rentecoupon van achtergestelde obligaties hoger is.

Verschil achtergestelde obligatie en normale obligatie

Er zijn dus een aantal punten waarop een achtergestelde obligatie verschilt van een normale obligatie. Dat zijn:

  • Als de emittent failliet gaat, zal de achtergestelde obligatiehouder terugbetaald worden nadat de andere obligatiehouders zijn terugbetaald. Wel worden deze houders voor de aandeelhouders terugbetaald.
  • Wel bieden achtergestelde obligaties een hogere rentevergoeding. Dit komt doordat het risico van achtergestelde obligaties hoger is dan normale obligaties.

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.