Wat is een aandeelhouder?

Wat is een aandeelhouder?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Een aandeelhouder is een persoon, bedrijf of instelling die ten minste één aandeel van een bedrijf bezit. Een aandeelhouder wordt ook wel eens een shareholder of stockholder genoemd.

Aandeelhouders zijn vaak eigenaren van een onderneming en profiteren van de voordelen van de successen van het bedrijf. Deze voordelen zijn voornamelijk een koersstijging van het aandeel als het beursgenoteerd is of winst die wordt uitgekeerd als dividend. Dit betekent dus ook dat als de onderneming het slecht doet op de beurs en de waarde van een aandeel daalt, de aandeelhouders geld kunnen verliezen.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

De basisprincipes van aandeelhouders

Eigenaren van eenmanszaken of partnerschappen zijn aansprakelijk voor schulden en andere financiële verplichtingen van het bedrijf. Aandeelhouders zijn dit niet. Schuldeisers kunnen geen beslag leggen op de persoonlijke activa van de aandeelhouders. Aandeelhouders zijn in feite gedeeltelijke eigenaar van de onderneming, maar beheren niet de activiteiten van de onderneming. Een aangestelde raad van bestuur regelt de activiteiten van de onderneming en houdt vaak ook toezicht.

Grootaandeelhouder

Binnen beursgenoteerde bedrijven kunnen werknemers en particulieren aandelen hebben tot de onderneming. Een grootaandeelhouder is een aandeelhouder die een relatief groot deel van de aandelen bezit. Wanneer een enkele aandeelhouder meer dan 50% van de uitstaande aandelen van het bedrijf bezit en beheert, dan is deze meerderheidsaandeelhouder.

Een meerderheidsaandeelhouder is vaak de oprichter van het bedrijf of in sommige gevallen erfgenamen van de oprichter als het gaat om gevestigde bedrijven. Door meer dan de helft van de aandelen te beheersen, is de meerderheidsaandeelhouder een belangrijke stakeholder in de bedrijfsvoering en de strategische koers van de onderneming. Een meerderheidsaandeelhouder heeft de macht om de raad van bestuur te vervangen. 

Een meerderheidsaandeelhouder komt vaker voor bij particuliere bedrijven. Toch is de oprichter van Facebook, Mark Zuckerberg, ook grootaandeelhouder met 60% van het stemrecht binnen Facebook. Een ander voorbeeld is Warren Buffett. Hij is grootaandeelhouder van zijn bedrijf Berkshire Hathaway.

Bekijk video Wat is een aandeelhouder?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.