Wat is het Key Investor Information Document?

Wat is het Key Investor Information Document?

Wat kun je lezen in dit artikel:

Wanneer je belegt is het natuurlijk van belang dat je weet waar je precies in belegt. Om dit wat makkelijker te maken voor beleggers, is het voor elk beleggingsfonds verplicht om belangrijke informatie over het fonds beschikbaar te stellen in het Key Investor Information Document (KIID)

In dit artikel leggen we uit wat er in het KIID benoemd wordt en door wie gecontroleerd wordt of alles wat in het KIID staat klopt. Ook leggen we het verschil uit tussen het KIID en een prospectus.

Alles weten over beleggen in fondsen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is het KIID?

Het KIID moet worden verstrekt aan iedereen die belegt in een beleggingsfonds. Het KIID brengt een overzicht van alles dat speelt rondom het beleggingsfonds. Dit wordt ook wel het essentiële informatiedocument genoemd.

Het is dus verplicht om essentiële beleggersinformatie vrij te geven, dit staat in de Wft. Vervolgens controleren de Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) of al deze informatie klopt.

In het KIID moet alle informatie staan die belangrijk is voor de belegger. Dit moet beschreven worden in leesbare taal. In het KIID staat informatie over de volgende dingen:

  • De doelstelling. De doelstelling geeft aan hoeveel rendement een fonds wil maken. Ook geven ze hier aan of ze van plan zijn om dividend uit te keren.
  • De kosten. Het is voor een beleggingsfonds verplicht om kosten transparant te weergeven. Dit wordt gedaan in het KIID.
  • Het risicoprofiel. Deze geeft aan volgens welk profiel het beleggingsfonds belegt. Dit kan defensiefneutraaloffensief, maar ook zeer offensief zijn. De score wordt weergegeven in een cijfer tussen de 1 en 7. Ook het concentratierisico wordt erin beschreven.
  • De strategie. Een overzicht van in welke financiële producten het fonds belegt.
  • De fondsbeheerders.

Het KIID moet worden opgesteld aan de hand van een aantal richtlijnen. Deze richtlijnen worden bepaald door de Europese Commissie.

Verschil tussen KIID en prospectus

Zoals eerder al benoemd heeft het KIID veel weg van een prospectus. Toch zit er een belangrijk verschil tussen een KIID en een prospectus. Een prospectus focust zich namelijk op het juridische gedeelte. Dit gedeelte moet ook worden goedgekeurd door de AFM.

Het prospectus is daarmee een onderdeel van het KIID. Het KIID heeft betrekking op veel meer informatie dan alleen de juridische aspecten.  


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.