Wat is beleggen in een mixfonds?

Wat is beleggen in een mixfonds?

In dit artikel leggen we uit wat een mixfonds precies is, wat voor soorten mixfondsen er zijn en wat de voor- en nadelen van beleggen in mixfondsen zijn.

Alles weten over beleggen in verschillende soorten fondsen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Wat is beleggen in een mixfonds?

Definitie mixfonds

Een mixfonds is een beleggingsfonds waarmee je belegt in verschillende soorten beleggingscategorieën zoals aandelen en obligaties. Een andere naam voor mixfonds is multi-asset fonds.

Waarin belegt een mixfonds?

Een mixfonds belegt in, zoals de naam al weggeeft, een combinatie van verschillende beleggingscategorieën. Meestal belegt een mixfonds in een bepaalde verhouding aandelen en obligaties. Sommige mixfondsen beleggen echter ook in optiesgrondstoffenvastgoed of liquiditeiten.

Anders dan bij gewone fondsen, focust een mixfonds meestal niet op één strategie, sector of regio.

Een mixfonds belegt dus gespreid in verschillende soorten activa, maar vaak ook gespreid in verschillende regio’s. Hierdoor kun je te maken krijgen met verschillende valuta, wat vaak extra rendement maar ook extra risico met zich meebrengt. Om dit extra risico te voorkomen kun je bijvoorbeeld kiezen voor een mixfonds dat alleen in Europa belegt.

Wat voor soorten mixfondsen zijn er?

Bij beleggen in een mixfonds kun je zelf je portefeuille kiezen. Vaak hebben mixfondsen verschillende risicoprofielen, bijvoorbeeld: Mixfonds 1 defensief, Mixfonds 2 neutraal, Mixfonds 3 offensief, of Mixfonds 4 zeer offensief.

Bij een offensief profiel beleg je vooral in aandelen en is het risico het hoogste, bij een defensief profiel beleg je vooral in obligaties en is het risico het laagste.

De verdeling van je portefeuille bepaalt hoeveel risico je loopt, maar ook hoeveel rendement er te behalen valt. Hoe hoger het risico, hoe hoger het mogelijke rendement.

Wat zijn de voordelen van beleggen in een mixfonds?

Beleggen in een mixfonds, heeft net als bij alle beleggingen, voor- en nadelen. Laten we beginnen met de voordelen:

Gemak

Allereerst is beleggen in mixfondsen gemakkelijk. Je kiest je geschikte fonds/profiel en voor de rest hoef je er zelf weinig naar om te kijken.

Lager risico

Om het risico zo laag mogelijk te houden, wordt bij beleggen vaak aangeraden om gespreid te beleggen. In een mixfonds beleg je eigenlijk altijd gespreid. Hierdoor gaat het risico omlaag.

Professioneel beheer

Je vermogen wordt professioneel belegd. Fondsbeheerders zijn op de hoogte van ontwikkelingen op de markt en hebben genoeg kennis en ervaring om jouw vermogen succesvol te beleggen.

Daarnaast heeft een vermogensbeheerder vaak toegang tot meer aandelen dan wanneer je je vermogen zelf belegt. Een vermogensbeheerder brengt het vermogen van meerdere beleggers bij elkaar, dus er is een groot besteedbaar vermogen. Hierdoor krijgt je vermogen toegang tot markten die voor individuele beleggers onbereikbaar zijn.

Wat zijn de nadelen van beleggen in een mixfonds?

Beleggen in mixfondsen, heeft net zoals alle vormen van beleggen een aantal nadelen.

Minder zeggenschap

Je hebt minder zeggenschap over je aandelen dan wanneer je zelf losse aandelen koopt. 

Wanneer je zelf losse aandelen koopt moet je echter wel zelf op de hoogte zijn van de laatste trends, dus het ligt eraan hoeveel tijd en moeite je in beleggen wilt stoppen.

Kosten

Er zitten kosten verbonden aan beleggen in mixfondsen. Je betaalt bijvoorbeeld fondskosten. Daarnaast betaal je meestal ook administratiekosten en soms rekent een mixfonds transactiekosten.

Mixfondsen bij Axento

De risicoprofielen waarin Axento belegt, kun je zien als een soort mixfondsen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel risico je wilt lopen en vervolgens doen wij het werk voor je. Wij beheren de fondsen en beleggen je vermogen aan de hand van het door jou gekozen risicoprofiel.

De risicoprofielen van Axento zijn: offensiefdefensiefneutraal en zeer offensief. Klik op de profielen voor een uitgebreid artikel over dit risicoprofiel.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.