Een heftruck tilt blokjes op waar 'Low Risk' op staat

Wat is neutraal beleggen?

Wanneer je begint met beleggen is het belangrijk om een strategie te kiezen die bij je past. Hierbij spelen hoeveel risico je wilt lopen en je gewenste rendement een belangrijke rol. De drie belangrijkste strategieën waaruit je kunt kiezen zijn defensief beleggen, neutraal beleggen en offensief beleggen. Daarnaast kun je ook nog zeer offensief beleggen.

We leggen je hier uit wat neutraal beleggen inhoudt, welke kenmerken eraan verbonden zijn en hoe je neutraal kunt beleggen bij Axento.

Meer lezen over het risicoprofiel bij beleggen?

Klik hier voor meer informatie over de verschillende risicoprofielen bij beleggen.

Bekijk video Wat is neutraal beleggen?

Wat betekent neutraal beleggen?

Een neutrale strategie ligt precies tussen defensief beleggen en offensief beleggen in. Zo loop je met neutraal beleggen minder risico dan een offensieve belegger, maar ontvang je ook minder rendement. Vergeleken met een defensieve belegger behaal je met neutraal beleggen juist een hoger verwacht rendement, maar loop je ook wat meer risico. Risico en rendement gaan dus hand in hand.

Het is aan te raden om een langere beleggingshorizon aan te houden wanneer je neutraal wilt beleggen. Zo kun je jaren waarin laag of negatief rendement is behaald compenseren met jaren met een hoog rendement. Omdat het risico bij een neutraal profiel wat hoger ligt dan bij een defensief profiel, is het verstandig om een lange termijn aan te houden. 

Een neutrale belegger is dus bereid om enig risico te nemen om zo een bepaald rendement te vergaren Bijvoorbeeld voor de oude dag. Het doel is dus om het vermogen te laten groeien,door met gemiddeld risico te beleggen. 

Neutraal beleggen kun je zelf doen, door een goed gespreide portefeuille aan te leggen. Daarin maak je een eerlijke verdeling (asset allocatie) tussen obligaties en aandelen. Je kiest voor een niet te hoog risico met een redelijke winst. 

Je kunt je geld ook laten beleggen door een bank of vermogensbeheerder. Bij deze partij kies je dan voor een neutraal risicoprofiel

Kenmerken neutraal beleggen

De samenstelling van een neutraal risicoprofiel is bij alle banken en vermogensbeheerders vrijwel hetzelfde. Grofweg is deze namelijk verdeeld in 50% obligaties en 50% aandelen. Deze percentages kunnen wat afwijken, maar blijven altijd dicht bij de 50%. 

Door de 50/50 verdeling wordt het grote risico van aandelen gecompenseerd door het lage risico van obligaties. De aandelen worden als het ware gebruikt om hoge rendementen te vergaren. Obligaties geven stabiliteit en veiligheid binnen het profiel. 

Neutraal beleggen bij Axento

Voor neutraal beleggen kun je natuurlijk bij Axento terecht. Ook bij Axento is de standaard verdeling tussen aandelen en obligaties 50/50 bij een neutraal risicoprofiel. Dit noemen we de strategische asset allocatie.

Op korte termijn kunnen we afwijken naar naar 40% obligaties en 60% aandelen en andersom. Dit noemen we de tactische asset allocatie.

Het verwachte rendement voor een neutraal profiel is bij Axento 5,1%. Wil je meer weten over neutraal beleggen bij Axento? Lees dan eens het document Risicoprofielen van Axento

Let op dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn. Houd er rekening mee dat er ook bij een neutraal risicoprofiel kans is om (een deel van) je vermogen te verliezen. 

Lees hier meer over de voordelen en nadelen van beleggen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.