Close up van iemand die een brief ondertekent

Wat is een prospectus?

In dit artikel leggen we uit wat een prospectus precies is. We gaan onder andere in op hoe het prospectus wordt goedgekeurd, wat de eisen zijn en waarom het prospectus zo belangrijk is.

Meer blogs over weten en regels lezen?

Klik hier voor meer informatie over de wetten en regels in de financiële sector.

Het prospectus uitgelegd

Een prospectus is een belangrijk informatiedocument. Het is vaak een document van juridische aard en het is voor bedrijven verplicht om een prospectus uit te geven wanneer zij een beursnotering overwegen. Het prospectus kan niet zomaar worden aangepast en moet in de meeste gevallen worden goedgekeurd door de AFM.

De AFM heeft verschillende taken, waaronder het goedkeuren van het prospectus. Voordat het prospectus wordt goedgekeurd, moet het prospectus volledig, begrijpelijk en consistent zijn. Ook kan de AFM aanvullende informatie opeisen. Er zijn strenge eisen aan een prospectus verbonden, dus het kan wel twee tot drie maanden duren voordat de AFM een prospectus goedkeurt.

Wat staat er in het prospectus?

In het prospectus staat in principe alle informatie die een belegger nodig heeft voor hij of zij gaat beleggen. Denk aan informatie over de belangrijkste risico’s van een bedrijf, de financiële situatie en de belangrijkste kenmerken van de effecten. 

Waarom is een prospectus zo belangrijk bij beleggen?

Een prospectus is belangrijk als je gaat beleggen, omdat je zo zeker weet dat je op de hoogte bent van alle belangrijke informatie van een bedrijf. Op deze manier ben je bij het beleggen beter in staat de juiste beslissingen te nemen. 

Het prospectus is betrouwbaarder dan reclame, omdat er strengere eisen aan een prospectus verbonden zijn.

Prospectus en reclame

Naast het prospectus publiceren bedrijven ook vaak reclame. Bij reclame hoeft een bedrijf aan minder strenge eisen te voldoen, dus wordt het bedrijf in reclame vaak aantrekkelijker gepresenteerd dan in het prospectus. Daar moet je als belegger rekening mee houden wanneer je reclame gebruikt om een beleggingsbeslissing te nemen. Het is echter niet zo dat reclame misleidende informatie mag verstrekken, want ook voor reclame zijn wettelijke vereisten.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.