Wat is de lopende kosten factor?

Wat is de lopende kosten factor?

De lopende kosten factor is het kostenpercentage dat een beleggingsfonds jaarlijks in rekening brengt. Deze kosten worden automatisch verwerkt in de koers en niet apart in rekening gebracht. Lopende kosten werden vroeger ook wel TER of Total expense ratio genoemd.

Waaruit bestaan lopende kosten?

De lopende kosten factor bestaat uit drie onderdelen. Al deze drie onderdelen samen zijn dus de lopende kosten.

Let op, de transactiekosten die een beleggingsfonds maakt, zijn niet in de lopende kosten verwerkt. Bij fondsen die veel handelen en daardoor een hoge portfolio turnover ratio hebben, kunnen deze kosten flink oplopen.

  1. Beheerkosten: dit zijn de kosten die de fondsbeheerder in rekening brengt voor het beheer van het fonds. Dit kun je zien als het salaris van de mensen die het fonds beheren.
  2. Operationele kosten: dit zijn kosten voor bijvoorbeeld administratie, marketing, accountantskosten, juridische kosten en toezichtskosten.
  3. Overige kosten: denk hierbij aan kosten voor het uitlenen van effecten of de kosten van het beleggen in onderliggende fondsen.

Hoe hoog is de lopende kosten factor?

Actieve beleggingsfondsen die actief beleggen rekenen vaak hoge kosten. Bij aandelenfondsen ligt het percentage meestal tussen de 0,40% en 2,00%. Bij actieve obligatiefondsen liggen de lopende kosten gemiddeld rond de 0.30% en 1,50%.

Bij passieve beleggingsfondsen zoals indexfondsen en ETF’s liggen de kosten een stuk lager. Gemiddeld is de lopende kosten factor van passieve beleggingsfondsen tussen de 0,05% en 0,60%.

Welke andere kosten zijn er nog?

Naast de lopende kosten (en transactiekosten) rekenen sommige beleggingsfondsen nog een performance fee of in- en uitstapkosten.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.