Een blauwe toets met het woord 'lend' en een groene toets met het woord ' borrow'

Het uitlenen van effecten

Een belegger heeft de mogelijkheid om zijn effecten uit te lenen. Dit wordt securities lending genoemd. In dit artikel zullen we uitleggen hoe dit kan. 

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Securities lending

De definitie van securities lending is het uitlenen van een effect aan een andere investeerder of onderneming. Voor de waarde van de uitgeleende effecten dient de lener een onderpand in te stellen. Dit kan in de vorm van contanten of krediet. In ruil voor het uitlenen van effecten, ontvangt de eigenaar rente.   

Beleggers kiezen ervoor om beleggingen uit te lenen, bijvoorbeeld omdat zij extra rendement willen maken. De rente die ze ontvangen voor het uitlenen kan hiervoor zorgen. 

Beleggers die aandelen lenen, doen dit meestal om een short positie in te nemen. Securities lending wordt ook wel gebruikt bij hedgen en bij het maken van winst door middel van arbitrage.

Risico's van het uitlenen van aandelen

Securities lending brengt wel risico’s met zich mee. Zo loop je het risico dat degene aan wie je aandelen leent, failliet gaat en jouw aandelen niet meer terug kan geven. 

Veel ETF’s en fondsen doen aan securities lending. Het is dus belangrijk om hierop te letten wanneer je belegt. Veel mensen weten namelijk niet dat hun aandelen worden uitgeleend.

REPO

Securities lending lijkt veel op een REPO. Dit staat voor Repurchase Agreement. Dit is een deal op korte termijn. Hierbij worden aandelen verkocht aan een andere partij met de afspraak dat de aandelen na een korte periode weer teruggekocht worden. 

Er is een belangrijk verschil tussen securities lending en REPO. Bij securities lending worden aandelen uitgeleend en bij een REPO worden de aandelen daadwerkelijk verkocht en aangekocht.  


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.