Wanneer je gaat samenwonen of trouwen is dat een bijzonder moment in je leven. Je deelt je leven met je partner, en nu waarschijnlijk ook je financiële doelen. Die financiële doelen kun je behalen door samen te sparen, maar je kunt er ook voor kiezen om samen te gaan beleggen.
In deze blog lees je:
- Getrouwd of samenwonend,
- Hoe maak je een plan,
- Samen of apart beleggen,
- Zelf beleggen voor beide partners.
Getrouwd of samenwonend?
Wanneer je gaat trouwen, kun je ervoor kiezen om te trouwen onder huwelijkse voorwaarden of in (beperkte) gemeenschap van goederen. Beide opties hebben een aantal voor- en nadelen. De financiële gevolgen van trouwen zijn anders dan die van samenwonen: dat leggen we hieronder uit.
Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen
Wanneer je trouwt in beperkte gemeenschap van goederen, heeft dat een aantal gevolgen. Alle bezittingen en schulden van vóór het huwelijk zijn van jou of je partner. De toekomstige bezittingen en schulden zijn van jullie samen. Erfenissen, schenkingen en giften blijven wel van jou of je partner, tenzij de schenker dit anders heeft aangegeven in het testament.
Daarnaast ben je elkaars fiscale partner: in je aangifte inkomstenbelasting kun je bepaalde inkomsten en aftrekposten verdelen. Dit kan invloed hebben op de belasting en premie die je moet betalen of terugkrijgt.
Ook heb je als partner vaak automatisch recht op nabestaandenpensioen wanneer de ander komt te overlijden. De hoogte en voorwaarden verschillen nogal per pensioenregeling, dus controleer dit altijd.
Wanneer jullie in beperkte gemeenschap van goederen trouwen, delen jullie alle schulden die ontstaan tijdens het huwelijk, ook als een van de partners hier niet van op de hoogte is.
Wanneer je partner een bedrijf start tijdens het huwelijk, kan het zijn dat je ook aansprakelijk bent, mocht het bedrijf failliet gaan.
Huwelijkse voorwaarden
Wanneer je onder huwelijkse voorwaarden trouwt, heeft dat andere gevolgen voor jullie financiële situatie. Die bespreken we hieronder.
Wanneer je partner (zakelijke) schulden heeft, draai jij daar niet automatisch voor op.
Je kunt niet in de toekomst kijken. Omstandigheden kunnen veranderen, hierdoor is het lastig om de consequenties van de huwelijkse voorwaarden te overzien.
Als je samenwoont en (nog) geen trouwplannen hebt, maken jullie dit soort afspraken meestal zelf.
Samen sparen of beleggen?
De spaarrente is op het moment nagenoeg 0% en soms zelfs negatief. Dat, en de inflatie, zorgen ervoor dat het geld op jullie spaarrekening langzamerhand steeds minder waard wordt.
Sparen biedt echter wel veiligheid, je weet precies waar je aan toe bent. Daarnaast is het altijd belangrijk om een financiële buffer achter de hand te hebben. Wil je weten hoe hoog deze buffer ongeveer moet zijn? Lees dan onze blog: Hoeveel spaargeld heeft men gemiddeld?.
Beleggen biedt daarentegen meer kansen om jullie vermogen te laten groeien. Het verwachte rendement van beleggen is in veel gevallen hoger dan de rente op de spaarrekening. Hier staat wel een hoger risico tegenover. Lees daar meer over in ons artikel: Wat zijn de risico’s van beleggen?.
Wil je meer weten over de afweging tussen sparen of beleggen? Lees dan ons artikel: Sparen of beleggen, wat is het beste?.
Bespreek waarvoor jullie gaan beleggen
Voordat je begint met beleggen, is het leuk (en belangrijk) om samen een doel voor ogen te hebben. Willen jullie bijvoorbeeld samen vijf jaar eerder stoppen met werken? Willen jullie een lange reis maken? Of willen jullie simpelweg meer financiële vrijheid? Bespreek dit eerst met elkaar.
Lees in deze blog een stappenplan om financieel onafhankelijk te worden.
Maak samen een plan
Wanneer jullie een doel voor ogen hebben, maken jullie een beleggingsplan om dit ook daadwerkelijk te behalen. Een beleggingsplan is altijd belangrijk, maar wanneer jullie samen gaan beleggen is het extra belangrijk: maak van tevoren afspraken over jullie beleggingsdoel, periodieke inleg en risicoprofiel.
Worden jullie het bijvoorbeeld niet eens over het risico dat jullie gaan lopen? Dan is het een optie om allebei een beleggingsrekening te openen. Zo voorkom je dat jij of je partner ‘s nachts wakker ligt tijdens onrust op de beurs.
Wanneer je samenwoont of getrouwd bent, is het handig om de financiële administratie gezamenlijk te regelen. Op de website van het Nibud staat een checklist waarin je duidelijke afspraken kunt maken.
Houd maandelijks jullie doelen bij
Wanneer je getrouwd bent, zet je vaak samen geld opzij. Dit kan voor het aflossen van de hypotheek zijn, maar ook voor bijvoorbeeld een vakantie of nieuwe auto. Het kan ook zijn dat jullie financiële doelen veranderen. Daarom is het handig om bijvoorbeeld maandelijks te kijken naar jullie inkomsten en uitgaven.
Zo kan het gebeuren dat jullie door een financiële meevaller (bijvoorbeeld het ontvangen van een erfenis) meer geld overhouden. Zetten jullie dit bedrag op de spaarrekening of gaan jullie deze meevaller beleggen? Of geven jullie het liever meteen uit? Praat daarover.
Kijk ook hoe jullie samen geld kunnen besparen. Hebben jullie bijvoorbeeld abonnementen bij drie verschillende streamingdiensten? Overweeg of dat echt nodig is. Met de 50/30/20-regel kunnen jullie gemakkelijk je budget indelen.
Samen beleggen
Wanneer jullie evenveel risico durven te nemen, is het een optie om een gezamenlijke rekening te openen. Wanneer je samen belegt, kun je je financiële doelen eerder behalen. Daarnaast beslissen jullie samen en dat kan eraan bijdragen dat jullie minder snel geld van jullie beleggingsrekening aan andere doelen gaan uitgeven.
Zelf beleggen met een gezamenlijke rekening?
Het kan natuurlijk zijn dat iemand beleggen heel leuk en interessant vindt. Wanneer één partner zelfstandig wil beleggen met gezamenlijk geld, is het extra belangrijk om hier afspraken over te maken. Zorg dat beide partners volledig op de hoogte zijn van waar in wordt belegd, wat de risico’s zijn en hoeveel geld er belegd wordt.
Spreek bijvoorbeeld af dat er geen onnodige risico’s worden genomen, en dat alleen in bepaalde aandelen, ETF’s, of fondsen wordt belegd. Bespreek ook of jullie een passieve beleggingsstrategie of een actieve beleggingsstrategie aanhouden.
Uit elkaar?
Hoewel je er natuurlijk niet van uitgaat, kan het gebeuren dat jullie relatie of huwelijk strandt. Hoe nu verder met jullie financiën? In geval van een scheiding ligt dat aan de afspraken die jullie bij je huwelijk hebben gemaakt. Wanneer jullie samenwoonden, gaat het geld naar degene die het geld op de rekening heeft gezet. Daarom is het belangrijk om van tevoren afspraken op papier vast te leggen.
Wanneer jullie na 2018 zijn getrouwd en niets geregeld hebben bij jullie huwelijk, gaan jullie een beperkte gemeenschap van goederen aan. Alle bezittingen en schulden van vóór het huwelijk zijn van jezelf. Alle schulden en bezittingen van tijdens het huwelijk (ook erfenissen), zijn gezamenlijk.
Zijn jullie vóór 2018 in gemeenschap van goederen getrouwd, dan zijn alle bezittingen en schulden van jullie samen (ook bezittingen, erfenissen en schulden van voor het huwelijk), mits daar geen andere afspraken over zijn gemaakt.
Aan de slag
Bij Axento kun je eenvoudig starten met beleggen. Dat kan al vanaf € 7.500. We beleggen duurzaam, gespreid en aan de hand van factoren. Een beleggingsrekening openen kan zowel gezamenlijk als apart.
Alles nog even rustig nalezen? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!