Wat is een financiële buffer?

Wat is een financiële buffer?

Een financiële buffer is een reserve die je kunt gebruiken om snel onverwachte, grote en noodzakelijke uitgaven te betalen als deze zich voordoen. In dit artikel zal er worden besproken waarom het sparen van een buffer zo belangrijk is. Ook wordt er aangegeven hoe deze kan worden opgebouwd en worden berekend.

Alles weten over sparen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Waarom sparen voor een buffer?

Iedereen heeft wel eens last van een financiële tegenvaller. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine, een plotselinge reparatie van je auto of een kapotte vaatwasmachine. Als je een buffer hebt opgebouwd zal je lopende rekening hier niet onder lijden. Ook kun je hierdoor voorkomen dat je geld moet lenen bij de bank of in het rood komt te staan.

Door een buffer op te bouwen kun je je voorbereiden op onverwachte uitgaven.

Financiële buffer opbouwen

De makkelijkste manier om een buffer op te bouwen is door iedere maand een vast bedrag opzij te zetten. Dit kan gedaan worden door automatisch sparen of door zelf elke maand een bedrag opzij te zetten.

De snelste manier om een reserve op te bouwen is door automatisch sparen, je kunt de hoogte van het periodieke spaarbedrag zelf kiezen. Je moet er wel goed over nadenken hoeveel je kunt missen per maand. Door deze buffer maandelijks op te bouwen heb je altijd geld achter de hand voor dure reparaties.

Financiële buffer berekenen

De hoogte van je financiële buffer verschilt per situatie en per huishouden. Je kunt je persoonlijke buffer berekenen via de website van Nibud: bereken jouw financiële buffer.

Nibud gaat uit van vijf verschillende onderdelen waar de buffer voor nodig kan zijn. Dit zijn: vervanging van inventaris, onderhoud huis en tuin, onverwachte rekeningen, vervanging van de eventuele auto en reparaties voor de auto. De berekening is volledig persoonlijk dus ook voor iedereen anders.

Spaarbuffer opbouwen of beleggen?

Voordat je begint met beleggen is het noodzakelijk dat je eerst al een spaarbuffer hebt opgebouwd. Je moet alleen beleggen met geld dat je in de nabije toekomst niet nodig hebt, omdat beleggen op lange termijn vaak beter is. Het beste is om vermogen in te leggen dat je minstens tien jaar kunt missen. Het is dus verstandig om al een buffer te hebben voordat je gaat beleggen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.