Stappenplan: financieel onafhankelijk worden doe je zo

Verliefd stel lopen door een park

Wie niet steelt en niet erft, moet werken tot hij sterft. Toch kan het anders: ook wie niet “steelt of erft” kan financiële onafhankelijkheid creëren. Zolang je op tijd een concreet financieel plan maakt en je hieraan houdt, kun jij financieel onafhankelijk worden.

In deze blog geven we je zo’n stappenplan om aan de hand van 6 stappen financieel onafhankelijk te worden.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs.

Wanneer ben je financieel onafhankelijk?

Je bent financieel onafhankelijk wanneer je in je levensonderhoud kunt voorzien met passief inkomen. Oftewel, je hoeft niet langer te werken om je uitgaven te kunnen bekostigen. Voorbeelden van passief inkomen zijn: rendement op vermogen, rente op spaargeld, de huur op een pand dat je verhuurt, dividend of inkomsten uit een boek of online cursus.

Welk bedrag je nodig hebt voor financiële onafhankelijkheid is voor iedereen verschillend. Het hangt namelijk af van hoe snel je financieel onafhankelijk wilt zijn, maar ook van je leefstijl en je uitgaven.

Voor sommige mensen betekent financiële onafhankelijkheid niet per se dat ze helemaal niet meer hoeven te werken. Zij zijn bijvoorbeeld onafhankelijk genoeg wanneer ze parttime kunnen gaan werken of wanneer ze een jaar vrij kunnen nemen.

Aan de hand van het onderstaande stappenplan kun je aan de slag om voor jou persoonlijk financiële onafhankelijkheid te creëren.

Stap 1: Kies een duidelijk doel

Het eerste wat je moet doen op je weg naar financiële onafhankelijkheid is je doel concreet maken.

Je wilt financiële onafhankelijkheid creëren. Maar op welke leeftijd wil je financieel onafhankelijk zijn? En wil je dan helemaal stoppen met werken of toch nog parttime? Wil je meer of minder uit gaan geven als je eenmaal bent gestopt met werken? Denk hier alvast over na.

Door je doel zo concreet mogelijk te maken, wordt het namelijk makkelijker om het te behalen. Met een duidelijk doel blijf je beter gemotiveerd en kun je een goed plan op stellen.

Hoe sneller je een plan hebt, des te eerder je kunt beginnen dit plan te realiseren. Wil je bijvoorbeeld gaan beleggen om je doel te behalen? Hoe eerder je begint, hoe beter. Lees meer over de voordelen van vroeg beginnen met beleggen in onze blog Geld beleggen als student: zo doe je dat.

Stap 2: Hoeveel geld heb je nodig?

Na het vaststellen van je doel ga je bekijken hoeveel geld je nodig hebt om uiteindelijk financieel onafhankelijk te zijn. Dit kun je zelf berekenen aan de hand van je inkomsten en uitgaven. Een vuistregel hiervoor is dat je ten minste 25 jaarsalarissen bij elkaar moet sparen of beleggen om financieel onafhankelijk te worden.

Om ongeveer te berekenen hoeveel geld je nodig zult hebben, vermenigvuldig je je geschatte jaarlijkse uitgaven met 25 of 30. Met dat bedrag kun je waarschijnlijk financieel onafhankelijk zijn.

Stel je voor dat je verwachte jaarlijkse uitgaven €25.000 bedragen. Je zou dan (ongeveer) €25.000 x 25 = €625.000 nodig hebben om volledig financieel onafhankelijk te worden.

Deze regel geldt niet voor iedereen. Verwacht je dat jouw uitgaven hoger of juist lager zullen zijn dan nu? Wil je meer financiële zekerheid? Of is gedeeltelijke financiële onafhankelijkheid voor jou genoeg? Dan kan het bedrag dat jij nodig hebt voor financiële onafhankelijkheid van de stelregel afwijken.

Wanneer je weet hoeveel geld je ongeveer nodig zult hebben, kun je berekenen hoeveel je dan per maand moet sparen of beleggen. In onze blog Hoeveel beleggen per maand? lees je hier meer over.

Hoe kom je nu aan het geld om te sparen of beleggen? Dat leggen we in de volgende stappen uit.

Stap 3: Beperk je uitgaven

Om financieel onafhankelijk te worden, moet je dus een aardig bedrag bij elkaar zien te krijgen. Lukt het jou ook maar net om iedere maand de financiële eindjes aan elkaar te knopen? En lijkt het onmogelijk om ooit zo’n groot bedrag op te sparen? De eerste stap van de oplossing zit hem in je uitgaven.

Besparen op je uitgaven klinkt niet leuk. Het is voor veel mensen dan ook de moeilijkste stap op weg naar financiële onafhankelijkheid. Wanneer je echter merkt wat een aantal kleine besparingen je op de lange termijn kunnen opleveren, is het toch de moeite waard.

We geven je een aantal tips die je een hoop geld kunnen besparen. Zo houd je iedere maand geld over om te sparen, investeren of beleggen.

Zet eerst al je uitgaven eens op een rijtje. Dat kun je gemakkelijk zien in je bankieren app. Zo creëer je overzicht in waar jouw geld naartoe gaat.

Op deze kosten kun je maandelijks veel besparen:

  • Neem je abonnementen onder de loep. Lees je dat tijdschrift eigenlijk wel? En is dat sportschoolabonnement het wel waard als je maar één keer per maand gaat? Heb je wel een Netflix, Videoland, Amazon Prime én Disney+ abonnement nodig of kun je het ook met één streamingdienst af?
  • Kijk ook eens naar je gas-, water- en elektra kosten. Misschien kan overstappen naar een andere energieleverancier je veel geld schelen.
  • De hypotheek of huur is voor veel mensen hun grootste kostenpost. Kun je het ook met een kleiner huis af? Of hoef je niet per se in die dure buurt te wonen? Kijk dan ook eens naar goedkopere mogelijkheden.
  • Los schulden af. Geld lenen kost echt geld. Over leningen moet je namelijk vrijwel altijd rente betalen. Om je uitgaven te beperken is het dus niet verstandig om geld te lenen als dit niet noodzakelijk is.
  • Ook een auto kan elke maand veel geld kosten: verzekeringen, benzine, onderhoud etc. Bedenk je of het hebben van een auto deze kosten waard is.
  • Probeer te besparen op je boodschappen. Zo kun je naar een goedkopere supermarkt gaan.
  • Zijn er bepaalde kostenposten die er echt uitspringen, zoals buiten de deur eten of kleding? Let daar eens extra op.

Onthoud wel wat voor jou belangrijk is in het leven. Als je moet besparen op de dingen die voor jou het waardevolste zijn, zul je het niet lang volhouden. Kortom: geef je geld uit aan dingen die jij belangrijk vindt en geef minder geld uit aan andere dingen. 

Een handige manier om je inkomen te budgetteren is de 50/30/20-regel. Dat betekent dat je 50% van je inkomen apart zet voor je vaste lasten. 30% van je inkomen gaat naar je persoonlijke uitgaven en 20% zet je apart om te sparen, beleggen of schulden af te betalen.

Stap 4: Verhoog je inkomsten

Een andere manier om een verschil te creëren tussen je inkomsten en uitgaven, is door je inkomsten te verhogen. Zo kun je meer gaan werken, een eigen bedrijfje opstarten, een tweede baan nemen of solliciteren naar een baan met een hoger salaris.

Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan en zeker niet voor iedereen weggelegd. Daarom is het vaak handiger om aanpassingen te maken in de uitgaven dan in de inkomsten. Maar wanneer het wel binnen jouw persoonlijke situatie past, is het zeker een mogelijkheid.  

Stap 5: Ga beleggen

Nu je een manier hebt gevonden om iedere maand geld over te houden, wordt het pas echt interessant. Nu kun je je geld namelijk voor je laten werken, door te gaan beleggen. Sparen levert tegenwoordig geen rendement meer op. Sterker nog, het kost je op de lange termijn zelfs geld, door de inflatie.

Daarom is beleggen een goed alternatief om vermogen op te bouwen. Met beleggen kun je namelijk rendement maken op je geld, waardoor je geld meer waard wordt. Hier staat wel extra risico tegenover.

Met beleggen kan je vermogen dus groeien. Daardoor hoef je minder geld apart te zetten om uiteindelijk tot hetzelfde eindbedrag te komen. Dat laten we hieronder zien met een grafiek.

In deze grafiek gaan we uit van een verwacht rendement van 6% een startbedrag van €10.000 en een maandelijkse inleg van €300.

Waarde belegd vermogen

Let op: dit is een indicatie op basis van een fictief verwacht rendement. De kosten van beleggen zijn buiten beschouwing gelaten. De waarde van je belegging kan fluctueren. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. Aan deze grafiek kunnen geen rechten worden ontleend.

Zoals je ziet is er in dit geval in totaal €118.000 ingelegd over een periode van 30 jaar. Het startbedrag was €10.000 en elke maand is er €300 belegd. Deze €300 is bijvoorbeeld het geld dat je per maand overhoudt door je uitgaven te beperken.

De waarde van het belegde vermogen is door het rendement en het rendement-op-rendement effect uitgegroeid tot €359.121. Dat is een flink verschil!

Wanneer je gaat beleggen hoef je dus vaak minder geld apart te houden om op je benodigde bedrag voor financiële onafhankelijkheid uit te komen. Onthoud wel dat aan beleggen altijd risico’s verbonden zijn.

Stap 6: Houd je aan je plan

De laatste stap in dit stappenplan naar financiële onafhankelijkheid is: houd je aan je plan. Wanneer je echt (deels) financieel onafhankelijk wilt worden, heb je doorzettingsvermogen nodig. Het vermogen om financieel onafhankelijk te worden zul je namelijk niet binnen een jaar bij elkaar krijgen. Hiervoor heb je, afhankelijk van je verwachte uitgaven, geld dat je kunt missen en spaar-, investerings- of beleggingsstrategie, wel een tijdje nodig.

Het belangrijkste is dat je je doel voor ogen blijft houden. Door je nu aan je plan te houden, kun je straks genieten van financiële vrijheid.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.