Axento belegt vanaf nu nog duurzamer

Axento belegt vanaf nu nog duurzamer

Zoals u weet, belegt Axento duurzaam. Wij beleggen uw geld in beleggingsfondsen die rekening houden met mens, milieu en maatschappij. Vanaf heden zijn de twee ACTIAM-fondsen waarin wij beleggen nóg duurzamer geworden. Hieronder vertellen we hoe dat zit.

Om welke fondsen gaat het?

Wij beleggen voor u onder andere in het ACTIAM Verantwoord Wereld Index Aandelenfonds en het ACTIAM Verantwoord Opkomende landen Index Aandelenfonds. ACTIAM heeft recentelijk besloten nog een stapje duurzamer te beleggen dan het al deed.

Wat verandert er globaal?

Het nieuwe duurzame beleid van Actiam stimuleert bedrijven om zich voor te bereiden op de transitie naar een duurzame samenleving. Dit houdt onder meer in dat ACTIAM – naast het uitsluiten van bedrijven die onacceptabel gedrag vertonen – ook rekening houdt met de mate waarin een bedrijf voorbereid is op en/of maatregelen treft ten aanzien van de transitie naar een duurzame samenleving.

Hoe zit het nu precies?

Het Wereld Index Aandelenfonds volgt een normale, wereldwijde aandelenindex van circa 1.650 aandelen uit ontwikkelde landen. Voorheen werden circa 100 bedrijven uit deze index uitgesloten die onaanvaardbaar gedrag vertoonden. Vanaf nu worden nog eens 300 bedrijven uitgesloten die volgens ACTIAM niet goed genoeg voorbereid zijn op de duurzame hervorming die in onze samenleving gaande is. Van de reguliere 1.650 verschillende aandelen worden er vanaf nu dus 400 uitgesloten die volgens Actiam niet duurzaam genoeg zijn. ,

Het Opkomende landen Index Aandelenfonds volgt een index met daarin 1.400 aandelen uit opkomende landen. Voorheen werden circa 140 bedrijven uit deze index uitgesloten, maar vanaf nu worden nog eens 375 bedrijven uitgesloten. Van de reguliere 1.400 aandelen worden er vanaf nu dus ruim 500 uitgesloten die niet duurzaam genoeg zijn.

Impact op risico, rendement en kosten

Naar aanleiding van de wijziging heeft Axento de fondsen van ACTIAM opnieuw beoordeeld. Wij zijn tot de conclusie gekomen dat het nieuwe duurzame beleid een verbetering is. ,

Omdat de fondsen nog steeds in honderden verschillende aandelen beleggen, zijn deze nog steeds goed gespreid. Door bedrijven uit te sluiten die mogelijk niet voorbereid zijn op de duurzame transitie die momenteel gaande is, verwachten we dat het risico op lange termijn afneemt en de kwaliteit van de bedrijven in de portefeuilles toeneemt. De bedrijven die door Actiam nu al worden uitgesloten, kunnen in de toekomst mogelijk minder aantrekkelijk worden om in te beleggen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en het is belangrijk om in bedrijven te beleggen die meegaan met deze trend.

Tot slot zijn de kosten van het Wereld Index Aandelenfonds verlaagd van 0,15% per jaar naar 0,08% per jaar.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.