Lager risico door duurzaam te beleggen

Lager risico door duurzaam te beleggen

Om een hoger rendement te halen moet je als belegger risico durven nemen. Er zijn echter veel risico’s die niet bijdragen aan een hoger rendement. Door je te houden aan een aantal eenvoudige basisregels kun je het risico beheersen, zonder dat dat ten koste gaat van het rendement.

Alles weten over duurzaam beleggen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bepaal je beleggingsdoel

De eerste basisregel is om een beleggingsdoel te bepalen. Wil je een potje opbouwen om eerder te stoppen met werken, met je geld bijdragen aan een betere wereld of wil je gewoon een hoger rendement op je geld?  Pas als je weet wat je wilt, kun je de beleggingen kiezen om dat doel te bereiken. Daarnaast weet je waar je niet in moet beleggen. Als je doel is om bij te dragen aan een betere wereld, vermijd je beleggingen in tabaksbedrijven of bedrijven die clusterbommen produceren.

Verliesaversie

Het hebben van een doel zorgt voor betere beleggingsbeslissingen. Mensen leiden namelijk aan verliesaversie. Verliezen komen 2x zo zwaar aan als het positieve gevoel bij vergelijkbare winsten. We zien daardoor ook dat beleggers in bepaalde verliessituaties niet meer rationeel handelen en emoties de overhand krijgen. In bijna alle gevallen kost dat geld. Door te beleggen met een duidelijk langetermijndoel met een daarbij passende beleggingsportefeuille kun je emotionele reacties voorkomen.

Spreiding toepassen

Een andere basisregel is dat je voldoende spreiding toepast bij je beleggingen. Het verleden heeft ons geleerd dat het met ieder bedrijf kan misgaan. Denk aan Fortis dat ruim 10 jaar geleden failliet ging. Een paar maanden daarvoor was je voor gek verklaard als je het faillissement had voorspeld.

Beleggers die een groot deel van hun beleggingen in Fortis hadden geïnvesteerd, zijn nooit meer over het verlies heen gekomen. Terwijl beleggers die belegd hebben in een goed gespreide portefeuille wereldwijde aandelen hun beleggingen inmiddels hebben zien verdubbelen.

Duurzaam en maatschappelijk

Je kunt het risico van individuele bedrijven nog verder beperken door te beleggen in bedrijven die maatschappelijk verantwoord en duurzaam opereren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het risico van die bedrijven kleiner is. Verantwoorde bedrijven lopen minder kans op een claim of een consumentenboycot. Daarnaast spelen verantwoorde bedrijven beter in op toekomstige trends waardoor hun businessmodel beter voorbereid is op de toekomst.

Ten slotte werken ze efficiënter door o.a. minder verspilling van energie, water en grondstoffen. Het mooiste is dat het lagere risico van verantwoorde en duurzame bedrijven niet ten koste gaat van het rendement. Ongeveer 80% van de studies naar verantwoord beleggen concludeert dat een verantwoord en duurzaam beleid bijdraagt aan een hoger koersrendement.

Kijk vooruit

Maar welke aandelen kies je dan? Bij de keuze voor aandelen moet je altijd vooruitkijken. Veel aandelenbeleggers kiezen de winnaars van gisteren. Dan is de kans echter groot het aandeel door de recente prijsstijging (te) duur is geworden. Beter is het om te kiezen voor aandelen met goede toekomstverwachtingen die je tegen een aantrekkelijke prijs kunt kopen. Het kost tijd om inzicht te krijgen in de verschillende mogelijkheden. Maar dan vergroot je ook de kans op een hoger rendement. Volg je ook de basisregels, dan hoeft je daarbij geen grote risico’s te lopen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.