Skip to main content
Open een rekening

De meeste beleggers hebben vast al eens de termen duurzaam beleggen, Sustainable Development Goals en ESG-criteria voorbij zien komen. Duurzaamheid wordt namelijk steeds belangrijker, ook in de beleggingswereld.

Een andere term die sinds maart 2021 de regelgeving omtrent duurzaamheid in de financiële wereld moet verbeteren, is SFDR. In deze blog leggen we er alles over uit en bespreken we hoe je hier als belegger naar kunt kijken.

Wat is de SFDR?

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) bouwt voort op de Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties in het leven zijn geroepen. Dit zijn 17 doelen die in 2015 zijn opgesteld om de wereld een betere plek te maken vóór 2030. Lees daar alles over in onze blog: Wat zijn Sustainable Development Goals en hoe kun je er als belegger aan bijdragen? 

De SFDR wetgeving bouwt hier dus op voort. Met de SFDR moeten instellingen binnen de financiële sector beleggers meer informatie geven over de duurzaamheid van de producten. Daarnaast is de SFDR bedoeld om partijen in de financiële markt te stimuleren hun beleggingsbeslissingen te verduurzamen en dit naar voren te laten komen in het beleggingsbeleid. 

De SFDR is op alle deelnemers van de financiële markt van toepassing, bijvoorbeeld banken, vermogensbeheerders, pensioenfondsen en levensverzekeraars.

Wat zijn de minimale verplichtingen volgens de SFDR?

Sinds begin 2021 gelden een aantal SFDR-eisen waaraan een onderneming moet voldoen volgens de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Deze eisen zijn als volgt:

  • Ondernemingen moeten uitleggen hoe duurzaamheidsrisico’s worden geïntegreerd in beleggingsbeslissingen.
  • Ondernemingen moeten het aangeven als zij niet op eventuele negatieve gevolgen op duurzaamheidsfactoren letten.
  • Ondernemingen moeten zich per product uitlaten over de financiële effecten van duurzaamheidsrisico’s (indien de risico’s volgens de onderneming niet relevant zijn, moet dit worden onderbouwd. Wanneer de onderneming aangeeft dit wel relevant te achten, moeten de effecten van deze risico’s worden beschreven).
  • Ondernemingen moeten uitleggen hoe het beloningsbeleid overeenstemt met de manier waarop duurzaamheidsrisico’s worden geïntegreerd in beleggingsbeslissingen. 

Als een onderneming enkel aan deze eisen voldoet, krijgt een onderneming een ‘grijs’ label.

Wat zijn duurzaamheidsrisico’s?

In de bovengenoemde punten gaat het een aantal keer over duurzaamheidsrisico’s. Dat klinkt misschien als een onduidelijke term. Duurzaamheidsrisico’s zijn risico’s waarbij een gebeurtenis op duurzaamheidsgebied ertoe leidt dat een belegging in waarde afneemt. Dit is het risico dat het bedrijf waarin je belegt bijvoorbeeld slecht in het nieuws komt, waardoor de waarde van je belegging daalt.

Een begrip dat erop lijkt, maar wel iets heel anders betekent, is ‘ongunstige effecten op duurzaamheidsfactoren’. Hierbij heeft de belegging zelf negatieve effecten op duurzaamheid. Dit is bijvoorbeeld wanneer je belegt in een bedrijf met extreem slechte arbeidsomstandigheden.

Welke labels zijn er?

Er zijn drie officiële labels om de duurzaamheid van een product te meten. Daarnaast is er nog een extra categorie toegevoegd voor producten die net niet aan alle eisen van het meest duurzame label voldoen. Hieronder worden ze allemaal besproken.

sfdr_artikel_6_8_9

Artikel 6

Producten die enkel aan de wettelijke eisen voldoen, krijgen een artikel 6 label. Beleggingen met dit label worden als ‘grijs’ gekwalificeerd. Artikel 6 producten hebben geen duurzame focus en moeten transparant zijn over eventuele duurzaamheidsrisico's die de waarde van de investering kunnen beïnvloeden.

Artikel 8

Deze producten worden ook wel 'lichtgroen' genoemd. Milieu- en/of sociale kenmerken worden gepromoot, maar er is geen specifieke duurzame doelstelling. Artikel 8 producten moeten transparant zijn over welke criteria zij gebruiken om duurzaamheid te beoordelen en hoe dit in de praktijk wordt toegepast. Denk hierbij ook aan productnamen als 'duurzaam' en 'ESG'.

Artikel 9

Artikel 9 producten, ook wel 'donkergroen' genoemd, hebben daadwerkelijk een duurzame doelstelling. Er moet een daadwerkelijke bijdrage geleverd worden aan een sociale- of milieudoelstelling en er mag geen schade worden toegebracht aan andere sociale- of milieudoelstellingen. De criteria voor artikel 9 zijn streng en investeringen in zo'n product moeten bijdragen aan een duurzame doelstelling, zoals het verminderen van CO2-uitstoot. De impact op duurzaamheid van artikel 9 producten moet meetbaar zijn. 

Artikel 8+

Misschien heb je weleens de term artikel 8+ gehoord. Dit is geen officiële categorie: producten met een artikel 8+ label vallen nog steeds onder artikel 8. Dit label is voor producten die hetzelfde zijn als artikel 8, maar wel duurzame beleggingen bevatten.

Wat is het doel van de labels?

Het doel van de labels is om beleggers te helpen een goed geïnformeerde keuze te maken over de duurzaamheid van hun investeringen. De belangrijkste doelen van de SFDR-labels zijn:

  • Transparantie: de labels moeten beleggers helpen om beter te begrijpen welke producten duurzaamheidsdoelen ondersteunen en welke niet. De uniformiteit zorgt ervoor dat beleggers producten makkelijker met elkaar kunnen vergelijken. 
  • Duurzame investeringen bevorderen: de labels stimuleren duurzaam gedrag bij bedrijven. Financiële instellingen worden door deze classificatie gestimuleerd om duurzaamheid te integreren in hun beleggingsstrategieën. Daarnaast wordt er meer kapitaal gericht naar duurzame investeringen (deze zijn immers aantrekkelijk voor beleggers), wat leidt tot meer kapitaal naar duurzame initiatieven.
  • Beleggers beschermen: de labels helpen voorkomen dat financiële producten zich duurzamer voordoen dan ze daadwerkelijk zijn. Dit beschermt beleggers tegen greenwashing. Ook worden beleggers beter geïnformeerd op het gebied van duurzaamheidsrisico's die hun beleggingen kunnen beïnvloeden.
  • EU-duurzaamheidsdoelen ondersteunen: de SFDR maakt deel uit van de Europese Green Deal. Het streven is een klimaatneutraal Europa in 2050. 

De labels zijn dus géén keurmerk, maar zijn bedoeld om extra transparantie te bieden voor beleggers.

Hoe weet ik als belegger welk label een fonds heeft?

Alle beleggingsfondsen en ETF’s hebben dus één van deze drie officiële labels.  Als belegger kun je dit gemakkelijk vinden door de ISIN code van het fonds op te zoeken. Op de website van de fondsverstrekker komt dan al gauw het SFDR label naar voren.

Bij Axento kun je op onze documentenpagina vinden welke labels onze beleggingen hebben: Informatie beleggingstitels Axento

Hoe Axento rekening houdt met duurzaamheid

Bij Axento beleggen we in beleggingsfondsen en ETF’s die rekening houden met duurzaamheidskenmerken. Op die manier spreiden we het vermogen van onze klanten veilig over duizenden verschillende aandelen en obligaties. 

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek.