Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, niet enkel in het bedrijfsleven maar ook daarbuiten. In 2015 zijn er een aantal duurzaamheidsdoelen opgezet door de Verenigde Naties die moeten bijdragen aan een betere wereld. In deze blog bespreken we wat deze doelen zijn en hoe je als belegger je steentje kunt bijdragen.
Wat zijn Sustainable Development Goals?
De Verenigde Naties hebben in 2015 17 doelen opgesteld om de wereld een betere plek te maken vóór 2030: Sustainable Development Goals. Deze doelen zijn de blauwdruk voor een duurzamere toekomst en een leefbare wereld voor iedereen.
Op de afbeelding hieronder staan alle 17 Sustainable Development Goals uitgelegd.
Zoals je ziet hebben deze doelen dus niet alleen met het milieu en klimaat te maken, maar ook met zaken als mensenrechten, gendergelijkheid en onderwijs.
Daarnaast schuilen achter de doelen nog 169 targets. Op deze manier zijn de doelen nog concreter gemaakt en wordt de voortgang van de doelen meetbaar.
Kenmerken SDG’s
De doelen zijn niet willekeurig uitgekozen maar hebben vier belangrijke kenmerken.
- Gericht op samenwerking: de doelen zijn zo gesteld dat het bedrijven, overheden, investeerders en andere organisaties stimuleert om actief bij te dragen aan de realisatie van de SDG’s.
- Uitgewerkt in heldere subdoelen en indicatoren: de SDG’s zijn uitgewerkt in 169 subdoelen. Hierdoor zijn de doelen concreet en is het duidelijk welke stappen moeten worden gemaakt om de doelen te verwezenlijken en wordt de voortgang meetbaar.
- Ze staan met elkaar in verband: de doelen staan allemaal met elkaar in verband: de doelen vullen elkaar aan en het bereiken van het ene doel draagt bij aan het behalen van een ander doel.
- Gericht op positieve maatschappelijke impact: de SDG’s zijn ontworpen om een positieve bijdrage te leveren aan maatschappelijke doelen. Deze zijn geen vervanging, maar een aanvulling op andere raamwerken, zoals de UN Global Compact.
Als belegger bijdragen aan Sustainable Development Goals
Elk deelnemend land draagt zijn steentje bij aan het verwezenlijken van de doelen. Dit kan vanuit landelijk beleid, maar ook via internationale afspraken en samenwerkingen.
De Sustainable Development Goals waar Nederland goed mee aan de slag is, zijn economie, rechtsstaat en instituties en sommige terreinen van onderwijs en gezondheid. We blijven achter op klimaat- en energiedoelen en inkomensgelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit wordt jaarlijks gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Overheden worden steeds meer opgeroepen om de SDG’s als basis voor het beleid te gebruiken. Maar als belegger kun je ook een aantal dingen doen.
Wat is duurzaam beleggen?
Eén van de dingen die je kunt doen is duurzaam beleggen. Bij duurzaam beleggen ben je als belegger niet enkel op zoek naar financieel rendement, maar streef je ook een positief effect voor mens, milieu en maatschappij na. Dit noemen we ook wel verantwoord beleggen of ethisch beleggen.
In ons artikel: Wat is duurzaam beleggen? lees je een uitgebreide uitleg over duurzaam beleggen en haar betekenis en vertellen we alles over de verschillende manieren om duurzaam te beleggen.
Hoe draag ik zelf mijn steentje bij?
De SDG’s zijn speciaal ontworpen om samenwerking tussen overheden, investeerders en bedrijven te stimuleren. Als belegger kun je dus ook je steentje bijdragen. Je kunt bijvoorbeeld nagaan of bedrijven meewerken aan de SDG’s en of zij voldoen aan de ESG-criteria. ESG en duurzaam beleggen gaan hand in hand.
Wat is het verschil tussen ESG en SDG?
ESG (Environment, Social, Government) is een belangrijke factor bij duurzaam beleggen. De afkortingen SDG en ESG lijken op elkaar, maar zijn twee andere concepten.
SDG’s zijn de doelen waaraan wordt gewerkt en ESG is een manier om een aantal van deze doelen te behalen. ESG-criteria zijn vooral bedoeld voor bedrijven en het verduurzamen daarvan. Social Development Goals zijn niet enkel gericht op landen en bedrijven, maar ook op individuen.
Om het verschil tussenbeide te verduidelijken, staan hieronder de belangrijkste eigenschappen van de concepten op een rijtje.
SDG
- 17 doelen om voor 2030 een leefbaardere wereld en samenleving te creëren.
- SDG’s zijn van toepassing op alles iedereen, ook individuen.
- SDG’s zijn doelen.
ESG
- Environment, Social, Government is een concept dat het belang van de drie aspecten benadrukt, vooral gericht op management en groei van bedrijven
- ESG is vooral gericht op het bedrijfsleven en bedrijven
- ESG betreft methoden en processen.
Als belegger kun je dus meehelpen aan het behalen van de Sustainable Development Goals door te beleggen in bedrijven die voldoen aan ESG-criteria.
Beleggen bij Axento vermogensbeheer
Bij Axento kiezen we voor beleggen in ETF’s die zijn gescreend op ESG-criteria en andere duurzaamheidscriteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.
Je kunt je vermogen al bij ons laten beleggen vanaf € 7.500. Dit kan voor allerlei doeleinden: beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt.
Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan onze informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op voor een gratis adviesgesprek.