Beleggen in groenfondsen

Beleggen in groenfondsen

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook beleggers zijn er tegenwoordig steeds meer mee bezig. Maar hoe ver wil je als belegger gaan? In dit artikel bespreken we wat groenfondsen zijn en hoe je er je voordeel mee kunt doen. 

Wat is groen beleggen?

Wanneer je aan groen beleggen doet, beleg je in fondsen die deelnemen aan projecten voor het beschermen of verbeteren van het milieu. Het is een vorm van duurzaam beleggen.

Lees voor een uitgebreide uitleg over groen beleggen ons artikel: Wat is groen beleggen?

Wat is een groenfonds?

Door te beleggen in een groenfonds kun je dus groen beleggen. Financieel rendement is niet het voornaamste doel bij zo’n groenfonds. Voor je bijdrage aan duurzaamheid lever je dus een deel van je verwachte rendement in. 

Je kunt ook groen sparen in een groenfonds. Wanneer je groen spaart, weet je dat het geld dat jij op je spaarrekening hebt staan enkel wordt belegd in duurzame initiatieven. Je ontvangt doorgaans minder rente op een groene spaarrekening, maar de spaarrente is tegenwoordig overal nagenoeg 0%. 


Erkende groenfondsen

Meerdere banken bieden tegenwoordig een officieel groenfonds aan. Deze zijn er soms ook voor beleggers. 

Groenfondsen fiscaal voordeel

Wanneer je in groenfondsen belegt, zitten daar een aantal fiscale voordelen aan verbonden. 

  • extra heffingsvrij vermogen in box 3
  • extra heffingskorting groene beleggingen

In de tabel hieronder laten we zien hoe dit er voor het heffingsvrij vermogen uitziet.

Jaar Zonder fiscale partner (zonder vrijstelling) Zonder fiscale partner (met vrijstelling Met fiscale partner (zonder vrijstelling) Met fiscale partner (met vrijstelling)
2022 €50.651 €61.215 €101.300 €122.430
2021 €50.000 €60.429 €100.000 €120.858
2020 €30.846 €59.477 €61.692 €118.954
Bron: De Belastingdienst

Er zijn nog een aantal fiscale voordelen verbonden aan beleggen in groenfondsen. Ga voor meer informatie naar de website van de Belastingdienst.

Op deze pagina vind je een overzicht van fiscaal erkende groenfondsen van de Belastingdienst.

Is beleggen in een groenfonds iets voor mij?

Of beleggen in een groenfonds iets voor jou is, hangt af van jouw persoonlijke wensen en doelen. Vind jij een positieve bijdrage leveren aan het milieu belangrijker dan het behalen van financieel rendement? Dan is beleggen in een groenfonds een goede optie. 

Voor de meeste beleggers wegen de (fiscale) voordelen echter niet op tegen de nadelen. Door gebrek aan spreiding loop je extra risico en het verwachte rendement is lager dan bij ‘gewoon’ duurzaam beleggen.

Waarom Axento duurzaam belegt en niet in groenfondsen

Bij Axento vinden we dat de voordelen van groen beleggen niet opwegen tegen de nadelen. De spreiding in groenfondsen is vaak beperkt en het verwachte rendement is laag. Daarnaast zijn de kosten ook hoger. 

Daarom kiest Axento voor duurzaam beleggen in goed gespreide duurzame beleggingsfondsen. Voor de selectie van deze fondsen beoordelen we de duurzaamheid onder andere op basis van ESG-kenmerken en kijken we kritisch naar de kosten, het verwachte rendement en de risico’s


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.