Hoe kun je duurzaam beleggen?

Hoe kun je duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Pensioenfondsen, verzekeraars, banken en vermogensbeheerders houden steeds meer rekening met mens en milieu binnen hun beleggingsbeleid. Maar hoe duurzaam is duurzaam beleggen nu echt?

Alles weten over duurzaam beleggen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is duurzaam beleggen?
Duurzaam beleggen is feitelijk een verzamelnaam voor allerlei soorten beleggingsstrategieën waarbij rekening wordt gehouden met mens en milieu. De basis van duurzaam beleggen wordt vormgegeven door ‘The Ten Principles of the UN Global Compact’. Hierin heeft de Verenigde Naties uitgangspunten opgesteld voor een duurzame en verantwoorde bedrijfsvoering.

Ondernemingen uitsluiten
Door niet te beleggen in ondernemingen die de uitgangspunten van de Verenigde Naties schenden, kan een eerste stap worden gezet naar een duurzamer beleggingsbeleid. Zo heeft het grootste pensioenfonds van Nederland (ABP) in 2012 besloten om bijvoorbeeld niet meer in te beleggen in aandelen van de Amerikaanse supermarktgigant Wallmart. Wallmart beperkt de mogelijkheden voor werknemers om zich te reorganiseren in vakbonden. Dit is in strijd met de uitgangspunten van de Verenigde Naties op het gebied van mensenrechten.

Ondernemingen belonen
Een andere manier om duurzaam te beleggen is het belonen van ondernemingen die duurzamer opereren dan sector- of industriegenoten. Dit wordt de zogenaamde ‘Best-in-class’ methode genoemd. Hierbij worden slecht scorende ondernemingen niet direct uitgesloten, maar onderwogen binnen een beleggingsportefeuille. Het voordeel van deze strategie is dat nog steeds in zoveel mogelijk ondernemingen kan worden belegd, terwijl ook rekening wordt gehouden met duurzaamheid.

Impact beleggen
Impact beleggen gaat nog een stap verder. Bij impact beleggen wordt niet alleen financiële winst nagestreefd maar wordt belegd in bedrijven die een duidelijke positieve invloed hebben op de maatschappij of het milieu. Denk hierbij aan ondernemingen die meehelpen om de afvalberg op aarde te verkleinen, die de opwarming van de aarde tegen gaan of ondernemingen die meewerken aan oplossingen tegen vergrijzing.

Meer weten?
Wilt u meer weten over duurzaam beleggen bij Axento? Vraag dan een informatiepakket aan of neem contact met ons op via 0299-796061 of info@axento.nl.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.