Vijf beursmythes ontkracht voor beginnende beleggers

Vijf beursmythes ontkracht voor beginnende beleggers

Mensen die willen beginnen met beleggen worden vaak beïnvloed door de verhalen die zij hierover horen. Veel van deze verhalen en opvattingen zijn niet juist. In dit artikel zullen we de vijf meest voorkomende beursmythes ontkrachten voor beginnende beleggers.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Je hebt niet de juiste leeftijd om te beleggen

Sommige mensen denken misschien dat ze te jong of te oud zijn om te beginnen met beleggen. Dat is echter helemaal niet waar. De leeftijd van een persoon kan wel invloed hebben op de beleggingsstrategie, doelstelling of risicoprofiel.

Jongeren kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een profiel met meer risico, een offensief of zeer offensief profiel. Ouderen willen liever minder risico nemen omdat zij een kortere beleggingshorizon hebben, zij kiezen eerder voor een defensief of neutraal profiel.

Je kunt dus zowel vroeg als laat starten met beleggen. Je hebt als jongere meer tijd om financiële tegenvallers op te vangen, maar dit betekent niet dat je je vermogen niet emer kunt laten groeien wanneer je al wat ouder bent.

Je hebt professionele hulp nodig bij beleggen

Professionele hulp is in tijden als vandaag helemaal niet meer nodig om te starten met beleggen. Iedereen kan informatie op internet zoeken over beleggen waardoor hulp overbodig is. Je kunt je eigen investeringsbeslissingen nemen, maar houd wel in gedachten dat je alleen moet beleggen in financiële producten die aansluiten bij je kennis en ervaring.

Wanneer je zelf begint met beleggen heb je wel een broker nodig om je order op de beurs te plaatsen, maar je kunt wel zelf aangeven waarin je wilt gaan beleggen. De broker is alleen nodig omdat particulieren niet vrij kunnen handelen op de markt, een broker is dus een soort tussenpersoon.

In onze blog: ‘Zelf beleggen in vijf stappen’, lees je meer over hoe je zelf kunt beleggen via een broker.

Aandelen zijn de enige optie

Aandelen zijn een van de meest voorkomende financiële producten om in te beleggen. Er zijn echter nog veel meer soorten beleggingen, zoals obligaties, ETF’s, beleggingsfondsen, hefboomproducten, of vastgoed en grondstoffen.

Om te bepalen welke belegging voor jou geschikt is kun je het beste een beleggingsplan opstellen. Hierin kun je bepalen wat je beleggingsdoelen zijn, hoelang je beleggingshorizon is en wat je risicobereidheid is. Wanneer deze is opgesteld kun je het beste bepalen welke soort belegging(en) het beste bij jou past of passen.

Meer informatie over verschillende soorten beleggingen is te vinden in ons artikel: ‘Waarin beleggen? De beste keuzes voor beginnende beleggers’.

Beleggen kost veel tijd

Hoeveel tijd je in beleggen steekt, kun je zelf uitmaken. Wel moet je van tevoren een goede basiskennis hebben en goed weten waarin je gaat beleggen. 'Never invest in a business you can not understand', is ook wel een bekend gezegde in de beleggerswereld.

Omdat er risico’s verbonden zitten aan beleggen, is het noodzakelijk dat je weet waar je mee bezig bent om zo de onzekerheden zoveel mogelijk uit te sluiten. Er kan kennis opgedaan worden aan de hand van boeken, artikelen, blogs en zelfs podcasts.

Wanneer je echt begint met beleggen is het echter een kwestie van geduld. In principe hoef je niet veel om te kijken naar het belegde vermogen, de koers gaat namelijk vanzelf. Het is wel aan te raden om te beleggen voor de lange termijn.

Beleggen voor de lange termijn verlaagt je risico en verhoogt je verwachte rendement. Door een lange beleggingshorizon aan te houden, kun je slechte jaren compenseren met de goede jaren. Dit leidt tot een hoger verwacht rendement dan wanneer je voor de korte termijn zou beleggen. Daarnaast profiteer je met een lange beleggingshorizon van het rendement-op-rendement effect.

Het rendement-op-rendementeffect houdt in dat je behaalde rendement wordt herbelegd. Hierdoor ontvang je uiteindelijk rendement op je rendement. Meer informatie over rendement-op-rendement effect is te lezen in ons artikel: ‘Wat is rendement-op-rendement effect?’.

Je hebt veel geld nodig om te beleggen

Veel mensen denken bij beleggen nog aan de ouderwetse variant. Hier werd altijd belegd met hele hoge bedragen. Echter, beleggen is geëvolueerd en toegankelijker dan ooit tevoren. De lage kosten maakt beleggen met kleine bedragen ook mogelijk.

Heb je zelf weinig tijd om te beleggen? Dan kun je ervoor kiezen je vermogen te laten beleggen bij een vermogensbeheerder. Dit kan tegenwoordig ook met kleinere bedragen.

Axento Vermogensbeheer

Bij Axento Vermogensbeheer is het al mogelijk om te laten beleggen vanaf €7.500. Samen kijken we welk risicoprofiel voor jou geschikt is: defensief, neutraal, offensief of zeer offensief. Vervolgens gaan wij je geld voor je beleggen.

Dit doen wij in ETF’s en indexfondsen. Dit zijn beleggingsproducten die een brede spreiding bieden en het rendement van de markt volgen. Ook beleggen wij volledig duurzaam, wat betekent dat wij rekening houden met de ESG-criteria bij het selecteren van de beleggingsproducten. Daarnaast ligt onze focus op vermogensgroei op lange termijn.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Vraag dan hieronder  onze brochure aan, of neem vrijblijvend contact met ons op.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.