Zo kom je erachter of beleggen iets voor jou is

Zo kom je erachter of beleggen iets voor jou is

Misschien denk je al langere tijd na om te starten met beleggen. Toch twijfel je nog of het wel bij je past. In deze blog geven we je een aantal stellingen waarmee je erachter kunt komen of beleggen iets voor jou is.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

1.Je wilt meer uit je vermogen halen dan de spaarrente

De spaarrente is op het moment bijna 0%. Het ziet er ook niet naar uit dat dit snel gaat veranderen. Waar de spaarrente vroeger nog voor wat inkomen zorgde, is dat tegenwoordig niet meer het geval.

Ben je niet meer tevreden met deze rente? Wil je voorkomen dat je spaargeld langzaamaan verdwijnt door de inflatie? Wil je meer rendement behalen dan de spaarrente? Dan is beleggen misschien wel het antwoord. Let wel op, beleggen brengt risico’s en kosten met zich mee.

2.Je hebt een financiële buffer

Het is belangrijk om te allen tijde een financiële buffer aan te houden. Dit houdt in dat je altijd nog voldoende geld op je spaarrekening moet hebben, los van het geld dat je wilt beleggen. Beleg dan ook nooit met geld dat je in de nabije toekomst denkt nodig te hebben.

Op die manier kom je niet in de problemen wanneer je met onverwachte kosten te maken krijgt. Wanneer je wasmachine kapot gaat, moet het niet zo zijn dat je beleggingen moet verkopen om hem te kunnen laten repareren. Beginnen met beleggen wordt pas reëel als je naast het geld dat je wilt beleggen een financiële buffer kunt aanhouden.

3.Je bent geduldig

Een belangrijke eigenschap die je moet hebben om succesvol te kunnen beleggen, is geduld. Het is nu eenmaal niet mogelijk om op een veilige manier een groot rendement te behalen binnen een week. Op zo’n korte termijn zijn de koersen namelijk niet te voorspellen en loop je een hoog risico.

Door de beweeglijkheid van de beurs, is het belangrijk om een lange beleggingshorizon aan te houden. Zo kunnen de jaren waarin het niet goed ging op de beurs gecompenseerd worden door de betere jaren.

Het is dan ook belangrijk om zo lang mogelijk belegd te blijven. Over de lange termijn (denk aan 10, 20, 30 jaar) stijgen koersen vrijwel altijd. Blijf je zo lang belegd, dan hebben de tussentijdse schommelingen nauwelijks invloed.

Je profiteert dan van het de groei op lange termijn. Geduld is dus key voor het behalen van een goed rendement.

4.Je bent bereid risico te nemen

Een ander belangrijk punt, is dat je bereid bent om een zekere mate van risico te nemen. Aan beleggen zijn namelijk altijd risico’s verbonden. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

De mate van risico bij beleggen hangt af van je gekozen risicoprofiel. Bij een defensief profiel loop je het minste risico, bij een neutraal profiel gemiddeld risico en bij een offensief profiel veel risico. Daarnaast is er ook nog een zeer offensief profiel. De mate van risico heeft invloed op het verwachte rendement.

Natuurlijk probeer je het risico zoveel mogelijk te beperken door te spreiden, een lange beleggingshorizon aan te houden en veilig te beleggen. Toch kun je nooit al het risico vermijden.

Wil je absoluut geen risico lopen, dan kun je je geld beter op een spaarrekening plaatsen. Ben je wel bereid om risico te nemen, dan is beleggen een goede keuze.

Overweeg je om zelf aandelen te kopen? Lees dan onze 8 essentiële tips!

5.Je kunt je emoties in bedwang houden en rustig blijven

Als laatste is het belangrijk dat je je rust kunt bewaren. Paniek en emoties zijn geen goede leidraad voor beleggers. Koersen zijn nu eenmaal erg volatiel. Dat betekent dat ze continu schommelen.

Dalende koersen zijn voor sommige beleggers een reden tot paniek. Zij verkopen hun beleggingen uit angst nog meer vermogen te verliezen. Dit is echter niet verstandig.

Door bij koersdalingen te verkopen, verkoop je beleggingen dus voor een lage prijs. Je neemt dan sowieso je verlies. Een week later kunnen de koersen alweer gestegen zijn. Je hebt dan niet kunnen profiteren van de groei na de daling en loopt daardoor rendement mis.

Om succesvol te beleggen is het dus belangrijk om vooral het hoofd koel te houden. Richt je blik op de lange termijn en laat je niet gek maken door tussentijdse schommelingen. Wanneer je in staat bent dit te doen, is beleggen een goede optie voor jou.

Is beleggen iets voor jou?

Zijn de bovenstaande vijf stellingen op jou van toepassing? Dan is beleggen zeker iets voor jou. Je wilt meer rendement, je kunt een financiële buffer aanhouden, je bent geduldig, bereid risico te nemen en je kunt je rust bewaren. Dit zijn dé kenmerken waaraan een belegger moet voldoen.

Zoals je ziet hoef je geen uren tijd te hebben om aan het beleggen te besteden, je hoeft geen uitgebreide kennis van markten te hebben. Ook heb je geen immens vermogen nodig of jaren ervaring in de financiële sector.

Bij Axento kun je namelijk al vanaf €7.500 beleggen. Daarnaast nemen wij als vermogensbeheerder alle zorgen uit handen. Je geeft bij ons aan hoeveel risico je wilt en kunt lopen en welk rendement je wenst. Vervolgens beleggen wij je vermogen volgens dit gekozen risicoprofiel.

Zo kun je beleggen en rendement behalen, zonder er veel omkijken naar te hebben.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.