Spaargeld beleggen? De 5 belangrijkste uitgangspunten

Spaargeld beleggen? De 5 belangrijkste uitgangspunten

De spaarrente is al enige tijd extreem laag in Nederland. Steeds meer mensen met een spaarpotje overwegen daarom te gaan beleggen. Maar past beleggen wel bij je? Om die vraag te beantwoorden, hebben wij 5 uitgangspunten geformuleerd.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

1. Begrijp waar u in belegt
“Never invest in a business you cannot understand”, is een bekende uitspraak van superbelegger Waren Buffet. Voordat je begint met beleggen is het noodzakelijk om te begrijpen wat beleggen precies is. Laat je informeren door een vermogensbeheerder, of ga zelf op zoek naar informatie, bijvoorbeeld op internet. Zo kom je niet snel voor negatieve verrassingen te staan.

2. Schakel emoties uit
Het uitschakelen van emotie is een van de meest onderschatte aspecten bij beleggen. Veel (beginnende) beleggers laten rendement liggen omdat zij zich laten leiden door emoties. Bekende valkuilen zijn het aanhouden van verliesgevende beleggingen in de hoop dat het toch nog goed komt en de neiging om hogere risico’s nemen om verliezen snel goed te maken.

3. Beleggen voor de lange termijn
Beleggen is een lange termijn sport. Het is onverstandig om voor één of twee jaar te beleggen. De kans op een verlies is dan namelijk te groot. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.” Tijd zorgt ervoor dat je eventuele verliezen kunt goedmaken en een mooi rendement kunt opbouwen.

4. Financiële buffer
Als u gaat beleggen is het verstandig om een financiële buffer aan te houden. Stel dat de wasmachine het begeeft, de CV-ketel vervangen moet worden of uw auto sputterend aan de kant staat. Dan is het prettig om wat spaargeld achter de hand te hebben. Ga dus nooit met al uw spaargeld beleggen maar houd een potje achter de hand voor onvoorziene omstandigheden.

5. Accepteer risico’s
Rendement en risico zijn twee kanten van dezelfde medaille. Hoe hoger het rendement, hoe hoger het risico en vice versa. Het verwachte rendement van beleggen is hoger dan op een spaarrekening. Je loopt dus ook meer risico. Bepaal vooraf hoeveel risico je wilt en kunt nemen en accepteer de beweeglijkheid van de beurs.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.