Nieuw pensioenstelsel 2023: dit moet je erover weten
Sinds 30 mei 2023 is het definitief: Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel. De nieuwe 'Wet Toekomst Pensioen' is goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.
Sinds 30 mei 2023 is het definitief: Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel. De nieuwe 'Wet Toekomst Pensioen' is goedgekeurd door de Eerste Kamer.
Wanneer je jong bent denk je waarschijnlijk nog niet zoveel na over je pensioen. Toch is het handig om dit af en toe wel te doen. Je inkomen gaat in sommige gevallen namelijk flink omlaag wanneer je niet meer werkt. Daarnaast is bij ZZP’ers het pensioen vaak niet goed geregeld.
De spaarrente is laag. Beleggen wordt daarom steeds populairder. Maar hoe begin je ermee? Aan de hand van een simpel stappenplan helpen wij je op weg.
De vermogensbelasting in 2023 is weer net even anders dan in 2022. Ben jij benieuwd naar hoeveel belasting je dit jaar moet betalen? Lees er meer over in deze blog.
Het is belangrijk om een financiële buffer achter de hand te hebben, dat weten de meeste mensen wel. Toch hebben veel mensen moeite om het sparen vol te houden. In deze blog geven we een aantal tips om sparen leuker en makkelijker te maken.
Wanneer je zelf aandelen aan- en verkoopt, doe je dat via een broker. Wanneer je dit doet, moet de beurs natuurlijk wel geopend zijn. Lees in deze blog een overzicht.
De meeste mensen denken bij beleggen in vastgoed aan grote bedragen of het aanschaffen van een pand. Dit hoeft niet zo te zijn. Lees hier de mogelijkheden van insteren in vastgoed met weinig geld.
Je hebt de AOW-leeftijd bereikt. Hierbij zal ook direct je lijfrente vrij komen. Hierbij kun je kiezen tussen drie opties: uitkeren, uitstellen of afkopen.
Wanneer je begint met beleggen, kom je waarschijnlijk een hoop termen tegen waarvan de betekenis onduidelijk is, of die in eerste instantie veel op elkaar lijken. Voorbeelden hiervan zijn risico en volatiliteit.
Wanneer je zelf (aanvullend) pensioen opbouwt, is het verstandig om na te denken over de duurzaamheid van je penisoenpot. In deze blog leggen we uit waarom dat zo belangrijk is.
Als zzp'er moet je zelf pensioen opbouwen. Heb jij al genoeg opgebouwd? Zo nee, waar begin je? Hoe bouw je het op? Lees het allemaal in deze blog.
Ben jij ondernemer en wil je je bedrijf verkopen? Dan krijg je te maken met stakingswinst. Hierover moet je veel belasting betalen. Dit kun je voorkomen door het om te zetten in lijfrente.
Beurstrends en beurswijsheden zoals Sell in May and go away heb je vast eens voorbij zien komen. Lees in deze blog nog meer uitspraken en of we hierop kunnen vertrouwen.
Het einde van het jaar nadert weer. Bekijk nog eens goed je financiën voordat 2023 begint. Lees in deze blog waar je in 2022 nog van kunt profiteren en waar je zeker op moet letten.
Tegenwoordig komt het niet meer vaak voor dat mensen hun hele carrière voor één werkgever werken. Zij bouwen dan vaak bij meerdere pensioenregelingen pensioen op, en dat kan in sommige gevallen nadelig uitpakken.
Het Nederlandse belastingstelsel telt drie boxen. Voor de belastingaangifte is het belangrijk om te weten welk vermogen onder welke box valt. Ook voor je pensioen kan het lonen om je er eens verder in te verdiepen.
Er bestaat geen term voor het tegenovergestelde van een beurskrach. Waarom is dat? Dat komt omdat de koers nog nooit zo snel is gestegen als dat deze is gedaald tijdens een beurskrach.
Een beursgang is de allereerste aandelenverkoop van een bedrijf op de aandelenbeurs voor publiek. Lees hier welke stappen vooraf gaan aan een IPO (beursgang).
In Nederland bouw je niet bij elke werkgever automatisch pensioen op. Wat kun je doen als je bij je werkgever geen pensioen opbouwt? We bespreken het in deze blog.
Door de hoge inflatie tegenwoordig kun je steeds minder kopen met je geld. In deze blog lees je 4 tips om inflatie voor te zijn, zodat jij niet in de problemen komt.
Wil je na je pensioen nog niet stoppen met werken of ben je al met pensioen en je wilt weer werken? Dat kan zeker! In deze blog lees je alles over werken na de pensioenleeftijd.
Ben je vaak van baan gewisseld of heb je ergens heel kort gewerkt, dan heb je daar waarschijnlijk een klein pensioen opgebouwd. Je kunt dit pensioen afkopen, maar hoe werkt dat?
Het leven in Nederland wordt steeds duurder, en de huizenprijzen vliegen de pan uit. Hoe doet Jan Modaal dit allemaal? Kan hij nog een huis kopen in 2022 en is zijn salaris dit jaar weer gestegen? We bespreken het in deze blog.
Sparen kan moeilijk zijn, maar het is belangrijk om te doen. Doelloos sparen kan gaan vervelen, daarom kun je voor jezelf spaardoelen opstellen zodat je weet waarvoor je spaart. Zo wordt het sparen een stuk leuker en houd je het langer vol!
Er zijn veel aandelenbeurzen in de wereld, maar er zijn er een aantal die aan de top staan. In deze blog bespreken we de 10 grootste beurzen ter wereld op basis van de totale marktkapitalisatie.
Dinsdag 20 september was het weer zover, Prinsjesdag 2022. In deze blog lees je alle veranderingen in de miljoenennota die relevant zijn voor jou als belegger.
Het CBS publiceerde begin oktober het nieuwe inflatiecijfer. Deze is in september opgelopen tot 17,1% en bereikt daarmee een nieuwe recordhoogte.
Het overlevingspensioen is een uitkering waar je recht op hebt wanneer je (gehuwde) partner komt te overlijden. In dit artikel leggen we uit wat een overlevingspensioen inhoudt en wanneer je daar recht op hebt.
Veel mensen denken dat je alleen kan beleggen met hoge bedragen, dat is een misvatting. In deze blog bespreken we wat slechts 50 euro per maand beleggen jou al kan opleveren.
Veel mensen denken (te) gemakkelijk over hun pensioen. Toch is het belangrijk om alvast over je pensioen na te denken en er ook al iets aan te doen. Je kunt je pensioen namelijk niet in één jaar bij elkaar sparen.
De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) bouwt voort op de Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties in het leven zijn geroepen.
De termen investeren en beleggen worden vaak door elkaar gebruikt. Ondanks dat de twee veel op elkaar klijken, zijn er een aantal belangrijke verschillen. In deze blog lees je er alles over.
Het hoofddoel van beleggen is een mooi rendement behalen. Wat tegenwoordig ook niet geheel onbelangrijk is, is duurzaamheid. We willen natuurlijk positieve bijdrage leveren aan de wereld. Maar hoe kom je erachter of een bedrijf duurzaam is? Lees het in deze blog.
Als je gaat beleggen kun je kiezen tussen zelf beleggen of beheerd beleggen. Voordat je gaat beleggen met beheer zul je waarschijnlijk met een aantal vragen zitten. In deze blog beantwoorden wij de meestgestelde vragen over beheerd beleggen.
Voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een lekke autoband is het verstandig om een financiële buffer aan te houden. Maar hoe bouw je zo'n buffer op?
Iedereen vindt het wel fijn om wat extra geld achter de hand te hebben. Dit kun je op verschillende manieren realiseren. In deze blog bespreken wij een aantal methodes om een extra zakcentje te verdienen.
Er zijn verschillende tradingstrategieën die allemaal erg uiteenlopen. In deze blog bespreken we er een aantal.
Op welke manier is beleggen het meest succesvol? Wanneer beleg je verstandig? Op deze vragen is geen goed of fout antwoord te bedenken. In principe ben je een slimme belegger wanneer je jouw doelen behaalt en jij je aan je plan houdt.
Je pensioen lijkt nog ver weg, maar het is zeker al iets om over na te denken. Veel mensen vinden hun pensioen tegenvallen. Daar kan je natuurlijk iets aan doen. Hierbij 5 tips voor een goed pensioen.
Volatiliteit is de mate van beweeglijkheid van de koers van bijvoorbeeld een aandeel. Volatiliteit kan je verdelen in twee termen, de historische volatiliteit en de impliciete volatiliteit.
Je geld beleggen zonder risico, bestaat dat? De spaarrente is laag en steeds meer mensen zoeken naar andere mogelijkheden. Beleggen zonder risico spreekt veel mensen aan. Maar kan dat eigenlijk wel?
Je wilt gaan beleggen in ETF’s. Na wat research kom je heel waarschijnlijk de termen accumulerend en distribuerend tegen. Wat is dat eigenlijk, en wat is het verschil tussen deze twee? In deze blog leggen we dat uit.
Naast de index met de 25 grootste bedrijven van Nederland, zijn er nog twee andere indices: de AMX en de AscX. In deze blog leggen we uit waaruit deze indices zijn samengesteld en wat de weging van elk bedrijf is.
Misschien twijfel je of beleggen bij je past. In deze blog geven we een aantal stellingen waarmee je erachter kunt komen of beleggen iets voor jou is.
Eén van de bekendste financiële boeken is het boek Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki. In deze blog bespreken we een aantal belangrijke tips die Kiyosaki in zijn boek bespreekt.
Zo’n hoge inflatie als nu hebben we sinds 1975 tijdens de oliecrisis niet meer meegemaakt. In deze blog leggen we uit wat hoge inflatie betekent voor jouw spaargeld en hoe jij hier het beste op kunt inspelen.
Wanneer je je verdiept in beleggen zul je waarschijnlijk al snel de termen bull market en bear market tegenkomen. In deze blog bespreken we welke strategieën je het beste kunt gebruiken per situatie.
Daytraden met crypto. Veel geld verdienen in weinig tijd. Het klinkt mooier dan het is. Er zitten namelijk veel risico's aan verbonden. Lees in deze blog wat daytraden is en hoe dit werkt met cryptomunten.
De AEX is de belangrijkste Nederlande beursindex. Aandelen uit de AEX Index zijn ontzettend populair onder Nederlandse beleggers. Maar hoe beleg je eigenlijk in de gehele AEX?
Er zijn verschillende soorten inflatie, zoals prijsinflatie, bestedingsinflatie en een combinatie van de twee: structurele inflatie. In deze blog bespreken wij de drie termen en hun oorzaken.
Een recessie is een achteruitgang van de economie. Een recessie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder deflatie. In deze blog leggen we uit hoe deflatie een recessie kan veroorzaken.
Het is de belangrijkste beursindex van Nederland: de AEX (Amsterdam Exchange). In dit artikel lees je hoe de AEX wordt samengesteld en hoe het AEX-index cijfer wordt berekend.
Wanneer je gaat beleggen kun je kiezen om veel of minder risico te nemen. In deze blog leggen we het verschil uit tussen defensief en offensief beleggen.
Je hebt twee verschillende soorten dividend, namelijk stock- en cashdividend. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee.
De afgelopen jaren was er met obligaties een mooi rendement te behalen. Nu is de marktrente in korte tijd gestegen en hebben obligatiekoersen een daling ingezet. Hoe komt dat eigenlijk?
Je wilt beginnen met beleggen, maar je hebt weinig geld te besteden of je vindt het eng om gelijk veel geld in te zetten. Dan kan je natuurlijk ook beginnen met weinig geld.
Beleggers worden er niet blij van, maar er is helaas niets tegen te doen: dalende beurzen. Ze horen nu eenmaal bij beleggen. Hoe ga je hiermee om?
De meeste Nederlanders kijken uit naar het moment waarop hun salaris weer wordt gestort. Je wilt er natuurlijk ook zeker van zijn dat je goed wordt beloond voor wat jij doet. Daarom....
De meeste ouders zetten geld opzij voor hun kinderen tot zij een leeftijd van 18 jaar bereiken. Vroeger deed men dat meestal via de spaarrekening, maar door de lage rente zijn mensen op zoek naar alternatieven.
Inflatie, deflatie en stagflatie: ze hebben alle drie te maken met de economische situatie. De begrippen inflatie en deflatie zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar wat is stagflatie precies?
Er zijn talloze manieren om te beleggen en bijna iedereen belegt anders. Er is dus niet één manier om succesvol te beleggen. Wel zijn er een aantal eigenschappen die alle succesvolle beleggers hebben
Veel mensen die al sparen maar nog niet beleggen denken misschien dat zij een keuze moeten maken tussen sparen of beleggen. Maar je hoeft deze keuze helemaal niet te maken.
Aandelen spelen een grote rol in de beleggingswereld, zowel bij brokers als vermogensbeheerders. Vooral bij beginnende beleggers is het vaak lastig om de verschillen tussen soorten aandelen te begrijpen.
Je wilt gaan beleggen, maar weet nog niet hoe. Als beginnend belegger komt er namelijk veel op je af. Waarvoor ga ik beleggen, voor hoelang ga ik beleggen en hoeveel risico wil ik nemen?
De financiële markten zijn in de ban van de Russische invasie. Wij geven je 5 tips hoe je als belegger moet omgaan met deze situatie.
Mensen die willen beginnen met beleggen worden vaak beïnvloed door de verhalen die zij hierover horen. Veel van deze verhalen en opvattingen zijn niet juist. In dit artikel ontkrachten wij de vijf meest voorkomende beursmythes voor beginnende beleggers.
Veel mensen streven ernaar om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat is echter alleen een optie wanneer het financieel ook mogelijk is.
De vermogensbelasting in 2022 is weer net even anders dan in 2021. Ben je benieuwd naar hoeveel belasting je dit jaar moet betalen? Lees hier een overzicht.
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, niet enkel in het bedrijfsleven maar ook daarbuiten. In 2015 zijn er een aantal duurzaamheidsdoelen opgezet door de Verenigde Naties.
Sparen levert niets meer op: je vermogen wordt na verloop van tijd zelfs minder waard door inflatie.
Lifecycle beleggen is een vorm van pensioenbeleggen waarbij de mate van het risico wordt bepaald door je leeftijd. In deze blog leggen we uit hoe het precies werkt.
Je kunt op twee manieren rendement behalen: via koerswinst of via dividend. Het rendement dat jij over jouw beleggingen behaalt is het bedrag dat je hebt verdiend aan je investeringen.
Wat doen banken precies met je spaargeld? In deze blog leggen we er alles over uit.
Wanneer een bedrijf bang is dat de koers van hun aandeel te hoog of te laag is, kan het kiezen voor een stock split of reverse stock split.
Dividend is een uitkering van een bedrijf. Het bedrijf keert (een deel van de) bedrijfswinst uit aan haar aandeelhouders. Hier bespreken we wat de rol van dividend is bij beleggen.
Het zijn twee van de meest succesvolle beleggers allertijden: Warren Buffett en George Soros. Lees in deze blog alles over de topinvesteerders en hun strategieën.
Wanneer je denkt aan duurzaam beleggen, denk je waarschijnlijk aan zonnepanelen of elektrische auto's. Er is echter nog een belangrijk onderdeel van duurzaam beleggen: de blauwe economie.
Kinderen die al vroeg leren omgaan met geld hebben later hun financiën beter op orde. Aan jou als ouder dus de taak om je kind voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Maar hoe pak je dit aan? Je leest het hier.
Wanneer je begint met beleggen heb je verschillende opties. Je kunt zelf beleggen, beleggen met hulp van een adviseur of beleggen via een vermogensbeheerder.
In deze blog bespreken we een aantal redenen waarom eigenaren hun bedrijven naar de beurs brengen. Ook vertellen we meer over hoe zo'n procedure verloopt.
Wil je graag starten met beleggen maar weet je niet hoe? Aan de hand van deze zes tips kunnen wij jou een handje op weg helpen!
Denk je aan beleggen, dan denk je aan Warren Buffett. Buffett is een van de meest succesvolle zakenmannen in de geschiedenis.
Wanneer je begint met beleggen komt er veel op je af. Hoe kom je deze periode zonder kleerscheuren door? Hier bespreken we de meest gemaakte beginnersfouten, zodat jij ze niet meer hoeft te maken!
Een dalende koers kan beleggers doen schrikken, waardoor paniek ontstaat. Zo'n daling is vervelend maar hoeft niet per se iets slechts te betekenen. Lees hier waarom.
Als beginnende belegger kom je veel moeilijke woorden tegen. Denk hierbij aan het woord zelf, wat is beleggen precies? Maar ook: wat is rendement? en wat gebeurt er op de beurs?
Beleggen is nooit zonder risico's, dat weten we inmiddels. Toch zijn er verschillende manieren om de risico's van beleggen te beperken. Zo wordt het beleggen relatief veiliger en heb je meer kans op een mooi rendement.
Nadenken over je pensioen, dat is toch iets voor later? Toch is het verstandig om op tijd stil te staan bij het opbouwen van pensioen.
Duurzaam beleggen, (maatschappelijk) verantwoord beleggen, impact beleggen, groen beleggen: de beleggingstermen vliegen je om de oren wanneer het over duurzaamheid en beleggen gaat.
De afgelopen tijd zijn turbo's veel in het nieuws. De populaire beleggingsproducten brengen veel risico's met zich mee en de kans op verlies is groot.
Vrijwel iedereen die in Nederland woont en werkt bouwt pensioen op. De pensioenleeftijd wordt telkens verhoogd en ook nieuws over eventuele pensioenkortingen houdt de gemoederen flink bezig.
In je beleggingsplan leg je een aantal dingen vast voordat je begint met beleggen, om zo je financiële doelen concreet te maken. Het is belangrijk om voor ogen te hebben waarmee, waarvoor en hoe je gaat beleggen.
Veel mensen associëren beleggen nog steeds met gokken. Beleggen is namelijk niet zonder risico en je kunt koersbewegingen niet voorspellen. Dat beleggen hetzelfde is als gokken, is echter een misvatting.
Niemand wil na zijn pensioen met geldzorgen te maken krijgen. Daarom is het verstandig om al vroeg over je pensioen na te denken.
Wanneer je gaat beleggen is de eerste vraag meestal of je je geld zelf gaat beleggen of laat beleggen. Hier bespreken we de verschillen en de voor- en nadelen van beide opties.
Het risico van je beleggingsportefeuille kan ongemerkt oplopen als je niet tijdig herbalanceert. Wanneer de ene beleggingscategorie beter rendeert dan de andere, dan wordt je portefeuille 'overwogen' in die beleggingscategorie.
Wanneer je gaat beleggen lijken de opties eindeloos: aandelen, ETF's, beleggingsfondsen, obligaties, opties en ga zo maar door. De afgelopen maanden is beleggen in crypto's steeds populairder geworden. Hoe werkt dat precies?
De afgelopen maanden zijn aandelenbeurzen sterk gestegen. Reden voor de stijging is het optimisme over het economisch herstel.
Men zegt weleens dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is: studeren, feesten jezelf ontwikkelen en nieuwe contacten leggen. Hier hangt echter ook een prijskaartje aan.
ETF's zijn enorm populair. Met ETF's kun je eenvoudig een goed gespreide beleggingsportefeuille opbouwen. Wel zijn er een aantal aandachtspunten bij het beleggen in ETF's.
Wanneer je gaat samenwonen of trouwen is dat een bijzonder moment in je leven. Je deelt je leven met je partner, en nu waarschijnlijk ook je financiële doelen. Je kunt samen sparen, maar ook beleggen.
Vanaf je pensioenleeftijd ontvang je iedere maand een AOW-uitkering en eventueel pensioen van je werkgever. Voor veel mensen is dit echter niet genoeg om hun huidige levensstandaard te behouden.
Een belangrijke factor bij het kiezen van ETF's om inte beleggen, zijn de kosten. In deze blog leggen we je uit hoe je de kosten van ETF's kunt vergelijken.
Je bent financieel onafhankelijk wanneer je in je levensonderhoud kunt voorzien met passief inkomen. Oftewel, je hoeft niet langer te werken om je uitgaven te kunnen bekostigen.
Tegenwoordig levert sparen niets meer op. Toch is het belangrijk om een financiéle buffer achter de hand te hebben voor wanneer je met onvoorziene kosten te maken krijgt.
Waarschijnlijk heb je al een betaal- en spaarrekening. Wil je starten met beleggen? Dan open je daar een beleggingsrekening voor. Lees hier een aantal belangrijke tips voor het openen van zo'n rekening.
Je wilt gaan beleggen en hebt een duidelijk beleggingsdoel voor ogen. Hiervoor heb je een beleggingsplan nodig, hierin bepaal je bijvoorbeeld hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om je doel te behalen.
Ben je student en wil je weten hoe beleggen jou in de toekomst financieel voordeel kan opleveren? Daar leggen we je hier alles over uit. Als student heb je namelijk een groot voordeel ten opzichte van andere beleggers: tijd.
Veel mensen zien het niet zitten om tot hun 67e (of nog langer) te moeten werken. Lijkt eerder stoppen met werken onbereikbaar? Met een goede voorbereiding kun jij ook eerder met pensioen gaan.
Als ouder wil je je kind graag het beste meegeven. Ook op financieel gebied. Je kunt ervoor kiezen om al vroeg een spaarrekening voor je kind te openen. Maar wist je dat je ook kunt beleggen voor je kind?
Veel mensen leggen bij beleggen de nadruk op aandelen. Het kan echter ook verstandig zijn om obligaties op te nemen in je portefeuille. Hoe werkt dat precies?
Welke aandelen moet je nu kopen? En hoe bepaal je welke aandelen koopwaardig zijn? In deze blog leggen we het uit.
Beleggen in ETF's is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Maar hoe bepaal je wat de beste ETF is en welke je moet kopen?
Veel mensen dromen ervan om rijk te worden. Een leven zonder financiële zorgen, dat klinkt mooi toch? Velen denken dat dit niet voor hen is weggelegd, maar niets is minder waar.
Niet iedereen heeft een groot vermogen liggen dat zij langere tijd kunnen missen. Daardoor denken veel mensen dat beleggen geen optie is. Dit is echter een misvatting!
Je wilt je aandelen natuurlijk op een goed moment kopen. Het kiezen van dit instapmoment kan je flink bezighouden. In deze blog lees je wat het beste moment is om aandelen te kopen.
De winst die door bedrijven wordt uitgekeerd aan aandeelhouders, noemen we dividend. Bedrijven mogen zelf bepalen of en hoe vaak ze dit doen. In deze blog leggen we uit wanneer bedrijven dit doen.
Onder vermogen verstaan we al je bezittingen minus eventuele schulden. Vanaf welk bedrag je vermogensbelasting betaalt en hoeveel dat is, leggen we je in deze blog uit.
Bij Axento beleggen we je vermogen via beleggingsfondsen. Dit is een vorm van collectief beleggen. Lees hier hoe je beleggingsfondsen kunt vergelijken.
Veel mensen denken dat je alleen kunt beleggen wanneer je zeer vermogend bent. Dat is een misvatting.
Hoewel je niet altijd hoeft te betalen voor je spaargeld, kost sparen in vrijwel alle gevallen geld. In deze blog leggen we uit hoe dat zit en wat de alternatieven zijn.
Bij Axento zijn we groot fan van beleggingsfondsen. Waarom? Iedereen kan er eenvoudig een goed gespreide beleggingsportefeuille mee samenstellen!
De AEX wordt vaak gezien als een graadmeter van de Nederlandse economie. Het is de belangrijkste index van ons land en bevat de 25 grootste Nederlandse aandelen.
Wanneer je begint met beleggen kun je kiezen uit een breed scala aan beleggingsproducten. Aandelen behoren tot de bekendste en meest populaire beleggingen.
Duurzaam beleggen blijft groeien ondanks de onrust op de financiële markten vanwege het coronavirus.
Aandelenkoersen schommelen continu. Vooral op korte termijn zijn koersbewegingen onvoorspelbaar en niet bij te houden. Wat veroorzaakt deze schommelingen?
Het coronavirus heeft onze wereld enorm veranderd. We konden ons niet voorstellen dat de scholen dicht gingen of dat onze ouderen geen bezoek meer mochten ontvangen.
Veel mensen associëren beleggen met gokken. Dit beeld klopt niet, er zijn belangrijke verschillen tussen beleggen en gokken. Lees er in deze blog meer over.
Geld verdienen op de beurs klinkt door de lage spaarrente erg aantrekkelijk. Maar hoe werkt beleggen eignelijk? En kun je er ook echt geld mee verdienen?
Er is veel aandacht voor het beste instapmoment bij het kopen van aandelen. Maar wat is het geschikte moment om aandelen te verkopen? Dit is minstens net zo belangrijk.
Het kopen van aandelen kan een spannende stap zijn voor beginnende beleggers. Om deze spanning een beetje weg te nemen, helpen we je graag op weg.
De angst voor het kiezen van een verkeerd instapmoment is voor veel mensen een grote drempel om te starten met beleggen. In deze blog bespreken we de belangrijke punten.
Startende beleggers moeten veel keuzes maken. Met welk bedrag ga ik beleggen? Welke aandelen moet ik kiezen? Bij wie breng ik mijn geld onder? Zo zijn er nog veel meer.
Veel beleggers vragen zich af: “Is het nu een goed instapmoment? Moet ik nu aandelen kopen? Moet ik bijkopen?”
In deze blog lees je een aantal tips voor wanneer je voor het eerst een marktcorrectie meemaakt.
Steeds meer beleggers nemen duurzaamheid mee in hun afweging. ‘Waarom zou ik duurzaam beleggen?’ is gedraaid naar ‘Waarom zou ik eigenlijk niet duurzaam beleggen?’
Het jaar 2019 was een uitstekend jaar voor beleggers. De AEX staat inmiddels ruim boven de 600 punten. Dat betekent een jaarwinst van zo’n 25%.
Om een hoger rendement te behalen moet je als belegger risico durven nemen. Er zijn echter veel risico's die niet bijdragen aan een hoger rendement.
Steeds meer mensen starten met duurzaam beleggen. Wij leggen je uit hoe je simpel en snel een vliegende start kunt maken.
Wist je dat je bij Axento heel eenvoudig periodiek kunt beleggen? Op die manier kun je ongemerkt een mooi spaarpotje opbouwen.
De ECB heeft de rente opnieuw verlaagd. Gaan we straks echt betalen over ons spaargeld of gaat het zo ver niet komen?
Het weerbericht voor morgen is makkelijker te voorspellen dan het weer voor volgende maand. Bij beleggen is dat precies andersom.
Afgelopen dagen zijn beurzen plotseling gedaald. Wij leggen uit hoe je als belegger moet omgaan met koersdalingen en hoe je er gebruik van kunt maken.
Momentum is volgens sommige beleggers de heilige graal onder de beleggingsstrategieën. Wat is momentum-beleggen en hoe werkt het?
De meeste Nederlanders vinden sparen veilig en zonder risico. Zo lijkt het tenminste. Totdat je beseft dat je spaargeld stukje bij beetje wordt aangevreten door een ware sluipmoordenaar: inflatie.
U wilt graag starten met beleggen. Waarschijnlijk heeft u dan een aantal vragen, zoals: Hoe kan ik beginnen, waar moet ik beleggen en met hoeveel kan ik beginnen te beleggen? In dit artikel geven we hier antwoord op.
De noodzaak om te beleggen ontbreekt bij veel jongeren. Maar juist wanneer je jong bent, loont het om te gaan beleggen. Waarom? Je leest het hier.
In elk vakgebied komen ze voor. Die typische beginnersfouten. Iedereen maakt ze wel eens. En achteraf weet je hoe makkelijk je ze had kunnen voorkomen. Bij beleggen is dit (helaas) niet anders.
Veruit de meeste vragen die (potentiële) beleggers ons stellen gaan over rendement. In dit artikel gaan we in op gegarandeerde
Online beleggen is in opkomst. Met beleggingsapps, robot-beleggingsadvies en online vermogensbeheer is beleggen tegenwoordig voor iedereen toegankelijk. Ook met weinig geld kun je eenvoudig aan de slag.
Beleggers maken zich regelmatig zorgen over de komst van een recessie of crisis. In deze column zoomen we in op de impact van een crisis en bespreken we of het slim is om anders te gaan beleggen in crisistijd.
Je hebt een mooi spaarpotje opgebouwd en overweegt met een deel van dat geld te gaan beleggen. Je kunt zelf aan de slag gaan op de beurs of je geld laten beleggen. Wat is nu slim?
De rente op een spaarrekening is historisch laag. Dat weten we nu wel. Is dat erg? Nee
Albert Einstein zei het al: rendement-op-rendement is het achtste wereldwonder. Door dit sneeuwbaleffect kan je vermogen exponentieel toenemen. In deze blog leggen we uit hoe je hiervan kunt profiteren.
Bij veel beurscorrecties herhaalt zich hetzelfde patroon. Beleggers raken in paniek
De term ‘passief beleggen’ klinkt misschien niet als een effectieve beleggingsstrategie. Maar dat is juist de valkuil. Passief beleggen is juist zeer succesvol.
Met periodiek beleggen stort je bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag op een beleggingsrekening. Deze manier van vermogen opbouwen biedt verrassend veel voordelen.
Iedereen met geld op een spaarrekening weet dat de spaarrente bijzonder laag is. Veel mensen zoeken daarom naar mogelijkheden om meer rendement te halen.
Sell in May and go away, but remember to come back in September’. Wij zochten uit of deze beurswijsheid daadwerkelijk een goede raadgever is.
Het is verleidelijk om te beleggen in populaire fondsen en hippe nieuwe tech-aandelen. Maar rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst...
Begin februari zat de schrik er goed in bij beleggers toen de aandelenbeurzen een scherpe daling lieten zien. Is het wel verstandig om te beleggen ten tijde van deze beweeglijkheid?
Aandelen zijn enorm populair onder beleggers. Niet op de minste plaats vanwege het hoge verwacht rendement. Maar hoe stel je nu een aandelenportefeuille samen?
Je kon er in 2017 niet omheen: De opkomst van cryptomunten. Inmiddels is de markt voor cryptomunten geëxplodeerd en zijn de koersen flink gestegen.
Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Dit is uiteraard een goede ontwikkeling. Maar hoe duurzaam is duurzaam beleggen nu echt.
In 2017 is de berekening van de vermogensbelasting in box-3 gewijzigd. Wij laten zien wat de impact van de nieuwe berekening is op uw vermogen.
Het loont om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Door periodiek een bedrag te storten op een beleggings- rekening
Steeds meer mensen met een spaarpotje overwegen te gaan beleggen. Lees de 5 belangrijkste uitgangspunten om te bepalen of beleggen bij je past.
U kunt eenvoudig periodiek geld overboeken naar uw beleggingsrekening. Uw storting wordt elke maand automatisch en kosteloos belegd.
De spaarrente in Nederland staat al geruime tijd op een zeer laag niveau. Vorige week verlaagde Triodos bank de rente zelfs naar 0%.
Van oudsher beleggen veel Nederlandse beleggers in aandelen uit de AEX-index. Ongemerkt loop je daarmee een hoog risico. Wij leggen uit waarom.
Vanaf 2017 verandert de vermogensbelasting. Tot en met vorig jaar ging de belastingdienst uit van 4% rendement per jaar over vermogen.
Indexfondsen en ETF's (indextrackers) zijn er in alle soorten en maten. Maar hoe beoordeel je nu welk indexfonds de beste keuze is?
Actief of passief beleggen. Veel beleggers vragen zich af wat het beste is. Gelukkig is het antwoord op deze vraag eigenlijk heel eenvoudig.
Als zzp’er moet je zelf pensioen opbouwen. Het is verstandig om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Axento biedt ondernemers dé oplossing.
December is weer aangebroken. Sinterklaas is net het land uit en de kerstbomen worden opgetuigd. Voor beleggers is dit ook een spannende maand.
Wanner je start met beleggen
Beleggen in ETF’s is een van de snelst groeiende beleggings-trends van dit moment. Een ETF is een beursgenoteerd fonds dat een bepaalde index volgt.
Spaargeld beleggen zonder risico. Wie wil dat nou niet. Kans op hoge rendementen zonder het risico om geld te verliezen. Maar helaas. Beleggen zonder risico is een illusie. Zonder risico geen rendement. Wat je wel kunt doen leest je in dit artikel.
Starten met beleggen vereist een goede voorbereiding. Een belangrijk element in die voorbereiding is het risicoprofiel. Het risicoprofiel bepaalt namelijk voor het grootste gedeelte wat je toekomstige beleggingsresultaat wordt.
Nu de rentes op spaarrekeningen al dichter naar de 0% toe kruipen, wordt beleggen steeds interessanter. Wist u dat u bij Axento ook een beleggingsrekening op naam van uw kind kunt openen?
Actieve beleggingsfondsen die hoge kosten in rekening brengen, maar niet actief genoeg beleggen om extra rendement te behalen. Deze misleidende praktijk wordt ook wel 'indexknuffelen' genoemd.
Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch baseren veel beleggers hun beslissingen op basis van rendementen uit het verleden. Let goed op bij het vergelijken en beoordelen van rendementen.
Om de beleggingsresultaten in de beleggingsportefeuilles te verbeteren, belegt Axento in factoren. In dit artikel leggen we uit wat 'factorbeleggen' is en hoe wij dit toepassen in de beleggingsportefeuilles.
Veel mensen laten zich onnodig bang maken als het gaat om beleggen. Vaak wordt gedacht dat beleggen als een casino is. In dit artikel leggen we uit waarom beleggen niets met gokken te maken heeft en waarom beleggen op lange termijn loont.
Als je gaat beleggen moet je op veel verschillende zaken letten. Er zijn echter een aantal valkuilen die je als (beginnende) belegger moet vermijden. In dit artikel lichten we een aantal veel voorkomende valkuilen toe.
Bij het zoeken of beoordelen van een vermogensbeheerder om je geld te laten beleggen
Om succesvol te beleggen is een goede spreiding cruciaal. Het is niet verstandig om al je eieren in één mandje te leggen. Waarom? Omdat niemand vooraf weet welke belegging in de toekomst het hoogste rendement oplevert.
Veel mensen denken dat duurzaam beleggen iets is voor idealisten en dat je daar zelden geld mee kunt verdienen. Dit is echter niet juist. Uit ervaring met duurzaam beleggen blijkt dat het rendement niet onder doet voor ‘gewoon beleggen'.
ZZP’ers en freelancers bouwen geen pensioen op bij een werkgever. Natuurlijk willen ook zelfstandigen later voldoende inkomen genieten en niet alleen afhankelijk zijn van een AOW-uitkering.
Vanwege de lage spaarrente overwegen steeds meer mensen om te gaan beelggen. Maar is het nu het juiste moment om in te stappen? Staat de beurs niet te hoog?