Axento blogberichten

Periodiek schrijven we blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Het voordeel van periodiek beleggen
01 jul 2024

Het voordeel van periodiek beleggen

Met periodiek beleggen stort je bijvoorbeeld iedere maand een vast bedrag op een beleggingsrekening. Deze manier van vermogen opbouwen biedt verrassend veel voordelen.

Man met bril kijkt naar beneden.
19 mrt 2024

Tijd om te profiteren van lijfrenteaftrek!

Als je in 2023 geld hebt gestort op een lijfrenterekening, kom je mogelijk in aanmerking voor belastingaftrek. Lees hier hoe je dit regelt en wanneer je hiervoor in aanmerking komt.

Beleggen: in één keer instappen of spreiden?
26 feb 2024

Beleggen: in één keer instappen of spreiden?

De angst voor het kiezen van een verkeerd instapmoment is voor veel mensen een grote drempel om te starten met beleggen. In deze blog bespreken we de belangrijke punten.

Poppetje die in gat valt met geld die vliegt. Poppetje die kijkt naar gat met geld in hand.
09 feb 2024

Voorkom deze 4 valkuilen bij beleggen!

Zonder dat we het zelf doorhebben, houden veel van onze financiële beslissingen rechtstreeks verband met emoties. Lees in deze blog vier veelvoorkomende valkuilen en hoe je deze kunt overwinnen.

Op welke (feest-)dagen zijn de beurzen gesloten (in 2024)?
05 jan 2024

Op welke (feest-)dagen zijn de beurzen gesloten (in 2024)?

Wanneer je zelf aandelen aan- en verkoopt, doe je dat via een broker. Wanneer je dit doet, moet de beurs natuurlijk wel geopend zijn. Lees in deze blog een overzicht.

twee houten blokjes. een met 20 erop en een met 23 die wordt omgedraaid naar andere kant met 24 erop
29 dec 2023

Axento kijkt terug op het afgelopen jaar

Het einde van het jaar nadert. Dat is voor veel mensen een moment om terug te blikken op het afgelopen jaar. In deze blog bespreken we de belangrijkste thema’s van het afgelopen jaar en vertellen we hoe je van 2024 een mooi beleggingsjaar kunt maken. 

prinsjesdag optocht met gouden koets
09 nov 2023

Prinsjesdag 2023: wat verandert er voor je portemonnee?

Op dinsdag 19 september 2023 was het zover: Prinsjesdag 2023. Met een demissionair kabinet werden de financiële plannen onthuld voor het komende jaar. Lees hier meer.

Robot met beeldscherm voor hem. Achtergrond New York skyline
12 okt 2023

Gaat kunstmatige intelligentie de beleggingsmarkt overnemen?

Het is je vast niet ontgaan. De hype van het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) op vrijwel alle aspecten van het dagelijks leven. Wat is het precies, wat zijn populaire AI aandelen en zou het uitendelijk een vermogensbeheerder kunnen vervangen?

Let op! Geld sparen kost geld
10 okt 2023

Let op! Geld sparen kost geld

Hoewel je niet altijd hoeft te betalen voor je spaargeld, kost sparen in vrijwel alle gevallen geld. In deze blog leggen we uit hoe dat zit en wat de alternatieven zijn.

Vrouw op de rug van man
08 jun 2023

Nieuw pensioenstelsel 2023: dit moet je erover weten

Sinds 30 mei 2023 is het definitief: Nederland krijgt een nieuw pensioenstelsel. De nieuwe 'Wet Toekomst Pensioen' is goedgekeurd door de Eerste Kamer.

Oudere vrouw aan bureau die kijkt naar briefjes in hand.
25 apr 2023

Gemiddelde netto pensioen per maand in Nederland

Wanneer je jong bent denk je waarschijnlijk nog niet zoveel na over je pensioen. Toch is het handig om dit af en toe wel te doen. Je inkomen gaat in sommige gevallen namelijk flink omlaag wanneer je niet meer werkt. Daarnaast is voor ZZP’ers het pensioen niet automatisch geregeld.

Beginnen met Beleggen: Simpel Stappenplan (2023)
19 apr 2023

Beginnen met Beleggen: Simpel Stappenplan (2023)

De spaarrente is laag. Beleggen wordt daarom steeds populairder. Maar hoe begin je ermee? Aan de hand van een simpel stappenplan helpen wij je op weg.

Vrouw die iets typt op rekenmachine met miniatuur huisje ernaast
02 feb 2023

De vermogensbelasting in 2023

De vermogensbelasting in 2023 is weer net even anders dan in 2022. Ben jij benieuwd naar hoeveel belasting je dit jaar moet betalen? Lees er meer over in deze blog.

Sparen in 2023: 7 tips!
19 jan 2023

Sparen in 2023: 7 tips!

Het is belangrijk om een financiële buffer achter de hand te hebben, dat weten de meeste mensen wel. Toch hebben veel mensen moeite om het sparen vol te houden. In deze blog geven we een aantal tips om sparen leuker en makkelijker te maken. 

Beleggen in vastgoed met weinig geld
18 jan 2023

Beleggen in vastgoed met weinig geld

De meeste mensen denken bij beleggen in vastgoed aan grote bedragen of het aanschaffen van een pand. Dit hoeft niet zo te zijn. Lees hier de mogelijkheden van insteren in vastgoed met weinig geld.  

Man met bril zittend aan bureau met laptop voor hem. Op vensterbank staan planten.
18 jan 2023

Mijn lijfrente keert uit, wat nu?

Je hebt de AOW-leeftijd bereikt. Hierbij zal ook direct je lijfrente vrij komen. Hierbij kun je kiezen tussen drie opties:  uitkeren, uitstellen of afkopen. 

Wat is het verschil tussen risico en volatiliteit?
28 dec 2022

Wat is het verschil tussen risico en volatiliteit?

Wanneer je begint met beleggen, kom je waarschijnlijk een hoop termen tegen waarvan de betekenis onduidelijk is, of die in eerste instantie veel op elkaar lijken. Voorbeelden hiervan zijn risico en volatiliteit.

Hoe kun je duurzaam pensioen opbouwen?
16 dec 2022

Hoe kun je duurzaam pensioen opbouwen?

Wanneer je zelf (aanvullend) pensioen opbouwt, is het verstandig om na te denken over de duurzaamheid van je penisoenpot. In deze blog leggen we uit waarom dat zo belangrijk is. 

close up handen die een briefje met 'taxes' vasthouden en doorknippen. Op achtergrond een rekenmachine
02 dec 2022

Stakingswinst omzetten in lijfrente

Ben jij ondernemer en wil je je bedrijf verkopen? Dan krijg je te maken met stakingswinst. Hierover moet je veel belasting betalen. Dit kun je voorkomen door het om te zetten in lijfrente. 

Man die wijst naar jou, op achtergrond meer mensen die wazig zijn.
02 dec 2022

Hoe bouw je pensioen op als zzp'er?

Als zzp'er moet je zelf pensioen opbouwen. Heb jij al genoeg opgebouwd? Zo nee, waar begin je? Hoe bouw je het op? Lees het allemaal in deze blog.

Beurstrends en beurswijsheden, kunnen we daarop vertrouwen?
28 nov 2022

Beurstrends en beurswijsheden, kunnen we daarop vertrouwen?

Beurstrends en beurswijsheden zoals Sell in May and go away heb je vast eens voorbij zien komen. Lees in deze blog nog meer uitspraken en of we hierop kunnen vertrouwen.

drie rode kaartjes met de woorden 'end of', 'financial', 'year' aan een waslijn met rode knijpers
25 nov 2022

Einde van het jaar, ga je financiën na!

Het einde van het jaar nadert weer. Bekijk nog eens goed je financiën voordat 2023 begint. Lees in deze blog waar je in 2022 nog van kunt profiteren en waar je zeker op moet letten.

Kan ik mijn pensioen samenvoegen?
22 nov 2022

Kan ik mijn pensioen samenvoegen?

Tegenwoordig komt het niet meer vaak voor dat mensen hun hele carrière voor één werkgever werken. Zij bouwen dan vaak bij meerdere pensioenregelingen pensioen op, en dat kan in sommige gevallen nadelig uitpakken. 

Man zittend op bureaublad met bril in hand kijkend naar buiten. Op achtergrond een vakkenkast en op voorgrond een lamp
15 nov 2022

Beleggen in box 1 of box 3: wat is het beste?

Het Nederlandse belastingstelsel telt drie boxen. Voor de belastingaangifte is het belangrijk om te weten welk vermogen onder welke box valt. Ook voor je pensioen kan het lonen om je er eens verder in te verdiepen. 

man met handen op hoofd met een dalende koerslijn voor hem
11 nov 2022

Waarom dalen koersen sneller dan dat ze stijgen?

Er bestaat geen term voor het tegenovergestelde van een beurskrach. Waarom is dat? Dat komt omdat de koers nog nooit zo snel is gestegen als dat deze is gedaald tijdens een beurskrach.   

Wat gebeurt er voor een beursgang (IPO)?
11 nov 2022

Wat gebeurt er voor een beursgang (IPO)?

Een beursgang is de allereerste aandelenverkoop van een bedrijf op de aandelenbeurs voor publiek. Lees hier welke stappen vooraf gaan aan een IPO (beursgang).

boze man met spaarvarken in hand. twee handen proberen de varken af te pakken.
09 nov 2022

Geen pensioen via werkgever. Wat nu?

In Nederland bouw je niet bij elke werkgever automatisch pensioen op. Wat kun je doen als je bij je werkgever geen pensioen opbouwt? We bespreken het in deze blog.

Vrouwenhand met 100 eurobiljet die in brand staat
09 nov 2022

Wat te doen bij inflatie? 4 tips

Door de hoge inflatie tegenwoordig kun je steeds minder kopen met je geld. In deze blog lees je 4 tips om inflatie voor te zijn, zodat jij niet in de problemen komt. 

Blijven werken na pensioen, kan dat?
09 nov 2022

Blijven werken na pensioen, kan dat?

Wil je na je pensioen nog niet stoppen met werken of ben je al met pensioen en je wilt weer werken? Dat kan zeker! In deze blog lees je alles over werken na de pensioenleeftijd.

Wanneer kan ik mijn pensioen afkopen?
09 nov 2022

Wanneer kan ik mijn pensioen afkopen?

Ben je vaak van baan gewisseld of heb je ergens heel kort gewerkt, dan heb je daar waarschijnlijk een klein pensioen opgebouwd. Je kunt dit pensioen afkopen, maar hoe werkt dat?

Schaduw van een man
17 okt 2022

Hoe gaat het met Jan Modaal in 2022?

Het leven in Nederland wordt steeds duurder, en de huizenprijzen vliegen de pan uit. Hoe doet Jan Modaal dit allemaal? Kan hij nog een huis kopen in 2022 en is zijn salaris dit jaar weer gestegen? We bespreken het in deze blog.

Leuke spaardoelen: 6 tips!
17 okt 2022

Leuke spaardoelen: 6 tips!

Sparen kan vervelend zijn, maar het is belangrijk om te doen. Doelloos sparen kan gaan vervelen, daarom kun je voor jezelf spaardoelen opstellen zodat je weet waarvoor je spaart. Zo wordt het sparen een stuk leuker en houd je het langer vol!

Top 10 grootste beurzen ter wereld
14 okt 2022

Top 10 grootste beurzen ter wereld

Er zijn veel aandelenbeurzen in de wereld, maar er zijn er een aantal die aan de top staan.  In deze blog bespreken we de 10 grootste beurzen ter wereld op basis van de totale marktkapitalisatie.  

vrouwen in zelfgemaakte gouden koets van karton
14 okt 2022

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor beleggers?

Dinsdag 20 september was het weer zover, Prinsjesdag 2022. In deze blog lees je alle veranderingen in de miljoenennota die relevant zijn voor jou als belegger.

Een sloopkogel met het woord 'inflation' erop die de Nederlandse vlag sloopt
14 okt 2022

Inflatie in Nederland (2022) nieuwe recordhoogte

Het CBS publiceerde begin oktober het nieuwe inflatiecijfer. Deze is in september opgelopen tot 17,1% en bereikt daarmee een nieuwe recordhoogte.

Wanneer heb je recht op overlevingspensioen?
15 aug 2022

Wanneer heb je recht op overlevingspensioen?

Het overlevingspensioen is een uitkering waar je recht op hebt wanneer je (gehuwde) partner komt te overlijden. In dit artikel leggen we uit wat een overlevingspensioen inhoudt en wanneer je daar recht op hebt. 

Elke maand 50 euro beleggen, wat levert het op?
27 jul 2022

Elke maand 50 euro beleggen, wat levert het op?

Veel mensen denken dat je alleen kan beleggen met hoge bedragen, dat is een misvatting. In deze blog bespreken we wat slechts 50 euro per maand beleggen jou al kan opleveren.

Pensioen sparen: Hoeveel pensioen heb ik straks nodig?
26 jul 2022

Pensioen sparen: Hoeveel pensioen heb ik straks nodig?

Veel mensen denken (te) gemakkelijk over hun pensioen. Toch is het belangrijk om alvast over je pensioen na te denken en er ook al iets aan te doen. Je kunt je pensioen namelijk niet in één jaar bij elkaar sparen.

Duurzaam beleggen en de SFDR-wetgeving
15 jul 2022

Duurzaam beleggen en de SFDR-wetgeving

De Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) bouwt voort op de Sustainable Development Goals die door de Verenigde Naties in het leven zijn geroepen.

Wat is het verschil tussen beleggen en investeren?
15 jul 2022

Wat is het verschil tussen beleggen en investeren?

De termen investeren en beleggen worden vaak door elkaar gebruikt. Ondanks dat de twee veel op elkaar klijken, zijn er een aantal belangrijke verschillen. In deze blog lees je er alles over.

Hoe beoordeel je een bedrijf op duurzaamheid?
13 jul 2022

Hoe beoordeel je een bedrijf op duurzaamheid?

Het hoofddoel van beleggen is een mooi rendement behalen. Wat tegenwoordig ook niet geheel onbelangrijk is, is duurzaamheid. We willen natuurlijk een positieve bijdrage leveren aan de wereld. Maar hoe kom je erachter of een bedrijf duurzaam is? Lees het in deze blog.

Klok met biljet erin afgebeeld
08 jul 2022

Snel geld verdienen? 7 tips

Iedereen vindt het wel fijn om wat extra geld achter de hand te hebben. Dit kun je op verschillende manieren realiseren. In deze blog bespreken wij een aantal methodes om een extra zakcentje te verdienen.  

De meest gestelde vragen over beheerd beleggen
08 jul 2022

De meest gestelde vragen over beheerd beleggen

Als je gaat beleggen kun je kiezen tussen zelf beleggen of beheerd beleggen. Voordat je gaat beleggen met beheer zul je waarschijnlijk met een aantal vragen zitten. In deze blog beantwoorden wij de meestgestelde vragen over beheerd beleggen.  

Hoe bouw je een financiële buffer op?
08 jul 2022

Hoe bouw je een financiële buffer op?

Voor onvoorziene uitgaven zoals een kapotte wasmachine of een lekke autoband is het verstandig om een financiële buffer aan te houden. Maar hoe bouw je zo'n buffer op?

Wat is de beste trading strategie?
06 jul 2022

Wat is de beste trading strategie?

Er zijn verschillende tradingstrategieën die allemaal erg uiteenlopen. In deze blog bespreken we er een aantal. 

Roze spaarvarken met bril voor een klein krijtbordje met een opwaartse pijl getekent
30 jun 2022

6 tips om slim te beleggen

Op welke manier is beleggen het meest succesvol? Wanneer beleg je verstandig? Op deze vragen is geen goed of fout antwoord te bedenken. In principe ben je een slimme belegger wanneer je jouw doelen behaalt en jij je aan je plan houdt.  

5 tips voor een goed pensioen
28 jun 2022

5 tips voor een goed pensioen

Je pensioen lijkt nog ver weg, maar het is zeker al iets om over na te denken. Veel mensen vinden hun pensioen tegenvallen. Daar kan je natuurlijk iets aan doen. Hierbij 5 tips voor een goed pensioen.  

post its met de woorden 'PAST', 'NOW' en 'FUTURE' geplakt op een krijtbord met een pijl eronder.
24 jun 2022

Het verschil tussen historische en impliciete volatiliteit

Volatiliteit is de mate van beweeglijkheid van de koers van bijvoorbeeld een aandeel. Volatiliteit kan je verdelen in twee termen, de historische volatiliteit en de impliciete volatiliteit. 

Spaargeld beleggen zonder risico: 5 tips
24 jun 2022

Spaargeld beleggen zonder risico: 5 tips

Je geld beleggen zonder risico, bestaat dat? De spaarrente is laag en steeds meer mensen zoeken naar andere mogelijkheden. Beleggen zonder risico spreekt veel mensen aan. Maar kan dat eigenlijk wel?

Wat is het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF's?
21 jun 2022

Wat is het verschil tussen accumulerende en distribuerende ETF's?

Je wilt gaan beleggen in ETF’s. Na wat research kom je heel waarschijnlijk de termen accumulerend en distribuerend tegen. Wat is dat eigenlijk, en wat is het verschil tussen deze twee? In deze blog leggen we dat uit.

AEX, AMX en AScX: de samenstelling en weging (2022)
14 jun 2022

AEX, AMX en AScX: de samenstelling en weging (2022)

Naast de index met de 25 grootste bedrijven van Nederland, zijn er nog twee andere indices: de AMX en de AscX.  In deze blog leggen we uit waaruit deze indices zijn samengesteld en wat de weging van elk bedrijf is.  

Zo kom je erachter of beleggen iets voor jou is
09 jun 2022

Zo kom je erachter of beleggen iets voor jou is

Misschien twijfel je of beleggen bij je past. In deze blog geven we een aantal stellingen waarmee je erachter kunt komen of beleggen iets voor jou is.

Verbaasd kijkende vrouw met papieren in hand
08 jun 2022

Hoe speel je in op hoge inflatie?

Zo’n hoge inflatie als nu hebben we sinds 1975 tijdens de oliecrisis niet meer meegemaakt. In deze blog leggen we uit wat hoge inflatie betekent voor jouw spaargeld en hoe jij hier het beste op kunt inspelen.

Boek rich dad poor dad in hand van man
08 jun 2022

De belangrijkste lessen van Rich Dad Poor Dad

Eén van de bekendste financiële boeken is het boek Rich Dad Poor Dad van Robert Kiyosaki. In deze blog bespreken we een aantal belangrijke tips die Kiyosaki in zijn boek bespreekt.  

Zwarte beer en stier tegenover elkaar
01 jun 2022

Bear market vs bull market: welke strategieën?

Wanneer je je verdiept in beleggen zul je waarschijnlijk al snel de termen bull market en bear market tegenkomen. In deze blog bespreken we welke strategieën je het beste kunt gebruiken per situatie.

Hoe kun je daytraden met cryptomunten?
30 mei 2022

Hoe kun je daytraden met cryptomunten?

Daytraden met crypto. Veel geld verdienen in weinig tijd. Het klinkt mooier dan het is. Er zitten namelijk veel risico's aan verbonden. Lees in deze blog wat daytraden is en hoe dit werkt met cryptomunten. 

Hoe kun je in de hele AEX beleggen?
30 mei 2022

Hoe kun je in de hele AEX beleggen?

De AEX is de belangrijkste Nederlande beursindex. Aandelen uit de AEX Index zijn ontzettend populair onder Nederlandse beleggers. Maar hoe beleg je eigenlijk in de gehele AEX?

Stapel munten van laag naar hoog met opwaarste rode pijl erop die een man vasthoudt
24 mei 2022

Welke soorten inflatie zijn er?

Er zijn verschillende soorten inflatie, zoals prijsinflatie, bestedingsinflatie en een combinatie van de twee: structurele inflatie. In deze blog bespreken wij de drie termen en hun oorzaken.  

100 dollarbiljet met een rode dalende pijl erdoorheen
19 mei 2022

Hoe zorgt deflatie voor een recessie?

Een recessie is een achteruitgang van de economie. Een recessie kan verschillende oorzaken hebben, waaronder deflatie. In deze blog leggen we uit hoe deflatie een recessie kan veroorzaken. 

Een poppetje balanceert op ongelijke blokjes, terwijl het zijn evenwicht behoudt moeizaam. Een ander staat op een stevige pilaar en staat recht
17 mei 2022

Wat is het verschil tussen defensief en offensief beleggen?

Wanneer je gaat beleggen kun je kiezen om veel of minder risico te nemen. In deze blog leggen we het verschil uit tussen defensief en offensief beleggen.

Wat is het verschil tussen stock- en cashdividend?
17 mei 2022

Wat is het verschil tussen stock- en cashdividend?

Je hebt twee verschillende soorten dividend, namelijk stock- en cashdividend. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen deze twee.

Hoe wordt de AEX berekend?
17 mei 2022

Hoe wordt de AEX berekend?

Het is de belangrijkste beursindex van Nederland: de AEX (Amsterdam Exchange). In dit artikel lees je hoe de AEX wordt samengesteld en hoe het AEX-index cijfer wordt berekend.

Beleggen met weinig geld: 5 tips
12 mei 2022

Beleggen met weinig geld: 5 tips

Je wilt beginnen met beleggen, maar je hebt weinig geld te besteden of je vindt het eng om gelijk veel geld in te zetten. Dan kan je natuurlijk ook beginnen met weinig geld.

Omgaan met een dalende beurs: 5 essentiële tips
12 mei 2022

Omgaan met een dalende beurs: 5 essentiële tips

Beleggers worden er niet blij van, maar er is helaas niets tegen te doen: dalende beurzen. Ze horen nu eenmaal bij beleggen. Hoe ga je hiermee om?

Rente stijgt, koers obligatie daalt: Wat moet je doen?
12 mei 2022

Rente stijgt, koers obligatie daalt: Wat moet je doen?

De afgelopen jaren was er met obligaties een mooi rendement te behalen. Nu is de marktrente in korte tijd gestegen en hebben obligatiekoersen een daling ingezet. Hoe komt dat eigenlijk?

Stapeltjes munten van laag naar hoog met blokjes met het woord 'SALARY' erop.
04 mei 2022

Wat is het gemiddelde inkomen in Nederland?

De meeste Nederlanders kijken uit naar het moment waarop hun salaris weer wordt gestort. Je wilt er natuurlijk ook zeker van zijn dat je goed wordt beloond voor wat jij doet. Daarom....

Niet sparen, maar beleggen voor je kind
23 mrt 2022

Niet sparen, maar beleggen voor je kind

De meeste ouders zetten geld opzij voor hun kinderen tot zij een leeftijd van 18 jaar bereiken. Vroeger deed men dat meestal via de spaarrekening, maar door de lage rente zijn mensen op zoek naar alternatieven.

Stapeltjes muntgeld voor een computerscherm met een aandelenkoers in beeld.
10 mrt 2022

Stagflatie: wat is het en moeten we er voor vrezen?

Inflatie, deflatie en stagflatie: ze hebben alle drie te maken met de economische situatie. De begrippen inflatie en deflatie zijn bij de meeste mensen wel bekend, maar wat is stagflatie precies?

Zakjes met dollartekens erop aan een waslijn met knijpers
10 mrt 2022

Wat hebben succesvolle beleggers gemeen? 5 eigenschappen

Er zijn talloze manieren om te beleggen en bijna iedereen belegt anders. Er is dus niet één manier om succesvol te beleggen. Wel zijn er een aantal eigenschappen die alle succesvolle beleggers hebben

Sparen én beleggen: waarom kiezen?
10 mrt 2022

Sparen én beleggen: waarom kiezen?

Veel mensen die al sparen maar nog niet beleggen denken misschien dat zij een keuze moeten maken tussen sparen of beleggen. Maar je hoeft deze keuze helemaal niet te maken.

Verschillende soorten aandelen: een overzicht
09 mrt 2022

Verschillende soorten aandelen: een overzicht

Aandelen spelen een grote rol in de beleggingswereld, zowel bij brokers als vermogensbeheerders. Vooral bij beginnende beleggers is het vaak lastig om de verschillen tussen soorten aandelen te begrijpen. 

Op welke manieren kun je beleggen en welke past het beste bij mij?
09 mrt 2022

Op welke manieren kun je beleggen en welke past het beste bij mij?

Je wilt gaan beleggen, maar weet nog niet hoe. Als beginnend belegger komt er namelijk veel op je af. Waarvoor ga ik beleggen, voor hoelang ga ik beleggen en hoeveel risico wil ik nemen?

hand met briefje met een hart in de kleuren van Oekraine erop
04 mrt 2022

Oorlog in Oekraïne: 5 tips voor beleggers

De financiële markten zijn in de ban van de Russische invasie. Wij geven je 5 tips hoe je als belegger moet omgaan met deze situatie.

Vijf beursmythes ontkracht voor beginnende beleggers
02 mrt 2022

Vijf beursmythes ontkracht voor beginnende beleggers

Mensen die willen beginnen met beleggen worden vaak beïnvloed door de verhalen die zij hierover horen. Veel van deze verhalen en opvattingen zijn niet juist. In dit artikel ontkrachten wij de vijf meest voorkomende beursmythes voor beginnende beleggers.

Handpalm naar boven met daarboven het woord 'INCOME' met sketchnotes erbij
19 jan 2022

Zo kun je in 2022 passief inkomen creëren

Veel mensen streven ernaar om eerder te kunnen stoppen met werken. Dat is echter alleen een optie wanneer het financieel ook mogelijk is.

Man aan tafel die iets opschrijft met drie blokjes met tax voor hem
17 jan 2022

De vermogensbelasting in 2022

De vermogensbelasting in 2022 is weer net even anders dan in 2021. Ben je benieuwd naar hoeveel belasting je dit jaar moet betalen? Lees hier een overzicht.

Wat zijn Sustainable Development Goals en hoe kun je er als belegger aan bijdragen?
14 jan 2022

Wat zijn Sustainable Development Goals en hoe kun je er als belegger aan bijdragen?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, niet enkel in het bedrijfsleven maar ook daarbuiten. In 2015 zijn er een aantal duurzaamheidsdoelen opgezet door de Verenigde Naties.

Waarom beleggen mensen (niet)?
23 dec 2021

Waarom beleggen mensen (niet)?

Sparen levert niets meer op: je vermogen wordt na verloop van tijd zelfs minder waard door inflatie. 

Wat is lifecycle beleggen en hoe werkt het?
01 dec 2021

Wat is lifecycle beleggen en hoe werkt het?

Lifecycle beleggen is een vorm van pensioenbeleggen waarbij de mate van het risico wordt bepaald door je leeftijd. In deze blog leggen we uit hoe het precies werkt.

Hoe kun je rendement maken op een belegging?
29 nov 2021

Hoe kun je rendement maken op een belegging?

Je kunt op twee manieren rendement behalen: via koerswinst of via dividend. Het rendement dat jij over jouw beleggingen behaalt is het bedrag dat je hebt verdiend aan je investeringen.

Man achter bureau met laptop en koffie ernaast
22 nov 2021

Wat doen banken met je spaargeld?

Wat doen banken precies met je spaargeld? In deze blog leggen we er alles over uit.

Stock splits en reverse stock splits: wat gebeurt hier?
03 nov 2021

Stock splits en reverse stock splits: wat gebeurt hier?

Wanneer een bedrijf bang is dat de koers van hun aandeel te hoog of te laag is, kan het kiezen voor een stock split of reverse stock split.

De rol van dividend bij beleggen
02 nov 2021

De rol van dividend bij beleggen

Dividend is een uitkering van een bedrijf. Het bedrijf keert (een deel van de) bedrijfswinst uit aan haar aandeelhouders. Hier bespreken we wat de rol van dividend is bij beleggen.

George Soros met microfoon in hand
02 nov 2021

Warren Buffett versus George Soros: beleggingsstrategieën

Het zijn twee van de meest succesvolle beleggers allertijden: Warren Buffett en George Soros. Lees in deze blog alles over de topinvesteerders en hun strategieën.

De blauwe economie en ESG-beleggen
29 okt 2021

De blauwe economie en ESG-beleggen

Wanneer je denkt aan duurzaam beleggen, denk je waarschijnlijk aan zonnepanelen of elektrische auto's. Er is echter nog een belangrijk onderdeel van duurzaam beleggen: de blauwe economie.

Kind op schoot van moeder met spaarvarken in hand
13 okt 2021

Je kind leren omgaan met geld

Kinderen die al vroeg leren omgaan met geld hebben later hun financiën beter op orde. Aan jou als ouder dus de taak om je kind voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Maar hoe pak je dit aan? Je leest het hier.

Animatie geld verdienen. Het begint met idee, eindigt met geldboom
12 okt 2021

Zelf beleggen in vijf stappen

Wanneer je begint met beleggen heb je verschillende opties. Je kunt zelf beleggen, beleggen met hulp van een adviseur of beleggen via een vermogensbeheerder.

Waarom gaan bedrijven naar de beurs?
29 sep 2021

Waarom gaan bedrijven naar de beurs?

In deze blog bespreken we een aantal redenen waarom eigenaren hun bedrijven naar de beurs brengen. Ook vertellen we meer over hoe zo'n procedure verloopt.

6 tips voor beginnende beleggers
28 sep 2021

6 tips voor beginnende beleggers

Wil je graag starten met beleggen maar weet je niet hoe? Aan de hand van deze zes tips kunnen wij jou een handje op weg helpen!

Animatie Warren Buffett met grafieklijnen achter hem op digitaal bord
20 sep 2021

De wijsheden van Warren Buffett

Denk je aan beleggen, dan denk je aan Warren Buffett. Buffett is een van de meest succesvolle zakenmannen in de geschiedenis.

De meest gemaakte beginnersfouten bij beleggen: voorkom ze!
14 sep 2021

De meest gemaakte beginnersfouten bij beleggen: voorkom ze!

Wanneer je begint met beleggen komt er veel op je af. Hoe kom je deze periode zonder kleerscheuren door? Hier bespreken we de meest gemaakte beginnersfouten, zodat jij ze niet meer hoeft te maken!

Een gouden beer en stier tegenover elkaar met in het midden een lichtval
13 sep 2021

Marktcorrectie, bear market en beurscrash: de belangrijkste verschillen

Een dalende koers kan beleggers doen schrikken, waardoor paniek ontstaat. Zo'n daling is vervelend maar hoeft niet per se iets slechts te betekenen. Lees hier waarom.

Aandelen en geld beleggen voor beginners
08 sep 2021

Aandelen en geld beleggen voor beginners

Als beginnende belegger kom je veel moeilijke woorden tegen. Denk hierbij aan het woord zelf, wat is beleggen precies? Maar ook: wat is rendement? en wat gebeurt er op de beurs?

Tips om succesvol en veilig te beleggen
26 aug 2021

Tips om succesvol en veilig te beleggen

Beleggen is nooit zonder risico's, dat weten we inmiddels. Toch zijn er verschillende manieren om de risico's van beleggen te beperken. Zo wordt het beleggen relatief veiliger en heb je meer kans op een mooi rendement.

Bovenaanzicht 2 handen die tikken op laptop. Een hand met pen tussen vingers. Op bureaublad ook papier met grafieken erop.
13 aug 2021

Zo kun je de jaarruimte optimaal benutten

Nadenken over je pensioen, dat is toch iets voor later? Toch is het verstandig om op tijd stil te staan bij het opbouwen van pensioen. 

Doing no harm or doing good: welke vorm van duurzaam beleggen past bij jou?
22 jul 2021

Doing no harm or doing good: welke vorm van duurzaam beleggen past bij jou?

Duurzaam beleggen, (maatschappelijk) verantwoord beleggen, impact beleggen, groen beleggen: de beleggingstermen vliegen je om de oren wanneer het over duurzaamheid en beleggen gaat.

Entree van Autoriteit Financiele Markten
08 jul 2021

Wat is het gevaar van turbo's en waarom wordt nu ingegrepen?

De afgelopen tijd zijn turbo's veel in het nieuws. De populaire beleggingsproducten brengen veel risico's met zich mee en de kans op verlies is groot.

Een ouder stel op een hout bankje met hun fietsen naast hun
01 jul 2021

Hoe werkt het nieuwe pensioenstelsel in Nederland?

Vrijwel iedereen die in Nederland woont en werkt bouwt pensioen op. De pensioenleeftijd wordt telkens verhoogd en ook nieuws over eventuele pensioenkortingen houdt de gemoederen flink bezig.

Bureaublad met laptop en een notitieboekje met post-its erop geplakt.
22 jun 2021

Wat is een beleggingsplan en hoe kun je het beste een beleggingsplan opstellen?

In je beleggingsplan leg je een aantal dingen vast voordat je begint met beleggen, om zo je financiële doelen concreet te maken. Het is belangrijk om voor ogen te hebben waarmee, waarvoor en hoe je gaat beleggen.

Beleggen versus speculeren: wat zijn de belangrijkste verschillen?
17 jun 2021

Beleggen versus speculeren: wat zijn de belangrijkste verschillen?

Veel mensen associëren beleggen nog steeds met gokken. Beleggen is namelijk niet zonder risico en je kunt koersbewegingen niet voorspellen. Dat beleggen hetzelfde is als gokken, is echter een misvatting.

Hand die munt gooit in een bakje met muntjes waar een klein plantje uit groeit
15 jun 2021

Zelf pensioen opbouwen: zo ga je te werk

Niemand wil na zijn pensioen met geldzorgen te maken krijgen. Daarom is het verstandig om al vroeg over je pensioen na te denken.

Zelf beleggen of laten beleggen: wat kies jij?
07 jun 2021

Zelf beleggen of laten beleggen: wat kies jij?

Wanneer je gaat beleggen is de eerste vraag meestal of je je geld zelf gaat beleggen of laat beleggen. Hier bespreken we de verschillen en de voor- en nadelen van beide opties.

Stenen die balanceren op een driehoekige steen. Met de zee op de achtergrond
07 jun 2021

Wanneer en hoe vaak moet je herbalanceren?

Het risico van je beleggingsportefeuille kan ongemerkt oplopen als je niet tijdig herbalanceert. Wanneer de ene beleggingscategorie beter rendeert dan de andere, dan wordt je portefeuille 'overwogen' in die beleggingscategorie.

Beleggen in aandelen of cryptomunten: de belangrijkste verschillen op een rijtje
03 jun 2021

Beleggen in aandelen of cryptomunten: de belangrijkste verschillen op een rijtje

Wanneer je gaat beleggen lijken de opties eindeloos: aandelen, ETF's, beleggingsfondsen, obligaties, opties en ga zo maar door. De afgelopen maanden is beleggen in crypto's steeds populairder geworden. Hoe werkt dat precies?

zakenman die omhoog kijkt met handne in lucht waar een stijgende pijl van contrail in de lucht te zien is
19 mei 2021

Stijgende beurzen, wat moet je doen?

De afgelopen maanden zijn aandelenbeurzen sterk gestegen. Reden voor de stijging is het optimisme over het economisch herstel. 

Sparen of beleggen voor studiekosten van je kind: hoeveel kost studeren?
17 mei 2021

Sparen of beleggen voor studiekosten van je kind: hoeveel kost studeren?

Men zegt weleens dat je studententijd de mooiste tijd van je leven is: studeren, feesten jezelf ontwikkelen en nieuwe contacten leggen. Hier hangt echter ook een prijskaartje aan. 

4 gouden tips bij het beleggen in ETF's
07 mei 2021

4 gouden tips bij het beleggen in ETF's

ETF's zijn enorm populair. Met ETF's kun je eenvoudig een goed gespreide beleggingsportefeuille opbouwen. Wel zijn er een aantal aandachtspunten bij het beleggen in ETF's.

twee handen die elkaar vasthouden met in het midden een ondergaande zon
06 mei 2021

Beleggen met je partner of zelf: de voor- en nadelen van gezamenlijk beleggen

Wanneer je gaat samenwonen of trouwen is dat een bijzonder moment in je leven. Je deelt je leven met je partner, en nu waarschijnlijk ook je financiële doelen. Je kunt samen sparen, maar ook beleggen.

Hoeveel geld heb je nodig om met pensioen te gaan?
04 mei 2021

Hoeveel geld heb je nodig om met pensioen te gaan?

Vanaf je pensioenleeftijd ontvang je iedere maand een AOW-uitkering en eventueel pensioen van je werkgever. Voor veel mensen is dit echter niet genoeg om hun huidige levensstandaard te behouden.

Hoe kun je ETF kosten vergelijken?
04 mei 2021

Hoe kun je ETF kosten vergelijken?

Een belangrijke factor bij het kiezen van ETF's om inte beleggen, zijn de kosten. In deze blog leggen we je uit hoe je de kosten van ETF's kunt vergelijken. 

Verliefd stel lopen door een park
26 apr 2021

Stappenplan: financieel onafhankelijk worden doe je zo

Je bent financieel onafhankelijk wanneer je in je levensonderhoud kunt voorzien met passief inkomen. Oftewel, je hoeft niet langer te werken om je uitgaven te kunnen bekostigen. 

Hoeveel spaargeld heeft men gemiddeld?
22 apr 2021

Hoeveel spaargeld heeft men gemiddeld?

Tegenwoordig levert sparen niets meer op. Toch is het belangrijk om een financiéle buffer achter de hand te hebben voor wanneer je met onvoorziene kosten te maken krijgt.

Beleggingsrekening openen: tips voor een goede start
22 apr 2021

Beleggingsrekening openen: tips voor een goede start

Waarschijnlijk heb je al een betaal- en spaarrekening. Wil je starten met beleggen? Dan open je daar een beleggingsrekening voor. Lees hier een aantal belangrijke tips voor het openen van zo'n rekening.

Hoeveel beleggen per maand?
15 apr 2021

Hoeveel beleggen per maand?

Je wilt gaan beleggen en hebt een duidelijk beleggingsdoel voor ogen. Hiervoor heb je een beleggingsplan nodig, hierin bepaal je bijvoorbeeld hoeveel je maandelijks opzij moet zetten om je doel te behalen.

Jongen in bibliotheek die kijkt naar buiten
07 apr 2021

Geld beleggen als student: zo doe je dat

Ben je student en wil je weten hoe beleggen jou in de toekomst financieel voordeel kan opleveren? Daar leggen we je hier alles over uit. Als student heb je namelijk een groot voordeel ten opzichte van andere beleggers: tijd.

Hoe kun je eerder met pensioen gaan? 5 tips
01 apr 2021

Hoe kun je eerder met pensioen gaan? 5 tips

Veel mensen zien het niet zitten om tot hun 67e (of nog langer) te moeten werken. Lijkt eerder stoppen met werken onbereikbaar? Met een goede voorbereiding kun jij ook eerder met pensioen gaan.

Zo begin je met beleggen voor je kind
15 mrt 2021

Zo begin je met beleggen voor je kind

Als ouder wil je je kind graag het beste meegeven. Ook op financieel gebied. Je kunt ervoor kiezen om al vroeg een spaarrekening voor je kind te openen. Maar wist je dat je ook kunt beleggen voor je kind?

Obligaties kopen: hoe werkt dat en is het verstandig?
08 mrt 2021

Obligaties kopen: hoe werkt dat en is het verstandig?

Veel mensen leggen bij beleggen de nadruk op aandelen. Het kan echter ook verstandig zijn om obligaties op te nemen in je portefeuille. Hoe werkt dat precies? 

Welke aandelen kun je nu het beste kopen?
16 feb 2021

Welke aandelen kun je nu het beste kopen?

Welke aandelen moet je nu kopen? En hoe bepaal je welke aandelen koopwaardig zijn? In deze blog leggen we het uit.

Welke ETF kiezen? Zó vind je de beste ETF
02 feb 2021

Welke ETF kiezen? Zó vind je de beste ETF

Beleggen in ETF's is de afgelopen jaren enorm populair geworden. Maar hoe bepaal je wat de beste ETF is en welke je moet kopen?

Man die staat met briefgeld wat vliegt om hem heen
14 jan 2021

Hoe word je rijk? 4 slimme tips

Veel mensen dromen ervan om rijk te worden. Een leven zonder financiële zorgen, dat klinkt mooi toch? Velen denken dat dit niet voor hen is weggelegd, maar niets is minder waar.

Vanaf welk bedrag is beleggen interessant?
04 jan 2021

Vanaf welk bedrag is beleggen interessant?

Niet iedereen heeft een groot vermogen liggen dat zij langere tijd kunnen missen. Daardoor denken veel mensen dat beleggen geen optie is. Dit is echter een misvatting!

Wanneer kun je het beste aandelen kopen?
30 nov 2020

Wanneer kun je het beste aandelen kopen?

Je wilt je aandelen natuurlijk op een goed moment kopen. Het kiezen van dit instapmoment kan je flink bezighouden. In deze blog lees je wat het beste moment is om aandelen te kopen.

Wanneer wordt er dividend uitgekeerd?
23 nov 2020

Wanneer wordt er dividend uitgekeerd?

De winst die door bedrijven wordt uitgekeerd aan aandeelhouders, noemen we dividend. Bedrijven mogen zelf bepalen of en hoe vaak ze dit doen. In deze blog leggen we uit wanneer bedrijven dit doen.

vrouw achter bureau met laptop, tablet en een map met een rekenmachine waar ze iets op uitrekent
02 nov 2020

Wanneer betaal je vermogensbelasting in 2020?

Onder vermogen verstaan we al je bezittingen minus eventuele schulden. Vanaf welk bedrag je vermogensbelasting betaalt en hoeveel dat is, leggen we je in deze blog uit.

Beleggingsfondsen vergelijken
29 okt 2020

Beleggingsfondsen vergelijken

Bij Axento beleggen we je vermogen via beleggingsfondsen. Dit is een vorm van collectief beleggen. Lees hier hoe je beleggingsfondsen kunt vergelijken. 

Beleggen met een klein bedrag
26 okt 2020

Beleggen met een klein bedrag

Veel mensen denken dat je alleen kunt beleggen wanneer je zeer vermogend bent. Dat is een misvatting.

silhouet van man die staat op berg met zonsondergang
22 okt 2020

De 5 beste beleggingsfondsen (in 2020)

Bij Axento zijn we groot fan van beleggingsfondsen. Waarom? Iedereen kan er eenvoudig een goed gespreide beleggingsportefeuille mee samenstellen!

Historische ontwikkeling van de AEX
08 okt 2020

Historische ontwikkeling van de AEX

De AEX wordt vaak gezien als een graadmeter van de Nederlandse economie. Het is de belangrijkste index van ons land en bevat de 25 grootste Nederlandse aandelen.

Wat is het verschil tussen waarde-aandelen en groeiaandelen?
06 jul 2020

Wat is het verschil tussen waarde-aandelen en groeiaandelen?

Wanneer je begint met beleggen kun je kiezen uit een breed scala aan beleggingsproducten. Aandelen behoren tot de bekendste en meest populaire beleggingen.

stapeltjes munten van laag naar hoog. op elk stapeltje groeit een plantje al harder
20 mei 2020

Duurzaam beleggen beter bestand tegen coronavirus

Duurzaam beleggen blijft groeien ondanks de onrust op de financiële markten vanwege het coronavirus. 

Waarom stijgen en dalen aandelenkoersen en hoe kun je ervan profiteren?
22 apr 2020

Waarom stijgen en dalen aandelenkoersen en hoe kun je ervan profiteren?

Aandelenkoersen schommelen continu. Vooral op korte termijn zijn koersbewegingen onvoorspelbaar en niet bij te houden. Wat veroorzaakt deze schommelingen?

2 handen die gras vasthouden met daarop zonnepanelen, windmolens en wolkenkrabbers
21 apr 2020

Coronavirus wijst beleggers op nut van langetermijndenken

Het coronavirus heeft onze wereld enorm veranderd. We konden ons niet voorstellen dat de scholen dicht gingen of dat onze ouderen geen bezoek meer mochten ontvangen.

Beleggen is gokken... of toch niet?
21 apr 2020

Beleggen is gokken... of toch niet?

Veel mensen associëren beleggen met gokken. Dit beeld klopt niet, er zijn belangrijke verschillen tussen beleggen en gokken. Lees er in deze blog meer over.

Briefgeld met muntgeld bovenop
15 apr 2020

Geld verdienen met beleggen werkt zo

Geld verdienen op de beurs klinkt door de lage spaarrente erg aantrekkelijk. Maar hoe werkt beleggen eignelijk? En kun je er ook echt geld mee verdienen?

Wanneer moet je aandelen verkopen?
14 apr 2020

Wanneer moet je aandelen verkopen?

Er is veel aandacht voor het beste instapmoment bij het kopen van aandelen. Maar wat is het geschikte moment om aandelen te verkopen? Dit is minstens net zo belangrijk.

7 tips bij aandelen kopen
06 apr 2020

7 tips bij aandelen kopen

Het kopen van aandelen kan een spannende stap zijn voor beginnende beleggers. Om deze spanning een beetje weg te nemen, helpen we je graag op weg.

Tips voor de startende belegger
27 mrt 2020

Tips voor de startende belegger

Startende beleggers moeten veel keuzes maken. Met welk bedrag ga ik beleggen? Welke aandelen moet ik kiezen? Bij wie breng ik mijn geld onder? Zo zijn er nog veel meer.

Vrouw die kijkt op horloge met een trein achter haar
26 mrt 2020

Coronacrisis op de beurs: Is het al tijd om in te stappen?

Veel beleggers vragen zich af: “Is het nu een goed instapmoment? Moet ik nu aandelen kopen? Moet ik bijkopen?”

Advies aan beleggers die voor het eerst een marktcorrectie meemaken
17 mrt 2020

Advies aan beleggers die voor het eerst een marktcorrectie meemaken

In deze blog lees je een aantal tips voor wanneer je voor het eerst een marktcorrectie meemaakt.

Duurzaam beleggen, waarom eigenlijk niet?
25 feb 2020

Duurzaam beleggen, waarom eigenlijk niet?

Steeds meer beleggers nemen duurzaamheid mee in hun afweging. ‘Waarom zou ik duurzaam beleggen?’ is gedraaid naar ‘Waarom zou ik eigenlijk niet duurzaam beleggen?’

2019 in gouden letters met vuurwerk eromheen
20 dec 2019

2019 was een uitstekend beursjaar en dit is waarom

Het jaar 2019 was een uitstekend jaar voor beleggers. De AEX staat inmiddels ruim boven de 600 punten. Dat betekent een jaarwinst van zo’n 25%.

Lager risico door duurzaam te beleggen
21 nov 2019

Lager risico door duurzaam te beleggen

Om een hoger rendement te behalen moet je als belegger risico durven nemen. Er zijn echter veel risico's die niet bijdragen aan een hoger rendement.

Succesvol starten met duurzaam beleggen
17 okt 2019

Succesvol starten met duurzaam beleggen

Steeds meer mensen starten met duurzaam beleggen. Wij leggen je uit hoe je simpel en snel een vliegende start kunt maken.

Periodiek beleggen maakt enorm verschil
01 okt 2019

Periodiek beleggen maakt enorm verschil

Wist je dat je bij Axento heel eenvoudig periodiek kunt beleggen? Op die manier kun je ongemerkt een mooi spaarpotje opbouwen.

Moet ik nu beginnen met beleggen?
15 aug 2019

Moet ik nu beginnen met beleggen?

Het weerbericht voor morgen is makkelijker te voorspellen dan het weer voor volgende maand. Bij beleggen is dat precies andersom.

stapel papiertjes, op bovensta staat een zwarte vraagteken
08 aug 2019

De beurs daalt, wat moet ik doen?

Afgelopen dagen zijn beurzen plotseling gedaald. Wij leggen uit hoe je als belegger moet omgaan met koersdalingen en hoe je er gebruik van kunt maken.

Hoe werkt momentum-beleggen?
30 jul 2019

Hoe werkt momentum-beleggen?

Momentum is volgens sommige beleggers de heilige graal onder de beleggingsstrategieën. Wat is momentum-beleggen en hoe werkt het?

Het verwoestende effect van inflatie op je spaargeld
09 jul 2019

Het verwoestende effect van inflatie op je spaargeld

De meeste Nederlanders vinden sparen veilig en zonder risico. Zo lijkt het tenminste. Totdat je beseft dat je spaargeld stukje bij beetje wordt aangevreten door een ware sluipmoordenaar: inflatie.

Beginnen met beleggen: Stappenplan en Tips
07 jun 2019

Beginnen met beleggen: Stappenplan en Tips

U wilt graag starten met beleggen. Waarschijnlijk heeft u dan een aantal vragen, zoals: Hoe kan ik beginnen, waar moet ik beleggen en met hoeveel kan ik beginnen te beleggen? In dit artikel geven we hier antwoord op.

Vroeg starten met beleggen loont écht
27 mei 2019

Vroeg starten met beleggen loont écht

De noodzaak om te beleggen ontbreekt bij veel jongeren. Maar juist wanneer je jong bent, loont het om te gaan beleggen. Waarom? Je leest het hier.

Beleggen? Voorkom deze 5 klassieke beginnersfouten
08 mei 2019

Beleggen? Voorkom deze 5 klassieke beginnersfouten

In elk vakgebied komen ze voor. Die typische beginnersfouten. Iedereen maakt ze wel eens. En achteraf weet je hoe makkelijk je ze had kunnen voorkomen. Bij beleggen is dit (helaas) niet anders.

Wat is het rendement van beleggen?
23 apr 2019

Wat is het rendement van beleggen?

Veruit de meeste vragen die (potentiële) beleggers ons stellen gaan over rendement. In dit artikel gaan we in op gegarandeerde

Online beleggen met weinig geld
29 mrt 2019

Online beleggen met weinig geld

Online beleggen is in opkomst. Met beleggingsapps, robot-beleggingsadvies en online vermogensbeheer is beleggen tegenwoordig voor iedereen toegankelijk. Ook met weinig geld kun je eenvoudig aan de slag.

Hoe te beleggen tijdens een crisis?
18 mrt 2019

Hoe te beleggen tijdens een crisis?

Beleggers maken zich regelmatig zorgen over de komst van een recessie of crisis. In deze column zoomen we in op de impact van een crisis en bespreken we of het slim is om anders te gaan beleggen in crisistijd.

Zelf beleggen of laten beleggen?
13 feb 2019

Zelf beleggen of laten beleggen?

Je hebt een mooi spaarpotje opgebouwd en overweegt met een deel van dat geld te gaan beleggen. Je kunt zelf aan de slag gaan op de beurs of je geld laten beleggen. Wat is nu slim?

Niet beleggen is ook een risico
30 jan 2019

Niet beleggen is ook een risico

De rente op een spaarrekening is historisch laag. Dat weten we nu wel. Is dat erg? Nee

Rendement-op-rendement is het achtste wereldwonder
24 jan 2019

Rendement-op-rendement is het achtste wereldwonder

Albert Einstein zei het al: rendement-op-rendement is het achtste wereldwonder. Door dit sneeuwbaleffect kan je vermogen exponentieel toenemen. In deze blog leggen we uit hoe je hiervan kunt profiteren.

Animatie van zakenmannen in een beleggingskantoor
14 dec 2018

Geen paniek bij beurscorrecties

Bij veel beurscorrecties herhaalt zich hetzelfde patroon. Beleggers raken in paniek

Bord met twee pijlen. Een met passive erop en een met active erop.
05 dec 2018

Meer rendement met passief beleggen

De term ‘passief beleggen’ klinkt misschien niet als een effectieve beleggingsstrategie. Maar dat is juist de valkuil. Passief beleggen is juist zeer succesvol.

Starten met beleggen: waar moet je beginnen?
27 jun 2018

Starten met beleggen: waar moet je beginnen?

Iedereen met geld op een spaarrekening weet dat de spaarrente bijzonder laag is. Veel mensen zoeken daarom naar mogelijkheden om meer rendement te halen.

Roze bloesem bomen
30 mei 2018

'Sell in May and go away', of toch niet?

Sell in May and go away, but remember to come back in September’.  Wij zochten uit of deze beurswijsheid daadwerkelijk een goede raadgever is.

Pas op met populaire fondsen en hippe aandelen
28 mrt 2018

Pas op met populaire fondsen en hippe aandelen

Het is verleidelijk om te beleggen in populaire fondsen en hippe nieuwe tech-aandelen. Maar rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst...

100 euro biljet gevouwen als vliegtuig
02 mrt 2018

Rentes en inflatie lopen op. Is beleggen nu wel verstandig?

Begin februari zat de schrik er goed in bij beleggers toen de aandelenbeurzen een scherpe daling lieten zien. Is het wel verstandig om te beleggen ten tijde van deze beweeglijkheid?

Hoe stel je een aandelenportefeuille samen?
23 feb 2018

Hoe stel je een aandelenportefeuille samen?

Aandelen zijn enorm populair onder beleggers. Niet op de minste plaats vanwege het hoge verwacht rendement. Maar hoe stel je nu een aandelenportefeuille samen?

Beleggen en investeren in cryptomunten
01 feb 2018

Beleggen en investeren in cryptomunten

Je kon er in 2017 niet omheen: De opkomst van cryptomunten. Inmiddels is de markt voor cryptomunten geëxplodeerd en zijn de koersen flink gestegen.

Hoe kun je duurzaam beleggen?
20 okt 2017

Hoe kun je duurzaam beleggen?

Duurzaam beleggen wordt steeds populairder. Dit is uiteraard een goede ontwikkeling. Maar hoe duurzaam is duurzaam beleggen nu echt.

closeup van een map met een rekenmachine. En iemand die iets schrijft in die map
05 okt 2017

Nieuwe vermogensbelasting box 3: Dit moet u weten

In 2017 is de berekening van de vermogensbelasting in box-3 gewijzigd. Wij laten zien wat de impact van de nieuwe berekening is op uw vermogen.

Het loont om jong te starten met beleggen
29 sep 2017

Het loont om jong te starten met beleggen

Het loont om zo vroeg mogelijk te beginnen met beleggen. Door periodiek een bedrag te storten op een beleggings- rekening

Spaargeld beleggen? De 5 belangrijkste uitgangspunten
24 jul 2017

Spaargeld beleggen? De 5 belangrijkste uitgangspunten

Steeds meer mensen met een spaarpotje overwegen te gaan beleggen. Lees de 5 belangrijkste uitgangspunten om te bepalen of beleggen bij je past.

Periodiek beleggen bij Axento: Efficiënt en eenvoudig
01 apr 2017

Periodiek beleggen bij Axento: Efficiënt en eenvoudig

Je kunt eenvoudig periodiek geld overboeken naar je beleggingsrekening. Je storting wordt elke maand automatisch en kosteloos belegd.

Beleggen is meer dan alleen de AEX
10 mrt 2017

Beleggen is meer dan alleen de AEX

Van oudsher beleggen veel Nederlandse beleggers in aandelen uit de AEX-index. Ongemerkt loop je daarmee een hoog risico. Wij leggen uit waarom.

closeup hand die tikt op rekenmachine met pen ernaast
13 feb 2017

Nieuwe berekening vermogensbelasting

Vanaf 2017 verandert de vermogensbelasting. Tot en met vorig jaar ging de belastingdienst uit van 4% rendement per jaar over vermogen.

Beleggen in indexfondsen: Let op deze 5 punten
02 feb 2017

Beleggen in indexfondsen: Let op deze 5 punten

Indexfondsen en ETF's (indextrackers) zijn er in alle soorten en maten. Maar hoe beoordeel je nu welk indexfonds de beste keuze is?

Actief of passief beleggen: wat is het beste?
20 jan 2017

Actief of passief beleggen: wat is het beste?

Actief of passief beleggen. Veel beleggers vragen zich af wat het beste is. Gelukkig is het antwoord op deze vraag eigenlijk heel eenvoudig.

Vrouw zit in hangmat en tikt op laptop. Op de voorgrond staat een tafel met een cocktail daarop.
02 jan 2017

Pensioenopbouw bij Axento: Ideaal voor zzp’ers!

Als zzp’er moet je zelf pensioen opbouwen. Het is verstandig om daar zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Axento biedt ondernemers dé oplossing.

Kadootjes
09 dec 2016

De kerstrally: een cadeautje van de beurs

December is weer aangebroken. Sinterklaas is net het land uit en de kerstbomen worden opgetuigd. Voor beleggers is dit ook een spannende maand.

stapel stenen van klein naar groot balancerend op een grote steen
05 nov 2016

Herbalanceren: het vergeten ingrediënt van beleggen

Wanner je start met beleggen

Vier redenen om te beleggen in ETF’s
23 sep 2016

Vier redenen om te beleggen in ETF’s

Beleggen in ETF’s is een van de snelst groeiende beleggings-trends van dit moment. Een ETF is een beursgenoteerd fonds dat een bepaalde index volgt.

Hoe kan ik mijn geld beleggen zonder risico?
29 jul 2016

Hoe kan ik mijn geld beleggen zonder risico?

Spaargeld beleggen zonder risico. Wie wil dat nou niet. Kans op hoge rendementen zonder het risico om geld te verliezen. Maar helaas. Beleggen zonder risico is een illusie. Zonder risico geen rendement. Wat je wel kunt doen leest je in dit artikel.

Mannetje die pijl houdt naar low risk op een schaal van laag naar hoog risico.
22 jul 2016

Waarom het risicoprofiel bij beleggen zo belangrijk is

Starten met beleggen vereist een goede voorbereiding. Een belangrijk element in die voorbereiding is het risicoprofiel. Het risicoprofiel bepaalt namelijk voor het grootste gedeelte wat je toekomstige beleggingsresultaat wordt.

Niet sparen, maar beleggen voor uw kind
23 jun 2016

Niet sparen, maar beleggen voor uw kind

Nu de rentes op spaarrekeningen al dichter naar de 0% toe kruipen, wordt beleggen steeds interessanter. Wist u dat u bij Axento ook een beleggingsrekening op naam van uw kind kunt openen?

Ga niet beleggen in indexknuffelaars!
17 jun 2016

Ga niet beleggen in indexknuffelaars!

Actieve beleggingsfondsen die hoge kosten in rekening brengen, maar niet actief genoeg beleggen om extra rendement te behalen. Deze misleidende praktijk wordt ook wel 'indexknuffelen' genoemd. 

Let op deze punten bij het vergelijken van rendementen
10 jun 2016

Let op deze punten bij het vergelijken van rendementen

Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Toch baseren veel beleggers hun beslissingen op basis van rendementen uit het verleden. Let goed op bij het vergelijken en beoordelen van rendementen.

Hoe Axento succesvol in factoren belegt
03 jun 2016

Hoe Axento succesvol in factoren belegt

Om de beleggingsresultaten in de beleggingsportefeuilles te verbeteren, belegt Axento in factoren. In dit artikel leggen we uit wat 'factorbeleggen' is en hoe wij dit toepassen in de beleggingsportefeuilles.

Close up van roulette tafel met bal op nummer 13
27 mei 2016

Beleggen op de beurs is GEEN casino

Veel mensen laten zich onnodig bang maken als het gaat om beleggen. Vaak wordt gedacht dat beleggen als een casino is. In dit artikel leggen we uit waarom beleggen niets met gokken te maken heeft en waarom beleggen op lange termijn loont.

Waarom je bij Axento veilig kunt beleggen
13 mei 2016

Waarom je bij Axento veilig kunt beleggen

Bij het zoeken of beoordelen van een vermogensbeheerder om je geld te laten beleggen

Spreiden is het toverwoord bij beleggen
04 mei 2016

Spreiden is het toverwoord bij beleggen

Om succesvol te beleggen is een goede spreiding cruciaal. Het is niet verstandig om al je eieren in één mandje te leggen. Waarom? Omdat niemand vooraf weet welke belegging in de toekomst het hoogste rendement oplevert.

Waarom zou je niet duurzaam beleggen?
29 apr 2016

Waarom zou je niet duurzaam beleggen?

Veel mensen denken dat duurzaam beleggen iets is voor idealisten en dat je daar zelden geld mee kunt verdienen. Dit is echter niet juist. Uit ervaring met duurzaam beleggen blijkt dat het rendement niet onder doet voor ‘gewoon beleggen'.

twee strandstoeltjes met een parasol ernaast met de zee en een zon die ondergaat op de achtergrond
21 apr 2016

Denk nu aan je pensioen, zzp’er

ZZP’ers en freelancers bouwen geen pensioen op bij een werkgever. Natuurlijk willen ook zelfstandigen later voldoende inkomen genieten en niet alleen afhankelijk zijn van een AOW-uitkering.

Animatie man die springt over muntgeld met ballonnen in hand.
15 apr 2016

Is starten met beleggen nu verstandig?

Vanwege de lage spaarrente overwegen steeds meer mensen om te gaan beelggen. Maar is het nu het juiste moment om in te stappen? Staat de beurs niet te hoog?