Op welke manieren kun je beleggen en welke past het beste bij mij?

Op welke manieren kun je beleggen en welke past het beste bij mij?

Je wilt gaan beleggen, maar weet nog niet hoe. Als beginnend belegger komt er namelijk veel op je af: waarvoor ga ik beleggen, voor hoelang ga ik beleggen en hoeveel risico wil ik nemen? Maar ook: waarin ga ik beleggen? In deze blog bespreken we op welke manieren je kunt beleggen. Zo weet jij straks welke vorm van beleggen het beste bij jou past.

[action_block}

Ga ik zelf beleggen of ga ik laten beleggen?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen of je zelf gaat beleggen, of laat beleggen. Ga je zelf beleggen? Dan open je eenbeleggingsrekening bij een broker. Besteed je het beleggen liever uit? Dan kun je bij een vermogensbeheerder terecht.

Bij een broker kies jij zelf je beleggingen uit. Je koopt deze ook zelfstandig aan en verkoopt ze ook zelf. Je moet dus zelf de markt in de gaten houden om te bepalen wanneer een goed aan- en verkoop moment is.

Bij een vermogensbeheerder kies je niet zelf uit waarin je belegt. Je kunt wel aan de hand van een risicoprofiel bepalen hoeveel risico je wilt lopen. De verdeling aandelen/obligaties wordt hieraan aangepast.

Waar kun je in beleggen?

Je kunt, zoals eerder benoemd in talloze producten beleggen. Hieronder bespreken we de meest voorkomende.

Beleggen in aandelen

Bij beleggen in aandelen koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Maakt het bedrijf winst? Dan ontvang jij een deel van die winst. Voor een uitgebreide uitleg over aandelen en het kopen daarvan, lees onze artikelen:

· Wat zijn aandelen?

· Aandelen kopen? 8 essentiële tips

Beleggen in obligaties

Een obligatie is simpelweg een lening die via de beurs verhandelbaar is. Wanneer grote bedrijven of overheden geld nodig hebben, geven zij obligaties uit. Om te zorgen dat beleggers hun geld uit willen lenen, ontvangen zij in ruil voor deze lening rendement.

Beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s

Beleggen in beleggingsfondsen of ETF’s zorgt ervoor dat je vermogen automatisch goed gespreid is. Het belangrijkste verschil tussen een beleggingsfonds en een ETF is dat een ETF uit precies dezelfde beleggingen in dezelfde verhouding als een index bestaat.

Wil je meer weten over de verschillen? Lees dan eens ons artikel: Verschil ETF en beleggingsfonds uitgelegd.

Beleggen in turbo’s

Een turbo is een financieel instrument waarmee je doormiddel van een hefboomwerking kan inspelen op de stijging of daling van een belegging. Je kunt met turbo’s veel winst behalen, maar het zijn ook zeer risicovolle beleggingsproducten.

Beleggen in cryptomunten

De cryptomunt is de afgelopen jaren razend populair geworden. Een cryptomunt is een virtuele valuta en dus niet fysiek beschikbaar. Voordelen van beleggen in cryptomunten is dat er veel vrijheid is en dat er snel veel rendement mee kan worden gemaakt.

Echter, cryptomunten zijn erg risicovol en volatiel. In tegenstelling tot de aandelenkoers is de koers van een cryptomunt enkel gebaseerd op vraag en aanbod, waardoor cryptomunten gevoelig zijn voor nieuwsberichten en pump-and-dump.

Doordat de cryptomunt een relatief nieuwe valuta is, is het moeilijk vast te stellen of cryptomunten geschikt zijn voor de lange termijn. Cryptomunten zijn ook gevoelig voor cybercriminaliteit, dus zorg voor een goed beveiligde wallet.

Lees ook eens onze blog: Beleggen in aandelen of cryptomunten: de belangrijkste verschillen op een rijtje.

Beleggen in vastgoed

Je kunt beleggen in vastgoed op verschillende manieren. Je kunt direct investeren in vastgoed, door bijvoorbeeld een pand te kopen en vervolgens verhuren. Hiervoor heb je echter een hoog instapbedrag nodig en je vermogen is zo niet gespreid.

Met een kleiner bedrag kun je ook beleggen in vastgoed, in een vastgoedfonds. Zo kun je met een lager instapbedrag beginnen en is je vermogen direct gespreid.

Beleggen in opties

Een optie is een afgeleid product dat de koper het recht geeft om bepaalde effecten tegen een vastgestelde prijs op ene vastgestelde datum te kopen of verkopen.

Wanneer je een optie koopt, koop je het recht om bijvoorbeeld een set aandelen op de expiratiedatum voor een vastgestelde prijs te kopen of verkopen. Je koopt dus niet direct de set aandelen, maar het recht om deze in de toekomst te kopen of verkopen voor een bepaalde prijs.

Beleggen in opties is een risicovolle bezigheid. Lees in ons artikel: Wat zijn opties bij beleggen? een uitgebreide uitleg over de voor- en nadelen van beleggen in opties.

Tip: kies niet voor één soort belegging

Het is en blijft hét toverwoord bij beleggen: spreiden. Daarom hoef je helemaal niet voor één soort belegging te kiezen. Je kunt bijvoorbeeld een deel van je vermogen in aandelen beleggen en een deel in vastgoed.

Het maken van een keuze

Nu je weet waar je in kunt beleggen, is het tijd om de verschillende opties tegen elkaar af te wegen. Ben je bereid veel risico te nemen en steek je veel tijd in beleggen? Dan kun je kiezen voor turbo’s of zelf aandelen kiezen.

Beleg je om je vermogen op te bouwen en wil je geen onnodige risico’s lopen? Dan kun je bijvoorbeeld kiezen voor vermogensbeheer met een defensief risicoprofiel.

Beleggen uitbesteden bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento beleggen we je vermogen vanaf €7.500. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.

Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.

Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Vraag dan hieronder onze brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.