Niet sparen, maar beleggen voor je kind

Niet sparen, maar beleggen voor je kind

De meeste ouders zetten geld opzij voor hun kinderen tot zij een leeftijd van 18 jaar bereiken. Vroeger deed men dat meestal via de spaarrekening, maar door de lage rente zijn mensen op zoek naar alternatieven. Wist je dat je ook kunt beleggen voor je kind? En dat is ook nog eens heel eenvoudig.

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Hoe werkt een kinderrekening?

Een beleggingsrekening voor je kind werkt in principe hetzelfde als een spaarrekening. Je kunt de rekening gewoon op naam van je kind zetten. Jij beheert deze rekening dan tot de 18e verjaardag van je kind. Daarna bepaalt je kind (eventueel samen met jou en je partner) wat er met de rekening gebeurt. Omdat de rekening op naam van je kind staat, hoeft hij of zij er later geen schenk- of erfbelasting over te betalen.

Je kunt eenmalig een bedrag storten, maar ook periodiek inleggen. Elke storting wordt gezien als een schenking. Als ouder mag je jaarlijks een bedrag belastingvrij schenken. In 2022 is dit bedrag €6.035 voor de ouders en voor opa’s en oma’s €2.418.

Voordelen van vroeg beginnen

Kinderen hebben een groot voordeel ten opzichte van volwassenen: tijd. Des te langer iemand belegd is, des te groter de kans op een positief rendement. Op korte termijn kunnen koersen erg beweeglijk zijn. Wanneer je echter voor de lange termijn belegt, hebben deze tussentijdse schommelingen vrijwel geen invloed meer op je uiteindelijke rendement.

Een lange beleggingshorizon heeft nog een ander belangrijk voordeel: het rendement-op-rendement effect. Dit effect kan ervoor zorgen dat je vermogen exponentieel groeit.

Dit werkt als volgt: je behaalt rendement over je belegde vermogen. Je kiest ervoor om dit rendement te herbeleggen. Dat betekent dat je het gemaakte rendement weer mee belegt met de rest van de portefeuille. Hierdoor kun je rendement over je rendement behalen.

Des te langer je belegt, des te groter de invloed van het rendement-op-rendement effect. Kinderen hebben een lange beleggingshorizon en kunnen hier dus optimaal van profiteren.

Kinderrekening bij Axento

Bij Axento kun je eenvoudig een beleggingsrekening openen voor je kind. Wij bieden duurzaam vermogensbeheer en beleggen je vermogen goed gespreid in ETF's en beleggingsfondsen. Ideaal wanneer je zelf geen tijd voor of ervaring hebt met beleggen.

Daarbij kun je bij Axento periodiek beleggen zonder transactiekosten. Je kunt dus bijvoorbeeld maandelijks of jaarlijks een bedrag op de beleggingsrekening van je kind storten. Dit bedrag beleggen wij automatisch mee met de rest van de portefeuille, zonder extra kosten.

Wil je meer weten over het openen van een beleggingsrekening voor je kind(eren)? Vraag dan hieronder een brochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op. Ook op onze actiepagina lees je alles over beleggen voor je kind.

Belangrijk om te weten

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.