Skip to main content
Open een rekening

Bij Axento beleggen we je vermogen via beleggingsfondsen. Beleggen in beleggingsfondsen is een vorm van collectief beleggen. Dat wil zeggen dat de fondsbeheerder voor alle beleggers op dezelfde wijze belegt. Elke belegger loopt dus hetzelfde risico, ontvangt hetzelfde rendement en heeft dezelfde blootstelling.

Er zijn talloze verschillende soorten beleggingsfondsen. Er zijn geen ‘beste beleggingsfondsen’, omdat iedereen andere voorwaarden belangrijk vindt. In dit blog leggen we uit hoe je beleggingsfondsen kunt vergelijken.

Belangrijke algemene zaken

Voordat je als belegger een fonds kiest, is het belangrijk om een aantal algemene zaken van het beleggingsfonds te controleren.

Allereerst is het belangrijk om de fondsbeheerder na te trekken. Ga bijvoorbeeld na hoe de uitgever van het fonds staat aangeschreven. Kijk of bestaande klanten tevreden zijn, wat de doelstelling van de fondsbeheerder is en wat de strategie van de fondsbeheerder is.

Daarnaast kun je kijken naar de kosten van het fonds. De kosten die komen kijken bij fondsbeleggen, hebben namelijk direct invloed op je rendement. Aan elk beleggingsfonds zitten kosten verbonden, maar deze kun je natuurlijk per fonds bekijken, om te voorkomen dat je onnodig hoge kosten betaalt.

Verder kun je kijken naar de historische resultaten van een fonds. Die bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar kunnen wel een indicatie geven van hoe een fonds presteert. Wanneer je ziet dat een fonds nog nooit een positief rendement heeft behaald, is dat meestal niet zo’n goede belegging.

Fondsen vergelijken op risico

Hoeveel risico je kunt en wilt nemen, hangt af van je beleggingsdoel en je persoonlijke situatie. Beleg je voor je pensioen of nalatenschap, of wil je je koopkracht behouden? Dan is het een goed idee om een beleggingsfonds te kiezen dat minder risico met zich mee brengt. Beleg je simpelweg voor een hoog rendement en heb je het geld niet per se nodig? Dan kun je fondsen uitzoeken met een hoger risico.

Bij Axento werken wij met vier verschillende risicoprofielen: defensief (65% obligaties en 35% aandelen), neutraal (45% obligaties en 55% aandelen), offensief (25% obligaties en 75% aandelen) en zeer offensief (5% obligaties en 95% aandelen). We beheren het fonds en beleggen je vermogen aan de hand van het door jou gekozen risicoprofiel.

Fondsen vergelijken op kosten en rendement

Rendement en risico lopen samen. Hoe hoger het risico, des te hoger het mogelijke rendement. Andersom werkt dat hetzelfde, wanneer je minder risico neemt, daalt ook het mogelijke rendement.

Vind je het belangrijk om een hoog rendement te behalen en ben je bereid veel risico te nemen? Dan kun je kiezen voor een fonds met een hoger risico. Ben je meer uit op het behoud van je vermogen en neem je een lager rendement voor lief zolang dat gepaard gaat met minder risico? Kies dan een beleggingsfonds dat lagere risico’s met zich meebrengt.

De kosten van een fonds hebben direct invloed op je rendement. Daarom is het belangrijk om te zoeken naar fondsen die geen onnodig hoge kosten rekenen. Fondsen die een actieve beleggingsstrategie hanteren, rekenen vaak hogere kosten dan beleggingsfondsen die werken met een passieve strategie. Lees in dit artikel meer over de kosten van beleggen.

Fondsen vergelijken op duurzaamheid

Voor veel beleggers is het tegenwoordig belangrijk dat hun beleggingen naar een duurzaam fonds gaan. Vind je duurzaam beleggen belangrijk? Kijk naar fondsen die aan negative screening doen, of naar fondsen die aan positive screening doen.

Negatieve screening (uitsluiting)

Er zijn fondsen die bedrijven die niet aan bepaalde duurzaamheidscriteria voldoen, volledig uitsluiten. Dat wil zeggen dat er niet in obligaties, aandelen of andere effecten van deze bedrijven wordt belegd. Dit is de meest traditionele manier van duurzaam beleggen. Voor sommige beleggers gaat het niet ver genoeg, maar het is een simpele en effectieve methode om bepaalde groepen bedrijven uit te sluiten uit beleggingsportefeuilles.

Positieve screening (best in class)

Bij de best-in-class methode wordt alleen belegd in de best presterende bedrijven op het gebied van duurzaamheid, binnen een bepaalde sector. Op deze manier investeer je als belegger in bedrijven die het best presteren op gebied van duurzaamheid ten opzichte van concurrenten in dezelfde sector.

Door per sector te kijken naar de meest duurzame bedrijven, wordt voorkomen dat men appels met peren gaat vergelijken. Wanneer je bijvoorbeeld een bank vergelijkt met een olieproducent schiet je op het gebied van milieu niet zo op. De best-in-class methode lost dit probleem op: binnen de oliesector wordt bijvoorbeeld alleen belegd in de bedrijven die de schade voor het milieu het meeste weten te beperken.

Bij Axento beleggen we 100% duurzaam en selecteren we alleen fondsen die voldoen aan de ESG-criteria en die niet-duurzame bedrijven actief uitsluiten. Zo weet je zeker dat jouw vermogen bijdraagt aan projecten die mens, milieu en maatschappij respecteren.

Fondsen vergelijken op beleggingsstrategie

Je kunt fondsen ook uitkiezen op basis van hun beleggingsstrategie. Dat gaat deels weer gepaard met het risico en rendement, maar kijkt ook naar andere zaken. Zo zijn er fondsen die per sector beleggen, of fondsen die per regio beleggen. Verder zijn er fondsen die enkel in obligaties beleggen, of juist in aandelen. Daarnaast zijn er mixfondsen. Mixfondsen beleggen in zowel aandelen als obligaties.

Onthoud, spreiding is het allerbelangrijkste bij beleggen, dus ga goed na of beleggingsfondsen genoeg spreiden.

Axento belegt in fondsen wereldwijd. In principe worden er geen landen of regio’s uitgesloten en we beleggen ook in vreemde valuta.

Passieve of actieve fondsen, open en gesloten fondsen

Naast al deze punten is er ook nog de keuze om te beleggen in actieve of passieve fondsen.

Actieve fondsen proberen de markt te verslaan: er wordt geprobeerd om een hoger rendement te behalen dan de marktindex op dat moment. De juiste timing en een goede selectie van verschillende soorten beleggingen zijn voor deze strategie erg belangrijk. Actief beleggen is vooral bedoeld om op de korte termijn hoge winsten te behalen, maar dat gaat natuurlijk gepaard met hogere risico’s. Ook zijn de kosten vaak hoger.

Passieve fondsen volgen de algemene trend op de beurs. Dit wordt gedaan door beleggingen breed te spreiden. Bij passief beleggen wordt niet aan een specifieke aandelenselectie of timing gedaan. Het is beter geschikt voor de lange termijn. Het nadeel van de markt volgen is echter wel dat wanneer de koers daalt, de beleggingen van een passief fonds ook dalen. Toch laten historische resultaten zien dat passieve fondsen over het algemeen beter presteren dan actieve fondsen. Daarnaast zijn de kosten van passieve fondsen ook lager dan bij actieve fondsen. 

Naast passieve en actieve fondsen, onderscheiden we ook nog open-end fondsen en closed-end fondsen.

Bij een open-end fonds staat het aantal participaties of aandelen niet vast. Als er veel vraag is naar het fonds, kunnen extra participaties worden uitgegeven. Is er minder vraag naar het fonds? Dan kan het aantal participaties verlaagd worden.

Bij een closed-end fonds staat het aantal participaties of aandelen wél vast. Het fonds wordt verhandeld op basis van vraag en aanbod op de beurs. Deze fondsen zijn schaarser dan open-end fondsen.

Conclusie

Er zijn dus talloze manieren om beleggingsfondsen met elkaar te vergelijken. Bij Axento kiezen we beleggingsfondsen op basis van rendement, risico, kosten en duurzaamheid. Ook wordt het risico aangepast aan het door jou gekozen risicoprofiel. Zo weet je precies waar je aan toe bent, zonder dat je er zelf veel tijd in hoeft te steken.

Benieuwd geraakt naar de beleggingsaanpak van Axento? Download onze informatiebrochure of plan vrijblijvend een adviesgesprek!

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met uw individuele specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor uw eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van uw beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. U kunt uw gehele inleg kwijtraken.