Wat is een fondsbeheerder?

Wat is een fondsbeheerder?

Een fondsbeheerder beheert één of meerdere beleggingsfondsen. Een fondsbeheerder bepaalt in welke beleggingen (zoals aandelen of obligaties) het fonds belegt en is daarmee verantwoordelijk voor de prestaties ervan. Een fondsbeheerder kijkt dus kritisch naar de prestaties van bedrijven voordat hij beslissingen neemt.

Wat is de taak van een fondsbeheerder?

Bij fondsen die actief worden beheerd is het doel om beter te presteren dan de benchmark. Voor het werk dat een fondsbeheerder levert, wordt een bewaarloon in rekening gebracht. dit is een klein percentage van het beheerde vermogen. Daarnaast kunnen er nog andere kosten in rekening worden gebracht. 

Niet alle fondsen worden op deze manier beheerd. Bij een ETF of indexfonds is het bijvoorbeeld juist het doel om een bepaalde index te volgen. De fondsbeheerder heeft dan als taak om de index zo goed mogelijk te volgen. Dit kan door middel van fysieke replicatie en synthetische replicatie

Welke fondsbeheerders zijn er?

Er zijn talloze fondsbeheerders. BlackRock is een van de grootste fondsbeheerders ter wereld.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.