Wat is een fondsbeheerder?

Wat is een fondsbeheerder?

Een fondsbeheerder beheert één of meerdere beleggingsfondsen. Een fondsbeheerder bepaalt in welke beleggingen (zoals aandelen of obligaties) het fonds belegt en is daarmee verantwoordelijk voor de prestaties ervan. Een fondsbeheerder kijkt dus kritisch naar de prestaties van bedrijven voordat hij beslissingen neemt.

Alles weten over beleggen in fondsen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de taak van een fondsbeheerder?

Bij fondsen die actief worden beheerd is het doel om beter te presteren dan de benchmark. Voor het werk dat een fondsbeheerder levert, wordt een bewaarloon in rekening gebracht. dit is een klein percentage van het beheerde vermogen. Daarnaast kunnen er nog andere kosten in rekening worden gebracht. 

Niet alle fondsen worden op deze manier beheerd. Bij een ETF of indexfonds is het bijvoorbeeld juist het doel om een bepaalde index te volgen. De fondsbeheerder heeft dan als taak om de index zo goed mogelijk te volgen. Dit kan door middel van fysieke replicatie en synthetische replicatie

Welke fondsbeheerders zijn er?

Er zijn talloze fondsbeheerders. BlackRock is een van de grootste fondsbeheerders ter wereld.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.