Wat is een geldmarktfonds?

Wat is een geldmarktfonds?

Als je begint met beleggen zijn er een aantal mogelijkheden waaruit je kunt kiezen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om te gaan beleggen in een geldmarktfonds. Hierbij wordt rendement verkregen in de vorm van rente, omdat het geld van de beleggers in een deposito of ander geldmarktproduct wordt belegd. 

Een belegging in een geldmarktfonds kan erg aantrekkelijk zijn. Maar waarom? Dat leggen we uit in dit artikel.

Alles weten over beleggen in verschillende soorten fondsen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Betekenis geldmarktfonds

Een geldmarktfonds, ook wel een money market fund (MFF) genoemd, is een soort beleggingsfonds met een laag risico. Het doel van dit fonds is om met een zo laag mogelijk risico een zo stabiel mogelijk rendement te behalen. Ook wordt hierbij een zo groot mogelijke liquiditeit nagestreefd. 

Werking geldmarktfonds

Je wilt met een geldmarktfonds dus een zo stabiel mogelijk rendement behalen, zonder veel risico te lopen en tegelijkertijd met een hoge liquiditeit. Maar hoe werkt dat dan? 

Een geldmarktfonds investeert voornamelijk in effecten van hoogwaardige kwaliteit die kortlopend zijn. Denk hierbij aan staatsobligaties. De liquiditeit blijft hoog als je investeert in kortlopende effecten en het risico wordt beperkt gehouden door te investeren in kredietwaardige obligaties.

Voordelen

Een groot voordeel van een geldmarktfonds is dat deze beleggingsvorm een relatief laag risico heeft in vergelijking met andere beleggingen. 

Een ander voordeel is dat een geldmarktfonds een hoger verwacht rendement heeft dan de spaarrekening. Met een spaarrekening loop je geen risico, maar je ontvangt er dan ook niets voor terug.

Nadelen

Een nadeel van het geldmarktfonds is hetzelfde als bij veel beleggingen: namelijk het risico dat je inleg minder waard wordt. 

Het risico van een geldmarktfonds is echter laag, dus er worden geen grote schommelingen verwacht.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.