De minimum volatility factor is een factor die veel gebruikt wordt bij factorbeleggen. In dit artikel leggen we uit wat factorbeleggen is en wat de term minimum volatility factor precies inhoudt.
Wat is factorbeleggen?
Om te begrijpen wat de minimum volatility factor precies betekent, is het eerst belangrijk om te weten wat factorbeleggen is.
Bij factorbeleggen stel je als belegger je portefeuille samen aan de hand van verschillende factoren. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de grootte van een bedrijf, de prestaties van een bedrijf of de volatiliteit van aandelen in een bedrijf.
Definitie minimum volatility factor
Bij de minimum volatility factor wordt gezocht naar aandelen met een zo laag mogelijke volatiliteit. Volatiliteit is een maatstaf die de beweeglijkheid van een aandeel bepaalt. Hoe hoger de volatiliteit, des te beweeglijker het aandeel. Door de schommelingen worden aandelen met een hoge volatiliteit vaak gezien als aandelen met een hoger risico.
Wanneer je belegt met de minimum volatility factor ligt de nadruk op het verlagen van het risico. Er wordt een portefeuille samengesteld met aandelen die een lager dan gemiddelde standaarddeviatie hebben. Door te beleggen in de factor minimum volatility is een beleggingsprofiel beter beschermd tegen dalingen op de aandelenmarkt.
Door te beleggen in de factor minimum volatility is een beleggingsportefeuille beter beschermd tegen dalingen op de aandelenmarkt. Daarnaast kan nog steeds worden geprofiteerd van koersstijgingen op de aandelenmarkt. Deze aandelen zullen tijdens een bull market dus minder snel stijgen, maar in een bear market bewijzen deze aandelen hun waarde.
De minimum volatility factor past goed bij een defensieve belegger.
Hoe bepaal je of een aandeel volatiel is?
Je kunt op verschillende manieren bepalen of een aandeel volatiel is. De meest gebruikte methoden bespreken we hieronder.
Volatiliteit berekenen aan de hand van de bèta
Je kunt bepalen hoe volatiel een aandeel is aan de hand van de bèta. Deze bereken je aan de hand van een formule, bijvoorbeeld via Excel.
Wanneer de bèta hoger dan 1 is, geeft dit aan dat het aandeel sterker stijgt of daalt ten opzichte van de markt. Een bèta kleiner dan 1 geeft aan dat het aandeel minder sterk stijgt of daalt dan de markt.
Wanneer de bèta 1 is, geeft dit aan dat het aandeel gelijk stijgt en daalt met de markt.
Lees meer over de bèta in ons artikel: Wat is de bèta bij beleggen?
Volatiliteit berekenen aan de hand van de standaarddeviatie
Een andere manier om te kijken hoe volatiel een aandeel is door de standaarddeviatie te berekenen. Dit wordt uitgedrukt in percentages en kan berekend worden aan de hand van een formule. Lees daar alles over in ons artikel: Wat betekent standaarddeviatie bij beleggen?
Volatiliteit bepalen aan de hand van maximaal verlies
Een laatste manier om te bepalen hoe volatiel een aandeel is, is door te kijken naar het maximale verlies. Dit wordt ook wel de maximum drawdown genoemd.
De maximum drawdown is gelijk aan de grootste aaneengesloten daling die de koers van een aandeel over een bepaalde periode heeft meegemaakt. Hoe hoger deze daling, des te volatieler het aandeel.
Nadeel minimum volatility factor
Het grootste nadeel dat verbonden is aan beleggen met de minimum volatility factor, is dat het rendement vaak achterblijft tijdens een bull market. Dat werkt zo met in principe alle minder risicovolle beleggingen: hoe hoger het risico, des te hoger het verwachte rendement. Andersom geldt dit ook: wanneer je minder risico wilt lopen, moet je daar vaak ook rendement voor inleveren.
Wat zijn andere factoren bij beleggen?
Beleggen aan de hand van lage volatiliteit is dus een veelgebruikte vorm van factorbeleggen. Andere belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de momentum factor, quality factor en de value factor. Met deze factoren kies je bedrijven uit aan de hand van prestaties uit het verleden en kies je bedrijven aan de hand van stabiele winstgevendheid en waardering.