Skip to main content
Open een rekening

“The trend is your friend”, hoor je weleens op de beurs. Deze beurswijsheid heeft alles te maken met momentum-beleggen. De momentum factor is een factor die veel gebruikt wordt bij factorbeleggen. In dit artikel leggen we uit wat factorbeleggen is en wat de term momentum precies inhoudt.

Wat is factorbeleggen?

De momentum factor is een veelgebruikte factor bij factorbeleggen. Om te begrijpen wat de term precies betekent, is het eerst belangrijk om te weten wat factorbeleggen is.

Bij factorbeleggen stel je als belegger je portefeuille samen aan de hand van verschillende factoren. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de grootte van een bedrijf, de prestaties van een bedrijf, of de volatiliteit van aandelen in een bedrijf.

Lees meer over factorbeleggen in ons artikel: Wat is factorbeleggen?.

Definitie momentum

Bij het factorbeleggen is momentum een veelgebruikte factor. Bij momentum-beleggen is de achterliggende gedachte dat aandelen die de afgelopen periode een goed rendement hebben behaald, in de komende periode ook goed zullen presteren.

Dit werkt andersom hetzelfde: aandelen die de afgelopen periode slecht hebben gepresteerd, zullen volgens de momentum theorie in de toekomst ook een slecht rendement opleveren.

Momentum-beleggen is een actieve beleggingsstrategie. Er wordt veel aangekocht en verkocht.

Hoe werkt momentum-beleggen?

Het principe van momentum beleggen is vrij simpel. Je kijkt bijvoorbeeld naar de afgelopen zes tot twaalf maanden en kijkt welke aandelen beter hebben gepresteerd dan het marktgemiddelde. Deze aandelen zijn volgens de momentum theorie koopwaardig.

Aandelen die in dezelfde periode slechter hebben gepresteerd dan het marktgemiddelde, zijn volgens de theorie niet koopwaardig. Dat is momentum-beleggen in de meest simpele vorm.

Dit brengt echter een hoop risico met zich mee, dus vaak wordt de strategie nog uitgebreid met technische analyse, denk aan relative strength en een Moving Stop Loss.

Wat zijn kanttekeningen bij momentum-beleggen?

De momentumstrategie heeft niet enkel voordelen. Zo moet er voor deze strategie relatief veel aangekocht en verkocht worden: dat zorgt voor hoge transactiekosten en hoge kosten drukken op het rendement. Daarnaast is momentum-beleggen voor beginners ongeschikt.

Momentum-beleggen brengt ook een vrij hoog risico met zich mee. Het gaat namelijk uit van resultaten in het verleden en deze zijn geen garantie voor de toekomst. Het is daarom belangrijk om niet enkel deze factor te gebruiken, maar ook naar andere factoren te kijken.

Wat zijn andere factoren bij beleggen?

Momentumbeleggen is een veelgebruikte vorm van factorbeleggen. Andere belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de value factor, quality factor en de minimum volatility factor. Met deze factoren kies je bedrijven uit aan de hand van waardering en aan de hand van stabiele winstgevendheid en volatiliteit.

Belegt Axento ook met momentum?

Axento selecteert zelf geen individuele aandelen, maar belegt in beleggingsfondsen en ETF’s. Axento belegt in een multi-factor ETF van Invesco. Hierin wordt bij selectie van aandelen rekening gehouden met meerdere factoren, zo ook momentum. Aandelen met een positief momentum kunnen worden overwogen, maar aandelen met een negatief momentum kunnen ook worden overwogen.

Benieuwd hoe Axento voor jou belegt? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!