Wat betekent momentum bij beleggen?

Wat betekent momentum bij beleggen?

“The trend is your friend”, hoor je weleens op de beurs. Deze beurswijsheid heeft alles te maken met momentum-beleggen. De momentum factor is een factor die veel gebruikt wordt bij factorbeleggen. In dit artikel leggen we uit wat factorbeleggen is en wat de term momentum precies inhoudt.

Alles weten over beleggen in aandelen?

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is factorbeleggen?

De momentum factor is een veelgebruikte factor bij factorbeleggen. Om te begrijpen wat de term precies betekent, is het eerst belangrijk om te weten wat factorbeleggen is.

Bij factorbeleggen stel je als belegger je portefeuille samen aan de hand van verschillende factoren. Dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld de grootte van een bedrijf, de prestaties van een bedrijf, of de volatiliteit van aandelen in een bedrijf.

Lees meer over factorbeleggen in ons artikel: Wat is factorbeleggen?.

Definitie momentum

Bij het factorbeleggen is momentum een veelgebruikte factor. Bij momentum-beleggen is de achterliggende gedachte dat aandelen die de afgelopen periode een goed rendement hebben behaald, in de komende periode ook goed zullen presteren.

Dit werkt andersom hetzelfde: aandelen die de afgelopen periode slecht hebben gepresteerd, zullen volgens de momentum theorie in de toekomst ook een slecht rendement opleveren.

Momentum-beleggen is een actieve beleggingsstrategie. Er wordt veel aangekocht en verkocht.

Hoe werkt momentum-beleggen?

Het principe van momentum beleggen is vrij simpel. Je kijkt bijvoorbeeld naar de afgelopen zes tot twaalf maanden en kijkt welke aandelen beter hebben gepresteerd dan het marktgemiddelde. Deze aandelen zijn volgens de momentum theorie koopwaardig.

Aandelen die in dezelfde periode slechter hebben gepresteerd dan het marktgemiddelde, zijn volgens de theorie niet koopwaardig. Dat is momentum-beleggen in de meest simpele vorm.

Dit brengt echter een hoop risico met zich mee, dus vaak wordt de strategie nog uitgebreid met technische analyse, denk aan relative strength en een Moving Stop Loss.

Wat zijn kanttekeningen bij momentum-beleggen?

De momentumstrategie heeft niet enkel voordelen. Zo moet er voor deze strategie relatief veel aangekocht en verkocht worden: dat zorgt voor hoge transactiekosten en hoge kosten drukken op het rendement. Daarnaast is momentum-beleggen voor beginners ongeschikt.

Momentum-beleggen brengt ook een vrij hoog risico met zich mee. Het gaat namelijk uit van resultaten in het verleden en deze zijn geen garantie voor de toekomst. Het is daarom belangrijk om niet enkel deze factor te gebruiken, maar ook naar andere factoren te kijken.

Wat zijn andere factoren bij beleggen?

Momentumbeleggen is een veelgebruikte vorm van factorbeleggen. Andere belangrijke factoren zijn bijvoorbeeld de value factor, quality factor en de minimum volatility factor. Met deze factoren kies je bedrijven uit aan de hand van waardering en aan de hand van stabiele winstgevendheid en volatiliteit.

Belegt Axento ook met momentum?

Axento selecteert zelf geen individuele aandelen, maar belegt in beleggingsfondsen en ETF’s. Axento belegt in een multi-factor ETF van Invesco. Hierin wordt bij selectie van aandelen rekening gehouden met meerdere factoren, zo ook momentum. Aandelen met een positief momentum kunnen worden overwogen, maar aandelen met een negatief momentum kunnen ook worden overwogen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.