Stenen balanceren op een andere steen, met de zee op de achtergrond

Wat betekent herbalanceren en hoe doe je dat?

Je hebt er misschien als eens van gehoord: het herbalanceren van een beleggingsportefeuille. Wat houdt dat precies in? En waarom is het zo belangrijk voor beleggers? In dit artikel leggen we je uit wat herbalanceren betekent en hoe het in zijn werk gaat.

Meer lezen over het risicoprofiel bij beleggen?

Klik hier voor meer informatie over de verschillende risicoprofielen bij beleggen.

Wat is herbalanceren?

Het herbalanceren van een beleggingsportefeuille is het terugbrengen van de verdeling tussen aandelen en obligaties tot de gewenste verhouding. Dat doe je door de beleggingen die in waarde zijn gedaald, bij te kopen en/of de beleggingen die zijn gestegen te verkopen. Deze verdeling tussen aandelen en obligaties noemen we de asset allocatie.

Aanleiding om te herbalanceren

Wanneer je begint met beleggen, maak je een beleggingsplan. Hierin neem je op, hoeveel risico je wilt lopen en welk rendement je wenst te behalen. Dit kun je doen door een risicoprofiel te kiezen.

Risicoprofielen zijn een soort modelportefeuilles. Elk risicoprofiel bestaat uit een andere asset allocatie. Dat komt doordat aandelen over het algemeen risicovollere beleggingen zijn dan obligaties.

Zo kun je bij Axento bijvoorbeeld kiezen voor een defensief profiel, met een verdeling van 75% obligaties en 25% aandelen. Bij een neutraal profiel is de verhouding aandelen/obligaties 50/50. Een offensief profiel bevat voor 75% aandelen en 25% obligaties. Een zeer offensief profiel bevat voor 90% aandelen en 10% obligaties.

Schommelingen in de koersen van aandelen en obligaties kunnen ervoor zorgen dat deze verhoudingen verstoord worden. Wanneer aandelenkoersen stijgen, stijgt de waarde van je aandelen ten opzichte van obligaties. Daardoor kan de verhouding in een neutrale portefeuille bijvoorbeeld veranderen naar 40% obligaties en 60% aandelen.

Het is dan belangrijk om je portefeuille te herbalanceren. Zo breng je de verhouding terug naar 50% aandelen en 50% obligaties.

Waarom is herbalanceren zo belangrijk?

Er zijn verschillende redenen waarom herbalanceren belangrijk is.

Risico en rendement

Allereerst is herbalanceren een must om je portefeuille te laten voldoen aan je risicobereidheid. Wanneer je voor een defensief profiel hebt gekozen om zo min mogelijk risico te lopen, wil je niet dat je zonder te weten meer risico loopt door gestegen aandelenkoersen.

Ook je verwachte rendement kan in gevaar komen wanneer je niet herbalanceert. Wanneer obligatiekoersen sterk stijgen zullen ze een grotere positie in je portefeuille innemen. Obligaties leveren over het algemeen minder rendement op dan aandelen. Daardoor zal je rendement lager uitvallen dan verwacht.

Om aan je gewenste risico en rendement te blijven voldoen, moet je dus wel herbalanceren.

Goedkoop kopen, duur verkopen

Het lijkt misschien tegenstrijdig om beleggingen die in waarde stijgen en dus goed presteren te verkopen. Ook het kopen van minder presterende beleggingen gaat waarschijnlijk tegen je gevoel in.

Toch is dit juist verstandig. De essentie van beleggen is namelijk dat je beleggingen voor een lage prijs koopt en voor een hoge prijs verkoopt. Dat is precies wat je doet bij herbalanceren.

Verschillende strategieën

Er zijn verschillende strategieën om te herbalanceren.

Periodiek herbalanceren

Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om periodiek te herbalanceren. Je stelt dan bijvoorbeeld vast dat je elk kwartaal of elk jaar je portefeuille herbalanceert. Op die manier beperk je de transactiekosten en stuur je je portefeuille periodiek bij.

Herbalanceren aan de hand van een bandbreedte

Een andere manier om te bepalen wanneer je herbalanceert, is door een bandbreedte te bepalen waarbinnen je portefeuille mag variëren. Zo kun je bijvoorbeeld zeggen dat de verhouding met 5% of 10% mag afwijken van je oorspronkelijke verhouding.

Elke keer wanneer deze limiet wordt overschreden, herbalanceer je je portefeuille. Hierdoor herbalanceer je misschien vaker dan wanneer je voor een periodieke herbalancering kiest. Daardoor heb je hogere transactiekosten. Daartegenover staat wel dat je er elk moment voor zorgt dat je portefeuille overeenkomt met je gewenste risico en rendement.

Herbalanceren met nieuw vermogen

We maken ook onderscheid tussen herbalanceren met nieuw vermogen of met belegd vermogen. Herbalanceren met nieuw vermogen kan bijvoorbeeld door middel van periodiek beleggen. Wanneer je periodiek belegt, leg je elke maand of elk kwartaal een bedrag in.

Elke maand kun je dan opnieuw kijken waarin je dat bedrag wilt beleggen. Zo kun je met je nieuwe vermogen herbalanceren; elke maand beleg je in de categorie die is ondervertegenwoordigd in je portefeuille.

Herbalanceren met belegd vermogen

Het is natuurlijk ook mogelijk om te herbalanceren zonder steeds nieuw vermogen in te leggen. Bij het herbalanceren verkoop je dan de categorie die is oververtegenwoordigd. Het geld dat je daarmee ontvangt, beleg je in de ondervertegenwoordigde categorie.

Herbalanceren door een vermogensbeheerder

Wanneer je zelf weinig verstand hebt van beleggen of er niet zoveel tijd aan kwijt wilt zijn, kun je dit ook overlaten aan een vermogensbeheerder. Op die  manier hoef je zelf niet over het  herbalanceren van je portefeuille na te denken. De vermogensbeheerder doet dit automatisch voor je.

Bij Axento herbalanceren we de portefeuilles elk kwartaal. We brengen dan van elk risicoprofiel de verhouding aandelen/obligaties weer terug naar het origineel. Zo waarborgen we dat we nooit meer risico nemen met je vermogen dan je zelf hebt aangegeven.

Bekijk video Wat betekent herbalanceren en hoe doe je dat?

Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.