De wijsheden van Warren Buffett

Animatie Warren Buffett met grafieklijnen achter hem op digitaal bord

Denk je aan beleggen, dan denk je aan Warren Buffett. Warren Buffett is een van de meest succesvolle zakenmannen in de geschiedenis. Hij is groot aandeelhouder en CEO van het Amerikaanse bedrijf Berkshire Hathaway. Buffett staat al decennia lang op de lijst van rijkste mensen ter wereld met een geschat vermogen van 100,4 miljard dollar in 2021.

Meer algemene tips blogs lezen?

Klik hier voor meer algemene tips blogs

Spreuken van Warren Buffett

Buffett is inmiddels 91 jaar oud. Hij schrijft elk jaar een brief naar zijn aandeelhouders met daarin mooie wijsheden over beleggen. Een aantal hiervan bespreken we hieronder.

Meer weten over Warren Buffet? Lees ons artikel: Wie is Warren Buffett?

“Risk comes from not knowing what you’re doing”

Risico komt van niet weten wat je doet. Voordat je begint met beleggen is het noodzakelijk dat je genoeg kennis hebt opgedaan. Vaak willen mensen te gehaast beginnen met beleggen, zonder dat zij weten hoe zij dit het beste kunnen doen. Doordat je niet precies weet wat je aan het doen bent wordt het risico al groter.

“Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1.”

Zelfs Warren Buffet heeft financiële tegenslagen meegemaakt. Ook hij heeft met verkeerde investeringen weleens geld verloren. Waarom heeft hij dit dan als regel? Met deze quote bedoelt Buffett dat je verstandig moet beleggen.

Ga niet speculeren. Wees geïnformeerd en verdiep je in verschillende bedrijven. Wanneer je goed onderzoek doet voordat je een belegging aankoopt en je vooral focust op de lange termijn, loop je aanzienlijk minder risico dan wanneer je speculeert. Let wel, aan beleggen zijn altijd risico’s verbonden.

“Our favorite holding period is forever”

Door te beleggen voor de lange termijn verlaag je het risico en verhoog je de kans op een mooi rendement. De geschiedenis laat namelijk zien dat aandelenkoersen op de lange termijn een stijgende trend laten zien. Dat neemt niet weg dat er geen koersdalingen plaatsvinden. Door je op de lange termijn te focussen geef je je portefeuille genoeg tijd om van deze dalingen te herstellen.

Daarnaast profiteer je door voor de lange termijn te beleggen van het rendement-op-rendement effect. Albert Einstein noemde dit ooit het achtste wereldwonder! Lees er alles over in ons artikel: Wat is rendement-op-rendement effect?.

“Never invest in a business you cannot understand”

Zorg dat je, voordat je gaat beleggen, goed begrijpt waarin je gaat beleggen. Doe onderzoek naar wat een aandeel of obligatie precies is, en kies vervolgens bedrijven uit waarvan je begrijpt wat zij doen.

Door in bedrijven te investeren waarvan je niet weet wat zij aan het doen zijn, is het lastiger om in te schatten wat het bedrijf op lange termijn zal gaan doen.

“You only have to do a very few things right in your life so long as you don’t do too many things wrong.”

Buffett bedoelt met deze quote dat je niet per se grote winsten moet behalen. Zolang je niet te veel verlies lijdt, zul je je vermogen op lange termijn laten groeien. Je hoeft niet de beste te zijn in beleggen, als je maar domme fouten, zoals speculeren, probeert te ontwijken.

Conclusie

De wijsheden van één van de grootste beleggers ter wereld kunnen je verder op weg helpen om een succesvolle belegger te worden. Het is geen slecht idee om advies aan te nemen van één van de meest succesvolle beleggers uit de geschiedenis.

Aan beleggen zijn risico's en kosten verbonden.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.