Wat is het juiste moment om in te stappen? Veel mensen vragen zich af of ze nu wel of niet moeten gaan beleggen. De twijfel om in te stappen neemt vaak toe wanneer beurzen flink zijn gestegen of bij onrust op de financiële markten.
In dit artikel lees je wanneer het een goed moment is om in te stappen en waarom een beursdaling juist een goed instapmoment kan zijn.
Beurzen zijn gestegen: nu instappen of juist wachten?
Sterk gestegen aandelenkoersen zijn voor sommige beleggers aanleiding om het instapmoment uit te stellen. Reden hiervoor is dat zij bang zijn om op de top in te stappen en gelijk een daling voor hun kiezen te krijgen.
De achterliggende gedachte van deze beleggers is dat de koersen van aandelen na een sterke stijging wel moeten dalen. Dit wordt vaak gevoed door de media; die grijpen sterke koersstijgingen te pas en te onpas aan om te dreigen met een beurscrash.
De gedachte dat een koerscorrectie dan aanstaande is, is echter een bekende valkuil. Een (sterke) stijging op de aandelenbeurzen is op zichzelf namelijk geen voorbode van een koersdaling.
Aandelenkoersen kunnen weken, maanden of zelfs jaren achter elkaar stijgen. Maar als de economie ook groeit en de winsten van bedrijven meestijgen, dan zijn hogere koersen uit economisch oogpunt prima te rechtvaardigen. In dat geval blijft de waardering van aandelen gelijk en weerhoudt niets je ervan om nu in te stappen.
Bron: Refinitiv - AEX Index 01-01-2020 tot 31-12-2020. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
In bovenstaande grafiek zie je het koersverloop en de winst per aandeel van de AEX Index vanaf 2016 tot 2018. De koers steeg over deze periode van 450 punten naar 550 punten. Tegelijkertijd zie je dat ook de winst per aandeel van de index stijgt. Per saldo blijft de waardering over deze periode dus gelijk. De koersstijging van de index maakt aandelen dus niet per se duurder of het instapmoment onaantrekkelijker.
Conclusie
Het feit dat beurskoersen zijn gestegen, zegt dus niets over of het wel of geen goed moment is om aandelen te kopen. Als de economie en ook de winsten die bedrijven maken zijn gestegen, is het vandaag nog net zo'n goed instapmoment als gisteren.
The only way to avoid mistakes is not to invest — which is the biggest mistake of all.
John Templeton
Onrust op de beurzen: nu wachten of juist instappen?
Onrust op de financiële markten is voor veel beleggers reden om niet in te stappen of is zelfs aanleiding om bestaande beleggingen te verkopen. De emotionele gedachte hierachter is dat koersen nog veel verder kunnen dalen. Ook hierin spelen de media een belangrijke rol.
Negatief nieuws wordt vaak opgeblazen. Een dreigende, pakkende headliner scoort namelijk veel beter in de krant en op internet. Maar niet elke koersdaling leidt direct tot een crisis.
Bron: Refinitiv - AEX Index 01-01-2020 tot 31-12-2020. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
In bovenstaande grafiek zie je het koersverloop van de AEX Index over het jaar 2020. Eind maart was het diepste punt en dus het beste moment om te beginnen met beleggen. Juist op die momenten is de paniek op de beurzen het grootste, zoals je ziet aan de krantenkoppen.
Op lange termijn laten beurskoersen echter een stijgende lijn zien. Zelfs na de grootste dalingen (internetbubbel, kredietcrisis, coronacrisis) zijn de koersen gewoon weer hersteld.
Conclusie
Het beste moment om te beginnen met beleggen, blijkt achteraf juist het punt waarop de paniek het grootst is en de koersen al flink waren gedaald.
Het vereist wel durf en stalen zenuwen om op zo’n moment aandelen te kopen. Besef dat de paniek onder beleggers op zo’n moment enorm is en de media de meest angstaanjagende voorspellingen doen. Het is dan aan jou om het besluit te nemen. Ga je mee met de meute, of ga je tegen de stroom in en vertrouw je er op dat aandelenkoersen - net zoals in het verleden - ook weer zullen herstellen?
Vermijd deze vicieuze cirkel
Als vermogensbeheerder zien we beginnende beleggers vaak in een vicieuze cirkel terechtkomen:
Als de koersen sterk zijn gestegen, stappen zij niet in omdat ze bang zijn om op een toppunt in te stappen;
Als de koersen sterk zijn gedaald, durven zij niet in te stappen omdat ze verwachten dat het nog veel verder kan dalen.
De uitkomst is dat je op die manier uiteindelijk nooit begint met beleggen. Wie blijft wachten op een goed moment om te beleggen, stapt uiteindelijk nooit in.
Waarom je rustig moet blijven bij koersdalingen
Steeds vaker zien we dat beleggers emotioneel niet bestand zijn tegen heftige koersdalingen. Maar dit hoort nu eenmaal bij beleggen. Voor dit risico word je op lange termijn beloond met een hoger verwacht rendement.
Het loont dus om rustig te blijven bij koersdalingen. Om dit aan te tonen, hebben we berekend hoe de beurs zich ontwikkelt na een scherpe koersdaling.
Als startpunt nemen we de 10 slechtste dagen op de Amerikaanse beurzen uit de afgelopen 30 jaar. Je kunt ervan uitgaan dat de bezorgdheid onder beleggers op dat moment op een hoogtepunt was. Vervolgens berekenen we voor elk van deze 10 dagen wat het rendement na 1 en 5 jaar was. In onderstaande tabel zie je de resultaten
Datum
Koersdaling dag
Rendement na 1 jaar
Rendement na 5 jaar
15 oktober 2008
-9,03%
+24%
+109%
1 december 2008
-8,92%
+39%
+147%
29 september 2008
-8,79%
-1,5%
+71%
9 oktober 2008
-7,62%
+21%
+103%
27 oktober 1997
-6,87%
+23%
+10%
31 augustus 1998
-6,80%
+40%
+13%
20 november 2008
-6,71%
+49%
+164%
8 augustus 2011
-6,65%
+28%
+117%
13 oktober 1989
-6,30%
-6,9%
+6,4%
19 oktober 2008
-6,10%
+39%
+147%
Bron: Refinitiv. S&P500 index Total Return. Rendementen uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.
Uit de tabel blijkt dat een flinke koersdaling op één dag geen goede aanleiding was om aandelen te verkopen. Wie zijn beleggingen had aangehouden behaalde één jaar daarna in 9 van de 10 gevallen een positief rendement. Na vijf jaar was het rendement in alle 10 gevallen positief.
Laat je niet gek maken door koersdalingen op de beurs. Houd vast aan je oorspronkelijke beleggingsplan en verkoop niet zomaar al je beleggingen. De kans is groot dat je hierdoor juist rendement misloopt.
Tijd is belangrijker dan timing
Een goed rendement wordt niet bepaald door “timing the market”, maar door de “time in the market”. De tijd dat je belegd bent is namelijk veel belangrijker dan het timen van het instapmoment. Hoe langer je belegt, des te kleiner de impact van je instapmoment.
Wacht dus niet op het juiste moment, maar begin. Je profiteert dan van het rendement op rendement effect van beleggen en met een lange horizon heb je de tijd om eventuele verliezen weer goed te maken. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer u belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.”
Het perfecte instapmoment bestaat niet
Beleggers zoeken altijd naar het beste instapmoment. Maar in de praktijk bestaat het ideale instapmoment eigenlijk niet. Zelfs professionals kunnen de markt niet timen.
Het gevolg van te lang wachten met instappen, is dat je in de tussentijd vaak veel rendement misloopt. Als je wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vind je nooit een goed moment om te beleggen. Het beste moment om in te stappen is misschien wel als je het geld hebt.
Ben je op dit moment spaarder en overweeg je om te gaan beleggen, dan helpen we je graag op weg. Hieronder staan een aantal handige linkjes naar artikelen speciaal voor beginnende beleggers.
Bekijk video Wat is het beste instapmoment bij beleggen?
Deel via social media:
Beleggen: Is het nu een goed instapmoment?
Ontvang het 'gratis e-book' dat +4000 mensen heeft geholpen het beste instapmoment te bepalen.
Meer dan 4.000 beleggers gingen u voor
Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.
Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.