Moet ik nu beginnen met beleggen?

Moet ik nu beginnen met beleggen?

Ondanks de lage spaarrente twijfelen veel mensen om te starten met beleggen. Men is vaak onzeker over het instapmoment. Het is echter onverstandig om je daar druk over te maken. Het juiste instapmoment is vooraf namelijk onmogelijk te bepalen.

Alles weten over instappen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Timen van de beurs is zinloos

Het weerbericht voor morgen is makkelijker te voorspellen dan het weer voor volgende maand. Bij beleggen is dat precies andersom. Op lange termijn kun je een redelijke inschatting maken van de bewegingen van aandelen en obligaties. Op korte termijn zijn beurskoersen echter onvoorspelbaar. Vooraf kun je daarom nooit bepalen wat het beste moment is om in te stappen.

Onrust is er altijd

“Wie wacht tot alle problemen de wereld uit zijn, vindt nooit een moment om te beleggen”, is een bekende beurswijsheid. Onrust is er altijd. De media staat er elke dag vol mee. En natuurlijk is het vervelend als beurskoersen dalen. Maar het brengt ook voordelen met zich mee. Eén daarvan is dat beleggingen goedkoper worden en je de kans krijgt om tegen een lagere koers in te stappen of bij te kopen.

Even wachten dan?

Veel mensen besluiten het instapmoment uit te stellen en de situatie even aan te zien. Eigenlijk heeft dat weinig zin. Je komt inderdaad meer te weten over de huidige situatie, maar het betekent dat je alleen meer informatie over het verleden krijgt en niet over de toekomst. In de tussentijd blijkt vaak dat je rendement hebt misgelopen.

Staan de beurzen niet te hoog

Veel mensen vragen zich af of de beurzen niet te hoog staan. Ondanks dat de beurzen op dit moment even in een mindere periode zitten, zijn de afgelopen maanden verschillende recordstanden neergezet.

Het feit dat de koersen van aandelen stijgen, betekent echter niet dat aandelen ook duurder of risicovoller zijn geworden. De winsten van de bedrijven zijn namelijk ook gestegen. Hierdoor is de waardering van aandelen nog steeds aantrekkelijk.

Meer lezen over starten met beleggen? Lees onze blog Beginnen met beleggen: Stappenplan en Tips >,>,.

Beleggen doe je voor de lange termijn

Beleggen is een langetermijnsport. Het is onverstandig om voor één of twee jaar te beleggen. De kans op verlies is dan namelijk groter. Een belangrijke vuistregel bij beleggen is: “Hoe langer je belegt, des te groter de kans op een positief resultaat.” Tijd zorgt ervoor dat je eventuele verliezen kunt goedmaken en een mooi rendement kunt opbouwen.

Starten met beleggen

Een goed beleggingsresultaat wordt niet bepaald door “timing the market”, maar door de “time in the market”. Een lange beleggingstermijn verhoogt de kans op een goed rendement. Uiteraard brengt beleggen risico’s met zich mee en het is belangrijk om je daarin te verdiepen. Een vermogensbeheerder kan je helpen inzicht te geven in de mogelijkheden die je hebt en te bepalen of beleggen bij je past. Het is in ieder geval zo dat hoe eerder je begint met beleggen, des te langer je horizon en groter de kans op een positief rendement.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.