Beleggen: in één keer instappen of spreiden?

Beleggen: in één keer instappen of spreiden?

De angst voor het kiezen van een verkeerd instapmoment is voor veel mensen een grote drempel om te starten met beleggen. Moet je instappen als het goed gaat op de beurzen of juist wanneer er onrust heerst? En kun je dan beter in één keer al je vermogen beleggen of is spreiden verstandiger? In deze blog beantwoorden we die vragen.

Meer weten over instappen?

Wil je meer weten over instappen bij beleggen? Klik hier voor alle informatie over dit onderwerp.

Waarom zoveel aandacht voor het instapmoment?

Het instapmoment bepaalt gedeeltelijk je uiteindelijke rendement. Je rendement is namelijk gebaseerd op het verschil tussen het bedrag waarvoor je beleggingen hebt gekocht en waarvoor je ze hebt verkocht. Hoe groter dit verschil, hoe hoger je rendement. Wanneer je aandelen koopt voor een relatief hoog bedrag, kan dit dus afdoen aan je rendement.

Dit is echter vooral van belang op de korte termijn. Wanneer je bijvoorbeeld in één dag of binnen een week winst wilt behalen, is de koers van de beleggingen op het moment dat je koopt van groot belang.

Wanneer je naar de lange termijn kijkt, wordt het effect van het instapmoment op je rendement steeds kleiner. Dit komt doordat de koersen op lange termijn over het algemeen stijgen. De oorspronkelijke prijs van je belegging is dan bijna niet meer van belang. Over het algemeen geldt: hoe langer je beleggingshorizon, des te kleiner de impact van het instapmoment.

Om het effect van het instapmoment op je rendement nog kleiner te maken, kun je ervoor kiezen om verschillende instapmomenten te creëren door gespreid in te stappen. We leggen hieronder de voordelen van zowel gespreid als in één keer beleggen uit.

Voordelen van spreiden

Gespreid instappen wordt ook wel periodiek beleggen of automatisch beleggen genoemd. Het houdt in dat je bijvoorbeeld elke maand of ieder kwartaal een vast bedrag belegt.

Het voordeel is dat je meerdere instapmomenten creëert. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de stand van de koers op één moment. Je vlakt zo als het ware de volatiliteit van de markt uit. Hierdoor zal je rendement zo min mogelijk beïnvloed worden door timing.

Een ander voordeel van periodiek beleggen is dat je niet per se een hoog instapbedrag nodig hebt. Is jouw startvermogen bijvoorbeeld €5.000,- maar houd jij daarnaast iedere maand €100 euro over die je wilt beleggen? Dit kun je dan bovenop je oorspronkelijke storting later nog periodiek bijstorten. Zo bouw je ongemerkt een nog groter bedrag op!

Voordelen van in één keer beleggen

Een bekende uitspraak is dat je rendement niet bepaald wordt door timing the market, maar door time in the market. Hiermee wordt bedoeld dat het zo lang mogelijk belegd zijn meer invloed heeft op je rendement dan het juiste instapmoment.

Wanneer je je vermogen in één keer belegt, haal je hier in theorie dus het meeste voordeel uit. Dat komt omdat je dan vanaf het begin rendement behaalt over je hele vermogen in plaats van over maar een deel.

Daarnaast profiteer je ook direct met je volledige inleg van het rendement-op-rendement effect. Je behaalde rendement kun je weer herbeleggen. Je maakt dan winst op je eerder behaalde winst.

Als de markt echter daalt net nadat je bent ingestapt, kan dit voor een onrustig gevoel zorgen. Je ziet je vermogen dan minder waard worden, terwijl je dat achteraf ook in delen had kunnen beleggen. Koersen zijn op de korte termijn echter lastig te voorspellen, dus probeer je emoties buitenspel te houden.  

Hierbij geldt opnieuw dat het aanhouden van een lange beleggingshorizon het belangrijkste is voor je uiteindelijke rendement. De daling is nu misschien vervelend, maar wanneer jij voor 10 of 20 jaar belegt, zal de invloed van deze daling uiteindelijk nihil zijn. 

Welke optie is het beste?

Zowel gespreid instappen als in één keer instappen biedt voor- en nadelen. Indien je situatie het toelaat, kan het verstandig zijn om voor een combinatie te kiezen. 

Vind je het een eng idee om in één keer zoveel geld over te maken naar je beleggingsrekening? Dan is het wellicht verstandig om je instapmoment over een aantal momenten te verspreiden. Wil je bijvoorbeeld €10.000,- euro beleggen, dan kun je ervoor kiezen om de ene maand €5.000 euro te beleggen en een maand later nog eens €5.000,-.

Op zo’n moment kunnen er twee dingen gebeuren: de koersen kunnen in de tussentijd stijgen, waardoor je van het resterende bedrag beleggingen tegen een hogere koers koopt, of dalen. In dat geval heb je profijt van de daling en kun je van het resterende bedrag ‘goedkopere’ beleggingen kopen. Dit is echter bijna niet te voorspellen, dus houd je emoties hierbij buitenspel.

Uiteindelijk is je beleggingshorizon het belangrijkste voor je rendement. Hoe langer je belegt, des te kleiner de impact van het instapmoment en des te hoger je verwachte rendement. 

Periodiek beleggen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je je geld laten beleggen vanaf €7.500. Axento neemt het beleggen volledig voor je uit handen, waardoor je er zelf geen omkijken meer naar hebt. Je kunt elke handelsdag gratis bijstorten, dit bedrag kun je zelf bepalen.

We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen duurzaam én goed gespreid. Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Vraag dan onze gratis informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061. 

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.