Beleggen: in één keer instappen of spreiden?

Beleggen: in één keer instappen of spreiden?

De angst voor het kiezen van een verkeerd instapmoment is voor veel mensen een grote drempel om te starten met beleggen. Moet je instappen als het goed gaat op de beurzen of juist wanneer er onrust heerst? En kun je dan beter in één keer al je vermogen beleggen of is spreiden verstandiger? In deze blog beantwoorden we die vragen.

Alles weten over instappen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Waarom zoveel aandacht voor het instapmoment?

Het instapmoment bepaalt gedeeltelijk je uiteindelijke rendement. Je rendement is namelijk gebaseerd op het verschil tussen het bedrag waarvoor je beleggingen hebt gekocht en waarvoor je ze hebt verkocht. Hoe groter dit verschil, hoe groter je rendement. Wanneer je aandelen koopt voor een relatief hoog bedrag, kan dit dus afdoen aan je rendement.

Dit is echter vooral van belang op de korte termijn. Wanneer je bijvoorbeeld in een dag of in een week winst wilt behalen, is de koers op het moment dat je koopt van groot belang.

Wanneer je naar de lange termijn gaat kijken, wordt het effect van het instapmoment op je rendement steeds kleiner. Dit komt doordat de koersen op lange termijn over het algemeen stijgen. De impact van of je je beleggingen hebt gekocht voor een toentertijd hoge of lage prijs, is dan bijna niet meer van belang.

Om het effect van het instapmoment op je rendement nog kleiner te maken, kun je ervoor kiezen om verschillende instapmomenten te creëren door gespreid te beleggen. We leggen hieronder de voordelen van zowel gespreid als in één keer beleggen uit.

Voordelen van spreiden

Gespreid instappen wordt ook wel periodiek beleggen genoemd of automatisch beleggen. Het houdt in dat je bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag belegt, totdat al je opzij gezette vermogen belegd is.

Het voordeel is, dat je meerdere instapmomenten creëert. Hierdoor ben je niet afhankelijk van de stand van de koers op één moment. Je vlakt zo als het ware de volatiliteit van de markt uit. Hierdoor zal je rendement zo min mogelijk beïnvloed worden door timing.

Voordelen van in één keer beleggen

Een bekende uitspraak is dat niet het timen van de markt, maar de tijd in de markt belangrijk is bij beleggen. Hiermee wordt bedoeld dat het zo lang mogelijk belegd zijn meer invloed heeft op je rendement, dan het juiste instapmoment.

Wanneer je je vermogen in één keer belegt, haal je hier het meeste voordeel uit. Dat komt, omdat je dan vanaf het begin rendement behaalt over je hele vermogen in plaats van over maar een deel.

Daarnaast profiteer je ook van het rendement-op-rendement effect. Doordat je in één keer belegt, behaal je meer rendement. Dat rendement kun je weer herbeleggen. Je maakt dan winst op je behaalde winst.

Dus?

Er zitten dus zowel voordelen aan gespreid beleggen als aan in één keer beleggen. Een combinatie van de twee is daarom een verstandige keuze. Dit kan er als volgt uitzien.

Je stapt in één keer in met je startvermogen, maar vervolgens wanneer je wat geld over hebt, of wanneer je denkt dat de markt gunstig is, stort je bij.

Zo kun je profiteren van het zo lang mogelijk in de markt zijn, maar kun je nog steeds verschillende instapmomenten creëren en inspelen op de markt. Dit vergroot je kans op een optimaal rendement.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.