Vroeg starten met beleggen loont écht

Vroeg starten met beleggen loont écht

De noodzaak om te beleggen ontbreekt bij veel jongeren. Maar juist wanneer je jong bent, loont het om te gaan beleggen. Waarom? Omdat je nog lang de tijd hebt. En tijd is geld bij beleggen. In positieve zin.

Alles weten over instappen

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Albert Einstein

De reden dat het loont om vroeg te starten met beleggen komt door het zogenaamde rente-op-rente-effect. Albert Einstein noemde het rente-op-rente-effect zelfs het ‘achtste wereldwonder’.

Het werkt zo: het rendement (de rente bij beleggen) dat je over een bepaald bedrag maakt, wordt weer opnieuw belegd en levert in de daaropvolgende jaren zelf ook weer rendement op. Vergelijk het met een sneeuwbal die bergafwaarts rolt. Die bal wordt vanzelf groter doordat er steeds meer sneeuw aan blijft plakken en zijn omvang exponentieel toeneemt. Bij beleggen is het enige wat je hiervoor moet doen vroeg beginnen, regelmatig geld opzij zetten en dit volhouden.

Pensioenvoorbeeld

Stel dat je op je 67ste €350.000,- wilt opbouwen voor je pensioen. Dan loont het om hier zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Dat klinkt logisch, maar wordt nog eens extra duidelijk in onderstaande grafiek. Die laat zien welk bedrag je maandelijks moet inleggen vanaf je 20ste, 30ste, 40ste, 50ste en 60ste om uiteindelijk €350.000,- te hebben op je pensioenleeftijd van 67.

Hoe eerder hoe beter

Wanneer je op je 60ste begint, ben je eigenlijk al te laat. Je moet dan bijna €3.000,- per maand opzijleggen. Hoe eerder je begint, des te kleiner je inlegbedrag wordt. Dat scheelt enorm in je maandelijkse uitgaven. Wanneer je op je 20ste begint, lukt het met een maandelijkse inleg van €135 al om €350.000,- op te bouwen op je 67ste.

In de grafiek gaan we uit van een gemiddeld netto jaarrendement van 5,25% (Axento Offensief). De waarde van uw belegging kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.