Hoe kun je duurzaam pensioen opbouwen?

Hoe kun je duurzaam pensioen opbouwen?

Duurzaamheid wordt bij steeds meer aspecten van ons leven belangrijk. Denk aan autorijden of het opwekken van energie. Ook bij beleggen treedt duurzaamheid steeds meer naar de voorgrond.

Wanneer je zelf (aanvullend) pensioen opbouwt, is het daarom verstandig om na te denken over de duurzaamheid van je pensioenpot. In deze blog leggen we uit waarom dat zo belangrijk is. Daarnaast bespreken we hoe je voor een duurzaam pensioen kunt zorgen. 

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Wat is de betekenis van duurzaam?

De definitie van duurzaamheid is niet voor iedereen hetzelfde. De één vindt het bijvoorbeeld belangrijk dat een bedrijf of instelling helemaal geen fossiele grondstoffen gebruikt, de ander vindt het belangrijk dat bedrijven geen kinderarbeid inzetten of dat er evenveel vrouwen als mannen in het bestuur zitten. 

Ook de Verenigde Naties zijn zich ervan bewust dat duurzaamheid meerdere betekenissen heeft. Om alle duurzaamheidsdoelen concreet te maken, hebben zij de Sustainable Development Goals in het leven geroepen. Dit zijn 17 duurzaamheidsdoelen die vóór 2030 behaald dienen te worden, om zo de wereld een betere plek te maken. 

Een uitgebreide uitleg over deze doelen lees je in onze blog: Wat zijn Sustainable Development Goals en hoe kun je er als belegger aan bijdragen?

Waarom is een duurzaam pensioen zo belangrijk?

In de huidige wereld is duurzaamheid een actueel en centraal thema. We verduurzamen onze huizen met zonnepanelen, het kopen van elektrische auto’s in plaats van benzine auto's wordt aangespoord en steeds meer bedrijven zijn bezig met het maken van duurzame producten. 

Een duurzaam pensioen kan dus eigenlijk niet missen. Hieronder leggen we uit wat een duurzaam pensioen jou kan opleveren en hoe jij met een duurzaam pensioen meewerkt aan een duurzame wereld. 

Je draagt bij aan een betere wereld

Allereerst kun je met je pensioenpot gemakkelijk bijdragen aan een betere wereld. Je kunt bijvoorbeeld pensioensparen via een groenekening, of pensioenbeleggen in bedrijven die met duurzaamheid bezig zijn. 

Zo weet je dat het geld voor jouw pensioen wordt geïnvesteerd in bedrijven die bezig zijn met het verduurzamen van de wereld. 

Duurzame bedrijven hebben betere toekomstverwachtingen

Het geld voor je pensioen in een duurzame investering leggen, heeft niet enkel voor de bedrijven voordelen. Laten we ervan uitgaan dat je belegt voor je pensioen. Veel mensen denken dat zij verwacht rendement inleveren wanneer zij voor een duurzame optie kiezen.

Dit is een misvatting. Verschillende organisaties hebben onderzoek gedaan naar het rendement van duurzame beleggingsfondsen. Uit deze onderzoeken is gebleken dat duurzame beleggingsfondsen en ETF’s in veel gevallen zelfs beter presteren dan hun niet-duurzame equivalenten. 

Lees meer over dit onderzoek in ons artikel: Wat is duurzaam beleggen? 

Duurzame bedrijven zijn beter voorbereid op de toekomst en kunnen zich over het algemeen beter weren tegen ESG-risico's. Daarmee hebben zij positieve verwachtingen voor de toekomst dan niet-duurzame bedrijven. Aangezien je pensioen iets voor de lange termijn is, kan het dus zeker lonen om duurzame bedrijven als investering te overwegen.

Hoe kun je duurzaam pensioen opbouwen?

Je kunt duurzaam pensioen opbouwen op verschillende manieren. Allereerst kun je dit doen bij een bank op een Groenrekening. Per bank verschilt het hoeveel dit je op kan leveren.

Daarnaast kun je duurzaam beleggen voor je pensioen. Dit kun je zelf doen door aandelen, beleggingsfondsen of ETF’s te selecteren die voldoen aan de ESG-criteria en over een goed SFDR-artikel beschikken, maar je kunt het ook uitbesteden bij een vermogensbeheerder.  

Je kunt dan kiezen voor een box 3 rekening of een box 1 rekening. Op een box 3 rekening kun je storten en opnemen wanneer je wilt, maar je betaalt boven het heffingsvrije vermogen wel belasting. Een box 1 rekening is echt bedoeld voor het pensioen. Je mag op zo’n rekening jaarlijks een bepaald bedrag storten. Je mag dit in principe pas na je pensioendatum opnemen, maar je profiteert wel van belastingvoordelen. 

Een box 1 rekening is bedoeld voor mensen met een pensioentekort. Dat zijn vooral zzp-ers en zelfstandigen, maar steeds meer mensen in loondienst bouwen tegenwoordig ook niet genoeg pensioen op. Het bedrag waarmee je fiscaalvriendelijk pensioen op mag bouwen, noemen wij de jaarruimte. Op onze website kun je eenvoudig berekenen hoe hoog jouw jaarruimte is. 

Duurzaam pensioen opbouwen bij Axento vermogensbeheer

Bij Axento vermogensbeheer kun je gemakkelijk zelf (extra) pensioen opbouwen.We bieden beide mogelijkheden aan: een gewone beleggingsrekening (box 3) of een lijfrenterekening (box 1). Zo kun je beleggen voor je pensioen met de succesvolle aanpak van Axento vermogensbeheer. 

We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid. 

Op een box 3 rekening beleggen wij je vermogen al vanaf €7.500 en periodiek bijstorten is gratis. Je kunt zo gemakkelijk kleine bedragen inleggen om een mooi (aanvullend) pensioen op te bouwen. 

Misschien heb je al een lijfrente bij een andere aanbieder. Wil je beleggen met Axento pensioenbeleggen? Dan kun je je reeds opgebouwde pensioen makkelijk overzetten naar een Axento lijfrenterekening. Axento is aangesloten bij het PSK, daardoor is waardeoverdracht snel en makkelijk te regelen. 

Wil je meer weten over beleggen bij Axento? Vraag dan hieronder onze informatiebrochure aan of neem vrijblijvend contact met ons op via info@axento.nl of 0299-796061.

Belangrijk om te weten!

Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.

Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico’s met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.