Wanneer kan ik mijn pensioen afkopen?

Wanneer kan ik mijn pensioen afkopen?

Ben je vaak van baan gewisseld of heb je ergens heel kort gewerkt, dan heb je daar waarschijnlijk een klein pensioen opgebouwd. Je kunt dit pensioen afkopen, maar hoe werkt dat?

Meer pensioentips

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Klein pensioen afkopen

Pensioen afkopen betekent dat je ervoor kiest om je pensioen in één keer uit te laten betalen, in plaats van maandelijks na je pensioen

Afkopen van pensioen kan tot een bedrag van €520,35 per jaar. Als het bedrag na pensionering bij een pensioenuitvoerder minder is dan dit bedrag, is er sprake van een klein pensioen. Dit ontstaat vaak doordat je bijvoorbeeld vaak hebt gewisseld van werkgever of korte tijden bij bepaalde bedrijven hebt gewerkt. Zelfs een klein bijbaantje kan jou al een klein pensioen opgeleverd hebben.

Je kunt kiezen voor afkoop klein pensioen. Hierbij wordt het hele bedrag in één keer uitbetaald, maar krijg je na pensionering geen pensioen meer van deze pensioenuitvoerder. 

Let op: heel kleine pensioenen onder de €2,- per jaar mogen pensioenuitvoerders laten vallen zonder enige toestemming van jou. 

Pensioen afkopen, ja of nee?

Op de vraag of pensioen afkopen een goed idee is, is niet één enkel antwoord te bedenken, het ligt namelijk aan jouw situatie. We kunnen wel een aantal voor- en nadelen op een rijtje zetten van het afkopen van jouw pensioen. 

Pensioen afkopen voordelen

  • Je krijgt op de korte termijn een bedrag op je rekening
  • Je bent niet meer afhankelijk van deze pensioenuitvoerder

Pensioen afkopen nadelen

  • Geen pensioenuitkering meer na AOW-leeftijd
  • Je betaalt belasting over de afkoopsom
  • Het kan veel invloed hebben op verdere toeslagen

Het is ook mogelijk om een klein pensioen te overhevelen naar je huidige pensioenfonds waar je bij aangesloten bent. 

Pensioen afkopen belasting en toeslagen

Je besluit om je pensioen af te kopen, je ontvangt dit jaar opeens meer inkomen dan normaal omdat je opeens een bepaald bedrag op je rekening gestort krijgt. Meer inkomen betekent in sommige gevallen ook meer belasting betalen: je hebt nu namelijk meer vermogen op je rekening staan. 

Naast de belasting die je hierover moet betalen is het ook slim om naar je toeslagen te kijken. Denk hierbij aan zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en kinderbijslag. Deze toeslagen zijn allemaal verbonden aan je bruto inkomen.

Als je meer inkomen hebt, kan het zijn dat je voor een aantal toeslagen niet meer in aanmerking komt. Controleer dit goed, anders loop je het risico dat je toeslagen terug moet betalen. Check daarbij ook goed of je extra belastingen moet betalen, anders kun je hier ook een aanslag op krijgen. 

Een deel van je pensioen afkopen 

Het is vanaf 1 januari 2023 toegestaan om een deel van je pensioen af te kopen in één keer. Dit bedrag kun je pas afkopen als je de pensioenleeftijd hebt bereikt. 

Hierbij kun je maximaal 10 procent pensioen opnemen. En het is niet toegestaan om hierbij ook nog te kiezen voor een hoog/laag pensioen of het AOW-overbruggingspensioen. 

Let hierbij ook op de belasting en toeslagen. Je krijgt door het afkopen van je pensioen meer inkomen, dus het kan voorkomen dat je daar belasting over moet betalen of niet meer in aanmerking komt voor bepaalde toeslagen.

Nabestaandenpensioen afkopen

Het is ook mogelijk om een nabestaandenpensioen af te kopen. Dit kan zelfs als je (ex)partner nog leeft. Hierbij geldt hetzelfde als bij je eigen pensioen afkopen: een wettelijke afkoopgrens van €520,35. Let hierbij wel op dat het bedrag als je (ex)partner nog leeft lager zal zijn dan wanneer hij/zij komt te overlijden. 

Als je besluit het nabestaandenpensioen af te kopen krijg je het gehele bedrag in één keer op je rekening gestort. 

Niet afkopen? Je kunt kiezen voor waardeoverdracht

Je kunt naast afkopen ook al je pensioenfondsen samenvoegen: een waardeoverdracht. Dit is echter niet altijd een handige keuze: soms is het pensioen bij bedrijf A beter geregeld dan bij bedrijf B. Neem jij het pensioen dat je bij bedrijf A hebt opgebouwd mee naar bedrijf B, dan ga je er met dat opgebouwde pensioen eigenlijk op achteruit.

Kijk dus van tevoren hoe de pensioenregeling in elkaar zit. 

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.