Beleggen is nooit zonder risico’s, dat weten we inmiddels. Toch zijn er verschillende manieren om de risico's van beleggen te beperken. Zo wordt het beleggen relatief veiliger en heb je een grotere kans op een mooi rendement. In deze blog bespreken we een aantal tips die je kunt gebruiken om succesvol en veilig te beleggen.
We bespreken de volgende tips:
- Kies een vorm van beleggen die bij jou past.
- Spreid je vermogen over verschillende beleggingscategorieën, sectoren en regio’s.
- Beleg met een plan.
- Kies beleggingen met een hoge verhandelbaarheid en de juiste structuur.
- Beheers je emoties en gebruik je verstand.
- Herbalanceer je beleggingsportefeuille periodiek.
- Beleg in duurzame beleggingsfondsen en ETF’s.
- Begin op tijd met beleggen.
Tip 1: Kies een vorm van beleggen die bij jou past
Er zijn verschillende manieren om te beleggen. Je kunt zelf beleggen of je vermogen laten beleggen. Vervolgens kun je weer kiezen tussen actief beleggen en passief beleggen en daarbinnen kun je kiezen uit talloze soorten beleggingen: aandelen, obligaties, beleggingsfondsen, ETF’s, turbo’s en ga zo maar door.
Daarom is het belangrijk om van tevoren na te gaan welke vorm van beleggen het beste bij jou past. Heb je zelf weinig kennis van beleggen en heb je ook geen tijd om je erin te verdiepen? Dan kan vermogensbeheer een uitkomst zijn. Als je wel wat kennis van beleggen hebt en het leuk en spannend vindt om te doen, dan kun je bijvoorbeeld een beleggingsrekening openen bij een broker of bank.
In onze blog Zelf beleggen of laten beleggen: wat kies jij? lees je meer over de verschillen tussen zelf beleggen en welke vorm van beleggen het beste bij jou past.
Tip 2: Spreiden, spreiden, spreiden
Het kan niet vaak genoeg gezegd worden: spreid je vermogen over verschillende beleggingscategorieën, bedrijven, sectoren en regio’s.
Door je vermogen zoveel mogelijk te spreiden over verschillende beleggingscategorieën creëer je een soort buffer binnen je portefeuille: wanneer bijvoorbeeld één sector het minder goed doet, heb jij nog genoeg beleggingen uit andere sectoren om dit verlies op te vangen.
Naast het spreiden van je beleggingsportefeuille kan het ook rendabel zijn om je instapmoment te spreiden: door bijvoorbeeld per maand of kwartaal bij te storten in plaats van je hele vermogen in één keer, voorkom je dat je op het verkeerde moment instapt. Dit noemen we periodiek beleggen. Lees er meer over in ons artikel: Wat is periodiek beleggen?.
Tip 3: Beleg met een plan
“Failing to plan is planning to fail” is een bekende quote van Benjamin Franklin. En deze uitspraak geldt ook voor beleggen: zonder een concreet beleggingsplan is de kans op succes een stuk kleiner.
Voordat je begint met beleggen is het daarom belangrijk om eerst een duidelijk beleggingsplan op te stellen. Hierin leg je een aantal dingen vast om je financiële doelen concreet te maken. Zo kun je hierin vastleggen of en hoeveel je maandelijks gaat beleggen.
Lees alles over het opstellen van een beleggingsplan in onze blog: Wat is een beleggingsplan en hoe kun je het beste een beleggingsplan opstellen?.
Tip 4: Kies beleggingen met een hoge verhandelbaarheid en de juiste structuur
Kies je beleggingen met een hoge verhandelbaarheid, dan kun je ze op elk gewenst moment aankopen of verkopen. Het voordeel hiervan: je kunt direct in- en uitstappen, wanneer je wilt. Zo hoef je een belegging niet ongewenst aan te houden. De verhandelbaarheid van een belegging noemen we de liquiditeit.
Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor aandelen met een juiste structuur. Wanneer je veilig wilt beleggen is het bijvoorbeeld verstandig om beleggingen met een synthetische structuur te vermijden. Dit zijn bijvoorbeeld synthetische ETF’s, CFD’s en derivaten.
Deze beleggingsproducten hebben een ingewikkelde structuur en brengen daarom meer risico met zich mee dan veel andere producten. Synthetische trackers volgen namelijk niet precies de onderliggende index, maar proberen door middel van andere beleggingsproducten het rendement van de index na te bootsen.
Dit rendement wordt vaak uitgekeerd door een zakenbank, waardoor je met het tegenpartijrisico te maken krijgt. Dit is het risico dat de partij waarvan je geld krijgt, deze afspraak niet (meer) na kan komen. Dit kan bijvoorbeeld komen door faillissement.
Vooral het faillissementsrisico is hierdoor hoog, omdat je je gehele inleg vaak kwijt bent als de uitgevende partij van het product failliet gaat. Beleggen in aandelen, obligaties, beleggingsfondsen en fysieke ETF’s is relatief veiliger.
Tip 5: Beheers je emoties en gebruik je verstand
Vaak vinden beginnende beleggers het moeilijk om hun emoties uit te schakelen. Hierdoor kunnen zij zomaar veel rendement laten liggen. Bekende valkuilen zijn het in paniek verkopen van beleggingen wanneer de koersen dalen en de neiging om hoge risico’s te nemen om deze verliezen zo snel goed te maken.
Het is echter juist belangrijk om kalm te blijven tijdens koersschommelingen: koersen gaan nu eenmaal omhoog en omlaag en doen dat al jaren. Door in paniek je beleggingen te verkopen op het laagste punt en weer in te stappen wanneer de koersen zijn hersteld, bereik je juist het tegenovergestelde van wat je eigenlijk wilt.
Laat je dus niet leiden door emoties en blijf rustig tijdens schommelingen. Voor sommige beleggers kan dit zelfs een goed moment zijn om aandelen bij te kopen.
Tip 6: Herbalanceren
Herbalanceren is een belangrijk onderdeel van beleggen. Het herbalanceren van je beleggingsportefeuille betekent dat je de verdeling tussen aandelen en obligaties weer terugbrengt tot de gewenste verhouding. Dit is belangrijk omdat de verdeling het risico en verwachte rendement van je portefeuille zo blijft passen bij je beleggingsdoelen.
Je kunt op verschillende manieren herbalanceren. Zo kun je periodiek herbalanceren, herbalanceren aan de hand van een bandbreedte, herbalanceren met nieuw vermogen of herbalanceren met belegd vermogen. Lees alles over herbalanceren in ons artikel: Wat betekent herbalanceren bij beleggen en hoe doe je dat?.
Tip 7: Beleg duurzaam
Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. Ook als belegger kun je bijdragen aan een duurzamere wereld, namelijk door duurzaam te beleggen. Er heerst een vooroordeel dat duurzaam beleggen minder rendement op zou leveren dan ‘normaal beleggen’.
Verschillende organisaties publiceren onderzoeken waarin beleggen in duurzame fondsen wordt vergeleken met beleggen in reguliere fondsen. Hieruit blijkt dat duurzaam beleggen helemaal niet minder rendement op hoeft te leveren. Het komt zelfs vaak voor dat duurzame ETF’s of beleggingsfondsen winstgevender zijn dan hun niet-duurzame equivalent.
De oorzaak hiervan is dat duurzame bedrijven in een index voorbereid zijn op de toekomst. Zij kunnen zich over het algemeen beter tegen ESG-risico’s weren. Beleggen in duurzame bedrijven kost je dus meestal geen rendement en zorgt ervoor dat je belegt in bedrijven met een beter toekomstperspectief.
Lees meer over duurzaam beleggen in ons artikel: Wat is duurzaam beleggen?.
Tip 8: Begin op tijd met beleggen
Wanneer je een positief rendement wilt behalen met beleggen, is veilig beleggen op lange termijn misschien wel één van de belangrijkste aspecten om rekening mee te houden.
Veel mensen die willen starten met beleggen, worden vaak tegengehouden door kleine schommelingen op de beurs of sensatieberichten op het nieuws. Begrijpelijk, maar niet verstandig. Het perfecte instapmoment bestaat namelijk niet en op deze manier loop je in de tussentijd mogelijk veel rendement mis.
Begin daarom gewoon met beleggen wanneer je er het geld voor hebt. Op deze manier kan je zo lang mogelijk belegd blijven. “Time in the market beats timing the market” is een bekende beurswijsheid: door op de lange termijn te beleggen maak je financiële tegenvallers goed met betere tijden op de beurs.
Hoe beleggen we bij Axento vermogensbeheer?
Met bovenstaande tips kun je aan de slag om veilig en succesvol te beleggen. Heb je geen tijd om te beleggen of heb je niet genoeg kennis om te beleggen? Vermogensbeheer kan dan een uitkomst zijn.
Bij Axento beleggen we je vermogen vanaf € 7.500. We kiezen voor duurzaam beleggen in ETF’s die gescreend zijn op ESG-criteria. Daarnaast beleggen we ook in duurzame beleggingsfondsen. Zo beleggen we je vermogen volledig duurzaam én goed gespreid.
Je kunt bij Axento beleggen voor allerlei doeleinden: duurzaam beleggen voor je pensioen, om eerder te stoppen met werken of simpelweg omdat je het geld voorlopig niet nodig hebt. Daarnaast kun je bij Axento ook beleggen voor je (klein-)kind.
Wil je meer weten over beleggen bij Axento vermogensbeheer? Download dan onze informatiebrochure of neem contact met ons op voor een gratis en vrijblijvend adviesgesprek!
Belangrijk om te weten!
Dit artikel is geschreven in algemene zin. Het is absoluut geen beleggingsaanbeveling. Er is geen rekening gehouden met jouw specifieke omstandigheden. Beslissingen op basis van de informatie in dit artikel zijn voor je eigen rekening.
Elke belegging in financiële instrumenten brengt risico's met zich mee. De waarde van je beleggingen kan fluctueren. In het verleden behaalde resultaten bieden geen garantie voor de toekomst. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.