Hoe kun je rendement maken op een belegging?

Hoe kun je rendement maken op een belegging?

Je kunt op twee manieren rendement behalen: via koerswinst of via dividend. Het rendement dat jij over jouw beleggingen behaalt is het bedrag dat jij hebt verdiend aan jouw investeringen. 

Meer Axento blogs

Lees hier meer blogs over beleggen en alles wat er op de financiële markten speelt.

Koerswinst

Je kunt koerswinst behalen door jouw beleggingen te verkopen tegen een hogere koers dan waarvoor jij ze hebt gekocht. Om koerswinst te behalen moet de koers wel stijgen. Van tevoren kun je niet voorspellen of de koersen gaan stijgen.

Als jij rendement wilt behalen door middel van koerswinst, kun je op zoek naar een bedrijf met groeiaandelen. Dit zijn aandelen waarbij de koers nog relatief laag staat en jij verwacht dat deze in de komende jaren sterk zal groeien. Als dit bedrijf goede prestaties levert zal de koers omhoog gaan en de koerswinst dus stijgen.

Door te beleggen in groeiaandelen neem je wel een groot risico. Doordat deze bedrijven vaak nog relatief jong zijn is het erg onzeker of het goede prestaties gaat leveren.  Het kan ook zo zijn dat het bedrijf niet groeit, of failliet gaat, hierdoor kun je je inleg kwijtraken.

Koers-winstverhouding

De koers-winstverhouding is een financiële ratio waarmee je de koers van een aandeel kunt afzetten tegen de winst per aandeel. Het geeft een indicatie van de waardering. Die laat zien of een aandeel relatief duur (overgewaardeerd) of goedkoop (ondergewaardeerd) is. 

Dividend

Dividend is een winstuitkering van een bedrijf. Het bedrijf keert (een deel van) de bedrijfswinst uit aan haar aandeelhouders. Het andere deel gaat vaak naar herinvesteringen. 

Er zijn twee manieren om dividend uit te keren, namelijk cashdividend en stockdividend. Bij cashdividend wordt het dividend uitgekeerd in cash. En bij stockdividend wordt het dividend uitgekeerd in aandelen van het bedrijf. 

Beursgenoteerde bedrijven mogen zelf bepalen of en hoeveel dividend zij uitkeren aan hun aandeelhouders. Als de winstcijfers tegenvallen, zijn deze bedrijven niet verplicht om dividend uit te keren. 

Via dividendaandelen kun je een passief inkomen halen uit jouw beleggingen. Het is ook mogelijk om dividend te herbeleggen, dan creëer je samengestelde interest. Je krijgt dan namelijk de volgende keer extra dividend.

Over dividend moet wel dividendbelasting betaald worden.

Waarom keert een bedrijf dividend uit?

Dividenduitkeringen maken een aandeel aantrekkelijk. Het doel van een bedrijf is om vermogen bij elkaar te krijgen, bijvoorbeeld voor een investering. Door dividend uit te keren, trekt het bedrijf nieuwe aandeelhouders aan. Zo komt het bedrijf aan zijn benodigde vermogen.

Ook is het een manier om aandeelhouders aan het bedrijf te binden. Een regelmatige dividenduitkering is voor aandeelhouders een stabiele vorm van inkomen, waardoor zij hieraan gehecht raken. 

Dus naast het aantrekken van nieuw vermogen zijn dividendaandelen ook een manier om bestaande aandeelhouders te behouden en tevreden te houden.

Conclusie

Er kan dus rendement behaald worden door middel van koerswinst en dividenduitkering. Echter, dividend en koerswinst zijn niet vanzelfsprekend bij beleggen. Aan beleggen zitten risico’s verbonden en je beleggingen kunnen minder waard worden. Resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst.

Vragen? Wij helpen je graag!

Heb je vragen? Laat het ons weten. Ons beleggingsteam staat dagelijks van 08:30 tot 17:30 voor je klaar. Wij zijn te bereiken via 0299-796061 of info@axento.nl.

Direct een vraag stellen? Laat hiernaast je gegevens achter en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.