Schrijf je nu in voor ons webinar Onrust op de beurs: moet ik nu beginnen met beleggen?

Schrijf je in
De beurs daalt, wat moet ik doen?

De beurs daalt, wat moet ik doen?

Afgelopen dagen zijn beurzen plotseling gedaald. Deze beweeglijkheid geeft je misschien een onrustig gevoel. Wij leggen uit hoe je als belegger moet omgaan met koersdalingen en hoe je er gebruik van kunt maken. Want wie tijdens koersdaling tegen de stroom in durft te gaan, kan er namelijk van profiteren.

Beursdalingen komen vaker voor

Als we kijken naar het verleden, zien we dat beursdalingen veel vaker terugkomen. En ook in de toekomst krijg je hier als belegger mee te maken. Juist doordat je als belegger aan koersschommelingen bent blootgesteld en risico durft te nemen, mag je op lange termijn een hoger rendement verwachten. Zonder risico namelijk geen rendement.

Op lange termijn is er groei

Op lange termijn zien we koersen over het algemeen stijgen, ondanks tussentijdse koersdalingen en zelfs na grote beurscrashes. In de afgelopen 30 jaar rendeerden Amerikaanse aandelen (S&P 500 Index) gemiddeld 9% per jaar. Maar zonder een paar flinke hobbels ging dat niet. Tijdens deze periode vonden onder andere de Aziëcrisis, Internetbubbel en de kredietcrisis plaats. 

Het loont dus om rustig te blijven

Ondanks drie grote beurscrashes in de afgelopen 30 jaar behaalden aandelen dus een positief rendement. Dit laat zien dat wie zijn beleggingen gewoon aanhield en niet in paniek raakte, zijn vermogen flink zag stijgen. Bij beleggen wordt geduld dus beloond. Het is daarom belangrijk om vooral niet in paniek te raken als het even tegenzit op de beurs.

Hoe te profiteren van koersdalingen

Professionele beleggers zien koersdipjes juist als aanleiding om aandelen bij te kopen. Het kan dus slim zijn om juist wat extra in te leggen als beurzen zijn gedaald. Op die manier koop je op een lager moment bij en kun je mogelijk extra profiteren van het koersherstel. 

Periodiek inleggen is ook slim

Een andere methode om te profiteren van koersdalingen is door periodiek automatisch bij te storten je beleggingsportefeuille. Bij Axento noemen we dat periodiek beleggen. Je stort bijvoorbeeld elke maand een vast bedrag op je beleggingsrekening. Dit wordt vervolgens automatisch en kosteloos voor je belegd. Op die manier koop je wat meer aan als de koersen zijn gedaald en juist minder als koersen relatief hoog staan.


Deel via social media:

Meer dan 4.000 beleggers
gingen u voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat uw geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan onze privacy policy.