Wat is de S&P 500 Index?

Wat is de S&P 500 Index?

De S&P 500 index – de Standard and Poor’s 500, is de meest gevolgde index ter wereld. Het meet de waarde van de 500 grootste aandelen volgens marktkapitalisatie die genoteerd staan aan de New York Stock Exchange.

De index omvat 500 toonaangevende bedrijven die gezamenlijk een beschikbare marktkapitalisatie hebben van ongeveer 80%. Hierdoor behoort de S&P 500 tot één van de meest bekeken beursbarometers.

Alles weten over beleggen in een index

Klik hier voor alle informatie en andere artikelen over dit onderwerp.

Bekijk video Wat is de S&P 500 Index?

Hoe wordt de S&P 500 Index berekend?

De formule voor de S&P 500 index wordt berekend door de som van de marktkapitalisatie van alle S&P 500 aandelen te nemen en deze vervolgens te delen met een indexdeler. Deze indexdeler is ontwikkeld door Standard & Poors.

De index wordt continu herberekend op basis van de handel in aandelen. De indexdeler wordt aangepast wanneer er aandelensplitsingen, speciale dividenden of spin-offs zijn die de waarde van de index kunnen beïnvloeden. Hierdoor kunnen niet-economische factoren de index niet beïnvloeden.

S&P 500 methode nadeel

Een van de resultaten van deze methode is dat de index wordt gewogen in de richting van ondernemingen met een grote marktkapitalisatie.

Een voorbeeld hiervan is dat op 17 december 2018 het grootste bedrijf binnen de S&P 500 Microsoft was. Deze had een marktwaarde van $802 miljard. De marktwaarde van Adobe was rond de $110 miljard.

In het geval van Microsoft heeft deze een weging van 3,4%, terwijl een kleiner bedrijf als Adobe een weging heeft van 0,5% in de index. Dit leidt ertoe dat bedrijven met een hoge weging een buitensporige impact kunnen hebben op de index.

S&P 500 methode vorodeel

De S&P wordt beschouwd als een effectieve vertegenwoordiging van de economie vanwege de opname van ongeveer 500 bedrijven, die alle gebieden in de Verenigde Staten en sectoren bestrijkt.

Ter vergelijking: de Dow Jones Industrial Average (DJIA) bestaat uit 30 bedrijven, wat leidt tot een smallere reflectie. De DJIA is hierdoor beperkter en kan bij een grote verplaatsing van aandelen een grotere impact hebben dan die van de S&P 500. De S&P 500 heeft hierdoor een bredere vertegenwoordiging met meer voorraden van aandelen.


Deel via social media:

Beleggen

Beleggen is het investeren van geld, zodat het op termijn meer waard wodt. Beleggen doe je voor de lange termijn. 

Beleggen

Beleggen voor beginners

Denk je erover om te beginnen met beleggen, maar weet je niet hoe? Dan ben je niet alleen. Toch is beleggen vandaag de dag eenvoudiger dan je denkt.

Beleggen voor beginners

Wat is het beste instapmoment bij beleggen?

Is het nu een goed moment om in te stappen? Je bent niet de enige met deze vraag. Elke belegger worstelt ermee. 

Het beste instapmoment bij beleggen

Meer dan 4.000 beleggers
gingen je voor

Iedere dag vertrouwen duizenden beleggers uit heel Nederland op Axento. Ontvang onze brochure of open vandaag nog een rekening en laat je geld professioneel beleggen. Eenvoudig en zonder gedoe.